Bol u leđima ili lumbago je osetio svako od nas, ali se oko 30% ljudi svakodnevno bori sa time. Uzroci ovih tegoba su brojni, a pre svega to su nepravilno držanje tela, dugotrajno sedenje, malo ili nimalo fizičke aktivnosti, podizanje tereta na napravilan način, prevelika telesna težina, itd.

lumbagož

 

Šta je to lumbago?

Lumbago je bol u lumbalnom delu kičme, dakle, kada vas bole krsta i to ograničava pokretljivost, pa vas čak i sasvim onemogućava da određene poslove i radnje obavljate. Lumbago može da bude uzrokovan slabošću mišića u tom delu tela, ili je posledica poremećene funkcije nerava, inervacije, a razlog takođe može biti i nešto sasvim drugo, što ćete utvrditi nakon posete lekaru.

Lumbago značenje

Lumbago se takođe naziva i bol u donjim leđima, a njegov intenzitet varira – čovek može da oseća tek blag bol, kao i veoma intenzivan. To sve zavisi šta je uzrok bolnog stanja, kao i kakvo je ukupno zdravstveno stanje pacijenta. Bitno je i da li pacijent već sprovodi terapiju, ili je ona odsutna.

Faktori rizika za nastanak lumbaga su postojanje ove bolesti u porodici, gojaznost, konzumiranje alkohola, kao i depresija i anksioznost. Žene su sklonije pojavi lumbaga nego muškarci. Ipak, glavni razlog koji dovodi do bolova u donjim leđima jeste nepravilno držanje tela. Tada se celokupno opterećenje prenosti na lumbalni deo, a kada se na sve to doda dugotrajno sedenje i odsustvo fizičke aktivnosti, imamo sliku pacijenta koji ima jake bolove i ograničenu pokretljivost tela.

Lumbago vežbe

Kao što je odsustvo kretanja i aktivnosti dovelo do pojave bolova, tako se isto bolest može ublažavati i zaustavljati njena progresija, praktikovanjem vežbi, ispravljanjem držanja tela, izbegavanjem sedenja i sl. Koje i kakve vežbe ćete izvoditi za lumbago, tačno će odrediti vaš fizioterapeut, koji će vas pri tome posavetovati kako da pravilno držite trup, ali i kako da na najbolji način podižete određene terete.

lumbago lečenje

 

Lumbago terapija

Lečenje lumbaga pre svega, podrazumeva odlazak kod fizijatra ili ortopeda, koji bi trebalo da dijagnostikuje ovu bolest, a onda da odredi adekvatnu terapiju za vas. Nastavljate rad sa svojim fizioterapeutom, koji će pratiti kako izvodite vežbe, a u proces lečenja se uključuje i fizikalna terapija.

Takođe, postoji i konvencionalna terapija, i to je uzimanje medikamenata – lekova, tako da se često koriste analgetici iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Medikamenti imaju neke nus pojave i oni deluju na posledice, a ne na sam uzrok.

Ono što je veoma korisno, to je da se promeni stil života i navike, međutim, ukoliko to sve ne pomogne, pacijent će ipak morati da bude podvrgnut terapiji putem lekova i svakako, moraće redovno da praktikuje vežbe. Bitno je da smanjite telesnu masu, ukoliko imate višak kilograma, i to će veoma blagotvorno uticati na vašu kičmu.

Masaža je vrlo korisna, ali nju bi trebalo da izvode stručni fizioterapeuti. Takođe, postoji i proloterapija za hronične bolove i povrede, kao i antiinflamatorna ishrana koja je bogata kolagenom. U ponudi su i suplementi koji redukuju bolove i to mogu da budu riblje ulje, magnezijum, kurkuma...

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Lumbago
Pitaj firme

Rendgen (RTG snimak u dva pravca) koštano zglobnog sistema po izboru sa opisom radiologa

Akcija -% 2700 Din.
Rendgen (RTG snimak u dva pravca) koštano zglobnog sistema po izboru sa opisom radiologa - 2.700 din! Balkan Medic Inter...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon