Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Loop ekscizija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Loop ekscizija

Ukoliko ste bili na ginekološkom pregledu i ako je Papa-Nikolau test pokazao da ima nekih abnormalnih ćelija, a zatim je isti taj nalaz potvrđen kroz cervikalnu biopsiju i kolposkopiju, tada će se odraditi LOOP konizacija.

loop ekscizija

 

Šta je LOOP ekscizija?

Pravilan naziv je Loop exciso PVU, a to znači da se skida površinski sloj grlića materice, usled promena i po nalogu ginekologa. Taj skinuti sloj se dalje prosleđuje na PH pregled. Na ovaj način, postupak predstavlja u isto vreme, i dijagnozu i terapiju.

Loop ekscizija ili loop konizacija

Kao što znamo, svaku pa i najmanju promenu na grliću materice bi trebalo pratiti, jer one mogu da predstavljaju predkancerogeno stanje, a to znači da su se ćelije promenile i da može nastuputi zloćudni tumor.

Male promene mogu da postoje i da se prate, a ukoliko ne nestaju u toku određenog vremena, vaš ginekolog će vam savetovati ovu metodu.

Druga indikacija za loop eksciziju ili loop konizaciju jeste situacija kada postoje značajnije promene ćelija grlića materice i njih je potrebno ukloniti.

Loop ekscizija grlića materice

Ova intervencija se obično obavlja u ambulantnim uslovima, i pacijentkinja je tokom procedure sasvim svesna, dakle ne koristi se opšta anestezija.

Položaj u kome se obavlja loop konizacija je isti kao kada ste na klasičnom pregledu kod ginekologa.

loop ekscizija cena

 

Loop ekscizija u lokalnoj anesteziji

Lekar će uvesti spekulum u vašu vaginu. Na ovaj način je omogućeno prikazivanje grlića materice, posle čega se uzima njegovo tkivo i to u obliku konusa, tj. kupe, i šalje se dalje na analizu u laboratoriju.

Zašto raditi loop eksciziju?

Kao što smo već naveli u toku teksta, ovu intervenciju je neophodno uraditi ako Papa-Nikolau test pokaže određene promene, koje i kroz druge analize bivaju potvrđene.

Procedura je veoma efikasna kao i laserska intervencija ili krioterapija na promenjenom delu grlića materice.

Da li postoje potencijalni rizici od loop ekscizije?

Komplikacije ćemo podeliti na rane i kasne. Rane su naknadno krvarenje koje se obično javlja nakon pet dana od intervencije, a bitno je naglasiti da se može pojaviti i nakon desetog dana. Pored toga, postoje upalni procesi organa male karlice i grlića materice.

Kasne komplikacije mogu biti suženje kanala grlića materice koji nosi rizik od otežanog začeća, ili se grlić materice može otežano otvarati tokom porođaja. Insuficijencija grlića znači da se grlić prevremeno otvara tokom naredne trudnoće, a to može da bude uzrok prevremenog poroda ili pobačaja.

Loop ekscizija – iskustva

Ono što zanima najveći broj naših čitateljki jeste kako teče oporavak i za koje vreme mogu da se vrate uobičajenim aktivnostima. Uglavnom, pacijentkinje se vraćaju svakodnevnim obavezama nakon jednog do tri dana, a samo vreme oporavka uslovljeno je opsežnošću procedure.

Nakon što se intervencija završi, žena može osećati grčeve (koji traju kratko), a takođe se pojavljuje i braonkasti vaginalni sekret koji traje tokom prve nedelje.

Zbog toga je preporuka da se tri nedelje od procedure upotrebljavaju higijenski ulošci a ne tamponi, kao i da se u tom periodu izbegavaju seksualni odnosi.

Loop ekscizija – cena:

Prosečna cena intervencije je od 25-30000 dinara.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

12.11.2018
Katarina Perisic

Loop ekscizija se obično obavlja u ambulantnim uslovima, i pacijentkinja je tokom procedure sasvim svesna, dakle ne koristi se opšta anestezija.