Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Likvidacija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Likvidacija

Često se mešaju pojmovi likvidacije i stečaja. 

Likvidacija društva predstavlja oblik prestanka privrednog društva a sprovodi se onda kada privredno društvo ima dovoljno finansijskih sredstava za pokriće svih svojih obaveza.

Stečaj se sprovodi kada postoje poverioci koji traže naplatu svojih potraživanja, a imovina privrednog društva nije dovoljna za namirenje.

Likvidacija privrednog društva je pod kontrolom članova društva, dok je stečaj po kontrolom stečajnog suda.

Likvidacija d.o.o. (društva sa ograničenom odgovornošću)

Najpre se sačini odluka o pokretanju postupka likvidacije. Ova odluka se registruje u Agenciji za privredne registre (APR) i time počinje postupak likvidacije preduzeća. Odluka se oglašava na internet strani APR-a u trajanju od 90 dana.

Registracija ove odluke može biti i elektronskim putem ili preporučenom poštom, a rok za istu je 15 dana od donošenja.

Odluka o pokretanju postupka likvidacije treba da sadrži poziv poveriocima da prijave svoja potraživanja, kao i adresu sedišta društva, ili adresu za prijem pošte na koju poverioci dostavljaju prijave potraživanja.

Usluga likvidacije preduzeća

Najpre se razmatraju preduslovi koji postoje za početak postupka likvidacije firme. Kada je podneta odluka o pokretanju likvidacije kod APR-a, postupak likvidacije se prati, i na kraju izvršava se registracija brisanja firme kod Agencije za privredne registre.

Agencije za knjigovodstvo i računovodstvo, nude vam još neke usluge, kao što su: vođenje poslovnih knjiga za vreme likvidacije, izrada početnog i završnog likvidacionog bilansa, zatim, izrada poreskih prijava u celoj fazi likvidacionog postupka.

Brisanje preduzetničke radnje

Ovaj postupak kod APR-a i poreske uprave,  za vas će izvršiti vaša knjigovodstvena agencija. Postupak obuhvata nekoliko faza, od prijave za prestanak obavljanja delatnosti radnje, preko postupka kod APR-a, i donošenja rešenja o brisanju preduzetnika iz Registra APR-a.

Likvidacija, cena usluge

Likvidacija preduzeća, od 27600 do 36000 dinara, likvidacija preduzetničke radnje od 13500 dinara do 18000 dinara. 

*Cene su prikazane orijantaciono, za detaljne informacije, predlažemo da kontaktirate agencije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Marina Dakic
Zakonski uslovi i procedura za likvidaciju zavise od pravnog subjektiviteta. U svakom slucaju ukoliko ste primera radi vlasnik STR onda je najbolje da za taj postupak, ako vec nemate svog knjigovodju, platite nekog drugog knjigovodju da vam to uradi.
Lea Stankovic
Najvaznija stvar kod likvidacije je u tome da se sve uradi na vreme, odnosno da ne probijete neke rokove. Zbog toga su cene za likvidaciju takve kakve jesu, odnosno nisu ni malo jeftine.
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju, ona nikako nije za potcenjivanje kako god da okrenete.
Simona Vucinic
Svakako je samo koliko mogu da vidim, likvidacija firme je svakako jedan od boljih koraka.
Todor Markovic
Nije ovo bas toliko teska aktivnost da bi vam zbog nje ttrebalo neka posebna svota novca. Odnosno, nije to nesto previse komplikovano da bi se uradilo.
Marta Dencevic
Po meni je u svakom slucaju ona nesto sto dosta kosta. Sigurno da ne moze nista drugacije to da funkcionise.
Janko Zivanovic
Sa odredjenim aktivnositma kao sto je likvidacija se sigurno ne treba igrati.
Ljubinka Sreckovic
U svakom slucaju ,likvidacija je nesto sto dobro i debelo treba da se plati. Sve drugo je inace daleko manje vazno.
Petar Jankovic
Moje je licno misljenje takvo da likvidacija predstavlja bas jednu dobru aktivnost. Mada, sve veci je broj ljudi koji se bavi upravo ovom profesijom.
Nikolina Pantelic
Ipak je potrebnod a likvidaciju sprovede bas neko strucno lice.
Ivan Stojanovic
U slucaju likvidiranja preduzeca, samo treba da svoje poverenje da ukazete nekom provernom mestu i vise nista posle toga ne treba da brinete. Ipak je to posao koji ne moze da vam radi neki sarlatan.
Jana Stankovic
Po pitanju likvidacije, jedino resenje za vas je da posetite agenciju Sim i vise se po tom pitanju necete pokajati.
Biljana Brankovic
Ukoliko je potrebno da ne daj Boze, uradite likvidaciju preduzeca, ubedljivo je najbolje da posete knjegovodstvenu agenciju Iva koja vam po tom pitanju pruza veoma strucnu uslugu.
Marko Petrovic
Likvidacija je nesto sto je polno za svakog gazduz. Zbog toga treba da gledate i da tezite da to bude posao u koji cete moci da imate puno poverenje ukoliko ga posvetite nekom profesionalcu.
Dusan Markovic
Ukoliko ste vec dosli u situaciji da morate da likvidirate svoje preduzece onda je najlogicnije da otpustite prethodnog knjigovidju a da angazujete novog kako bi vam zavrsio postpak likvidacije bez problema.
Stojance Ristovski
Zakonski uslovi i procedura za likvidaciju zavise od pravnog subjektiviteta. U svakom slucaju ukoliko ste primera radi vlasnik STR onda je najbolje da za taj postupak, ako vec nemate svog knjigovodju, platite nekog drugog knjigovodju da vam to uradi.