Dodaj firmu
TZUGA Borovnica Liker od borovnice
TZUGA Borovnica Liker od borovnice
1.590 din.1.390 din.
Popust 13%
TZUGA Malina - Liker od maline
TZUGA Malina - Liker od maline
790 din.555 din.
Popust 30%
TZUGA Liker od trešnje
TZUGA Liker od trešnje
1.490 din.1.390 din.
Popust 7%
TZUGA Liker od maline
TZUGA Liker od maline
1.490 din.1.390 din.
Popust 7%

Možda niste znali ali likeri su se koristili još u doba Faraona. Njihova glavna odlika je što dolaze u mnogo različitih, uglavnom voćnih ukusa.

Šta su likeri?

Likeri spadaju u žestoka alkoholna pića sa visokim procentom alkohola od čak 15-40%. Obogaćeni su začinima, biljkama a prepoznaju se po slatkom ukusu u kome dominira izabrana voćka. Najčešće se pravi od maline, jagode, kupine, limuna, kajsije, šljive, višnje.

Od čega se pravi liker?

Sam proces pravljenja likera ogleda se u najvažnijem koraku, a to je izabrati sveže i sočno voće i sačuvati ga u alkoholu, najčešće rakiji, pre procesa proizvodnje. Tajna veoma slatkog ukusa likera je u velikoj količini zrelog slatkog voća. Za jedan litar likera potrebna vam je flaša od 1l kao i dve šolje zrelog slatkog voća koje je odstojalo u alkoholu 4-6 nedelja. Počnite proces tako što u flašu prvo sipate voće i nagnječite ga i dodajte šečer po želji a zatim sipajte rakiju ili votku i po želji nešto od začina karanfilić, cimet ili štapić vanile. Liker se može praviti od bilo kog voća a pravilo je da ukoliko je voće slatko ne dodajete šećer, dok ukoliko je kiselije poželjno je dodati malo šećera.

Liker od jagode

Liker od jagode je mnogima omiljeni ukus zbog svoje slatkoće. Najbolje je poslužiti ga kao aperitiv, pre jela, a liker od jagode najčešće biraju dame. Iako deluje veoma slatko, poput soka, zbog velike količine alkohola morate voditi računa da ne preterate.

Liker od limuna

Liker od limuna je poseban brend, često ga možemo naći u prodavnicama pod imenom Limoncello. U Italiji ga obožavaju i serviraju kao aperitiv dobro ohlađenog. Zbog svog kiselog ukusa, poželjno je dodati malo šećera prilikom proizvodnje.

Liker od aronije

Liker od aronije veoma je popularan zbog svog specifičnog kiselo-slatkog ukusa i zdravstvenih benefita. Odličan je u regulaciji šećera i problema sa pritiskom.

Liker od kivija

Ukoliko želite nešto osvežavajuće i egzotično, izaberite liker od kivija kao odlično osveženje u letnjim mesecima. Suži se hladan i pre jela.

Liker od čokolade

Liker ne mora biti samo od voća, već i od čokolade. Čokoladni liker je sladokuscima omiljen. Najčešće ga poručuju dame na proslavama, a zbog visokog procenta šećera ne bi trebalo da ga konzumirate u velikoj količini.

Voćni liker

U mnogobrojnim prodavnicama i domaćim radionicama, najčešće ćete pronaći veliku kolekciju vočnih likera. U zavisnosti od sezone, najpopularniji su i likeri od sezonskog voća.

Likeri cena

Cena likera nije baš mala na tržištu, a razlog tome je što se liker konzumira u malim količinama u malim čašicama i spada u delikatesna pića i aperitive. Cena prosečnog voćnog likera je od deset evra do nekoliko desetina evra u zavisnosti od vrste voća i sastojaka.

Idi na vrh strane