Sta je to leukocitna formula? Bela krvna zrnca ili leukociti, stvaraju se u koštanoj srži i imaju ulogu u zaštiti organizma od infekcije. Pri tome svaka određena populacija leukocita, a ima ih pet, ima zasebnu funkciju, što se vidi u leukocitnoj formuli koja se radi nezavisno od krvne slike. Leukocitna formula se preporučuje kao obavezna dopuna koja upotpunjava sliku o stanju organizma.

Ukoliko je povećan broj leukocita, radi se o bakterijskoj infekciji, a ukoliko je broj leukocita smanjen, radi se o virusnom oboljenju, može se javiti kod hemoterapije kao i primene nekih lekova.

Leukocitna formula iskustva

U odbrani našeg organizma učestvuje „mala vojska“ leukocita, odnosno, neutrofili, bazofili i eonizofili. Oni se nazivaju još i granulirani leukociti, a ime su dobili po tome što sadrže granule  sa različitim hemijskim supstancama kojima brane organizam od različitih vrsta mikroba. 

Neutrofili štite organizam od bakterijskih ili gljivičnih infekcija, a svoju funkciju obavljaju „gutanjem“ tih mikroba. Oni su uglavnom, u „prvim borbenim redovima“ kada je reč o infekciji, a svojom aktivnošću i odumiranjem u velikom broju formiraju gnoj.

Bazofilni leukociti imaju važnu ulogu u alergijskim reakcijama i odbrani tkiva od tumorskih ćelija i parazita, kao i u stvaranju novih krvnih sudova tokom zarastanja rana. 

Monociti su poreklom iz koštane srži. U našoj krvi borave jedan do dva dana, pa zatim prelaze u tkiva, gde žive mesecima, pa čak i godinama. Ove ćelije takođe „gutaju“ mikrobe i čestice oštećenih ćelija vlastitog tkiva i razgrađuju ih enzimima. Oni pomažu oslobađanje našeg organizma od štetnih činilaca i pomažu obnavljanje oštećenog tkiva. 

Razne imunološke analize koje se preduzimaju mogu biti pokazatelj bolesti ali samo u okvirima drugih dijagnostičkih postupaka. Ukoliko, na primer, odlučimo da sami odemo u laboratoriju, a bez lekarskog pregleda, nećemo dobiti potpunu sliku našeg zdravlja a razlog tome je što je dovoljna samo jedna trunčica iz vazduha pa da dobijemo lažno pozitivan rezultat, zbog čega može da nas bez razloga uhvati panika. 

Ukoliko vaši razultati nisu u skladu sa simptomima i znakovima bolesti, vaš lekar će posumnjati u njihovu tačnost i ponoviti ih, a ponekad će biti potrebno i uraditi određene specifične analize. 

Ukoliko se ista infekcija ponavlja više od tri puta godišnje, trebalo bi konsultovati imunologa.

Leukocitna formula – cena

Cene određivanja leukocitarne formule se kreću u rasponu od 160 do 300 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Leukocitna formula
Pitaj firme

Penzionerski panel (KKS, Urin, glukoza, holesterol, trigliceridi, urea, kreatinin, AST, ALT)

Akcija -% 890 Din.
Penzionerski panel (KKS, Urin, glukoza, holesterol, trigliceridi, urea, kreatinin, AST, ALT) - 890 din! Laboratorija Med...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Trudnički panel (KKS, urin, glukoza, urea, kreatinin, protein ukupni, AST, ALT gvožđe)

Akcija -% 890 Din.
Trudnički panel (KKS, urin, glukoza, urea, kreatinin, protein ukupni, AST, ALT gvožđe) - 890 din! Laboratorija Medialta!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

14.11.2018
Jelena Stanarevic

Leukocitna formula, odnosno dovoljna kolicina leukocija i njihov broj u krvi su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Zbog toga je potrebno da se po svakom pitanju posavetujete sa lekarom.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Samo treba da znate da je ona nesto sto i nije bas previse pristupacno.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Mora ona da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

24.04.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju je ova formula nesto sto bi trebalo da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po pravilu, ako nesto ne valja u celoj prici kvalitet je i vise nego vazan. Sve drugo je manje vazno.

27.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju ova formula treba da predstavlja zlatnu sredinu.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se ove formule tice, kvalitet je veoma vazan. Sve drugo je manje bitno i vazno.

07.03.2017
Marta Dencevic

Kako god da okrnete, u svakom slucaju je ovo posebna jedna vrsta formule.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Kako goda da okrenete, ovo je posebna vrsta formule. Drugacije to ipak ne moze.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, leukocitna formula je ipak nesto posebno.

23.01.2017
Petar Jankovic

Po pitanju leukocitne formule, zaista treba da potrazite neko strucno i provereno mesto.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Ovo je definitivno formula koju je potrebno da u detalje poznajete.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Odmah treba da znate da po pitanju leukocitne formule, zaista nisam toliko smamo sigurna sta ona zapravo podrazumeva.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno mislim da je po pitanju leukocitne formule, bukvalno jedno od najboljih resenja da posetite laboratoriju Vizim i tamo ostavite rezultate.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko vam je potrebna neka proverena leukocitna formalu onda je u tom slucaju najbolje da se po tom pitanju opredelite za neku provereno laboratoriju kao sto je primera radi Hemikal.

22.09.2016
Marko Petrovic

Tacna struktura leukocitne formule se moze utvrditi iskljucivo na osnovu odredjenih specijalistickih pregleda i analiza.

22.08.2016
Dusan Markovic

Ma da, ali vas lekar ne moze naterati da se brinete o sebi a to je upravo i najveci problem. Ljudi su poprilicno zaboravili kako to izgleda kada neko brine o sebi.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Leukocitna formula, odnosno dovoljna kolicina leukocija i njihov broj u krvi su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Zbog toga je potrebno da se po svakom pitanju posavetujete sa lekarom.