Dodaj firmu

Letovanje Egipat 2023 Eta Turs

Turistička agencija Eta Turs poseduje dugogodišnje iskustvo u organizaciji putovanja širom sveta. Pored najlepših aranžmana za letovanje, zimovanje, kao i posetu evropskim gradovima, u našoj ponudi nalaze se i avio karte za aktuelne destinacije širom sveta.
Pročitaj više

Obilićev venac 18-20, TC City Passage, lok. 6.09
Stari grad, Beograd

Edonismo travel turisticka agencija

Edonismo travel turistička agencija Vam pruža mogućnost da otputujete na svoje putovanje iz snova. Posetite popularne destinacije poput Grčke, Turske, Italije i Španije ili neku daleku i egzotičnu zemlju poput Japana, Kine, Balija, Maroka
Pročitaj više

Vojvođanska 75
Surčin, Beograd

Turistička agencija Tijuana Tickets

Uživajte i Vi na savršenom putovanju, izaberite turističku agenciju Tijuana Tickets iz Beograda. Domen našeg rada obuhvata individualne rezervacije hotela i avio karata za ceo svet, u skladu sa Vašim željama. Takođe, nudimo usluge putnog osiguranja.
Pročitaj više

Vespučijeva 24
Novi Beograd, Beograd

Letovanje Egipat 2023 Felix Travel

Otkrijte tajni svet najlepših putovanja, posetite turističku agenciju Felix Travel. Naša raznovrsna ponuda aranžmana oduševiće ljubitelje putovanja svih generacija, a posebno smo specijalizovani za organizaciju letovanja u Španiji i na Siciliji.
Pročitaj više

Obilićev Venac 18-20, (City Passage, lok 4.12)
Stari grad, Beograd

Nika Travel - franšiza Oktopod travela

Oktopod Travel je turistička agencija koja Vam već 20 godina nudi najbolje aranžmane za Vaš odmor. Kako bismo našu ponudu približili Vama, otvorili smo novo prdajno mesto na Banovom brdu, u TC City Hall. Nika travela je novi ovlašćeni agent prodaje Oktopodovih aranžmana.
Pročitaj više

Požeška 79, TC City Hall, Banovo brdo, Čukarica, Beograd
Čukarica, Beograd

Turistička agencija Sirius BMR

Opustite se i uživajte na destinaciji iz Vaših snova, izaberite turističku agenciju Sirius BMR iz Beograda. U našoj ponudi očekuje Vas veliki izbor zanimljivih aranžmana za letovanje, zimovanje, posetu evropskim gradovima, banje, daleke destinacije ili doček nove godine.
Pročitaj više

Olge Petrov 39/r
Borča, Beograd

Arapska republika Egipat je transkontinentalna država koja većim delom leži na u severoistočnoj Africi, a manjim delom (Sinajsko poluostrvo) naleže na područje jugozapadne Azije. Egipat se prostire na površini od oko milion kilometara i ima oko 90 miliona stanovnika. Glavni grad Kairo ima oko 18 miliona stanovnika, a Egipat je na 16. mestu u svetu i treći u Africi po broju stanovnika. 

Egipat ima izuzetno povoljan geografski položaj jer ga na severu zapljuskuje Sredozemno more, dok na jugu graniči sa Sudanom, na istoku sa Izraelom, Gazom i Crvenim morem, a na zapadu sa Libijom. Sinajsko poluostrvo predstavlja kopneni most između Egipta i Azije, Sredozemnim morem povezan je sa Evropom, dok je Suecki kanal važno stecište trgovačkih puteva izmeću kontinenata. Manje od 10% od ukupne teritorije Egipta je naseljeno i kultivisano. 

Libijska ili Zapadna pustinja na zapadu, deo Sahare i Arabijska ili Istočna pustinja na istoku, čine više od 90% teritorije Egipta. Sinajsko poluostrvo obuhvata peskovite pustinje i planinske vence sa vrhovima od preko 2100 metara nadmorske visine. Ovde se nalazi planina Sinaj, gde je, prema hebrejskoj Bibliji Mojsije primio 10 Božijih zapovesti. U Egiptu postoje mnogobrojna jezera, koja su najčešće koncentrisana na krajevima delte reke Nila, koja iz Sudana protiče kroz Egipat i uliva se u Sredozemno more. Nil je sa 6650 kilometara dužine, druga po veličini u svetu. 

Klimu Egipta odlikuju duga suva leta koja traju od maja do septembra i blage tople zime koje traju od novembra do marta. Egipat je u suptropskom području, tako da su najviše temperature uslovljene severnim vetrovima. U obalnim delovima najviše temperature dostižu 37 stepeni, dok su u pustinjama preko 45 stepeni. Minimalne temperature u obalnom području su oko 15 stepeni, dok se u pustinjama spuštaju i na ispod 6 stepeni. 

Službeni jezik u Egiptu je arapski, a religija sunitski islam, kojem pripada više od 90% stanovništva. Uprkos neplodnim pustinjama, istorijski gledano, Egipćani su se najviše bavili poljoprivredom. Prvo mesto na listi izvoznih proizvoda ove zemlje je nafta. Zvanična valuta Egipta je Egipatska funta, čija je vrednost oko 0, 12 u odnosu na evro (1 evro=8.73 EGP)

Danas je Egipat nezaobilazna destinacija turistima iz celog sveta. Egipat je zemlja faraona i piramida. Ova zemlja se smatra kolevkom ljudske civilizacije. Ono što svakako treba de se obiđe prilikom posete Egiptu jeste Kairo, piramide Gize, koje su jedno od sedam svetskih čuda, Abu Simbel, hram isklesan u steni. Egipatska kuhinja je jedna od najegzotičnijih u svetu, a uz to Egipat nudi i gomilu atrakcija, od renjenja Crvenim morem preko krstarenja Nilom, do luksuznih restorana, hotela i bogatog noćnog života. Mnogi lokaliteti ove zemlje nalaze se na listi UNESCO-a.

Turističke destinacije Egipta

  • Giza je čuvena atrakcija Egipta koja se nalazi na samo 20 kilometara od glavnog grada Kaira. Ovde se nalazi veliki broj luksuznih hotela, ali i čuvene egipatske piramide kao što su Keopsova, koja je najveća i najstarija piramida, sa površinom od 53 hiljade metara kvadratnih i visinom od 138 metara,  Kefrenova i Mikerinova. Tu je i Sfinga, za koju se veruje da je stara preko 4000 godina. 
  • Šarm el Šeik je poznato letovalište u istočnom delu Egipta, na samom jugu Sinajskog poluostrva. Poseban doživljaj u ovom mestu, kojeg poseti i do 5 miliona turista godišnje, jeste ronjenje u vodama Crvenog mora. 
  • Kairo je glavni grad Egipta i njegov naziv se može prevesti kao „onaj koji savladava“. Ovaj grad je centar kulture čitavog arapskog sveta. Jedna od največih atrakcija ovog grada jeste egipatski muzej koji čuva blago iz Tutankamonove grobnice.
  • Hurgada je mlado letovalište koje nosi titulu najboljeg egipatskog letovališta. Smešteno je na obali Crvenog mora i zauzima dužinu od čak 50 kilometara. 
Pitaj sve firme
Idi na vrh strane