Započećemo sa dobro poznatim rečima – sve u svoje vreme! Navedena krilatica se može primeniti na mnogo toga u životu, a važi i kada je reč o gumama za vozila. Dakle, zimske gume – zimi, letnje gume – leti.

Pročitaj više

Izaberite neku od vulkanizerskih radnji gde mozete kupiti LETNjE GUME

Beograd

Auto gume - Mutata Auto Bulevar
Auto gume - Mutata Auto Bulevar
Bulevar kralja Aleksandra 501
Zvezdara
Beograd Pozovi

Mutata Auto Bulevar se bavi prodajom guma za sve tipove vozila (putnička, teretna i građevinska). U ponudi ćete naći gume najboljih svetskih proizvođača: Michelin, Dunlop, Goodyear, Tigar, Lassa, Sava, Riken, Hankook, Pirelli, StarFire, Cordi...
Pročitaj više

3.8 | 5 ocena
Auto gume Panter
Auto gume Panter
Darvinova 23a
Voždovac
Beograd Pozovi

Auto centar Panter pruža Vam kompletne vulkanizerske usluge veoma kvalitetno. Radimo sa auto gumama 20. Stručnost i profesionalizam su naše glavne odlike....
Pročitaj više

5.0 | 3 ocena
Autocentar Dojčinović
Autocentar Dojčinović
Milorada Jovanovića bb
Čukarica
Beograd Pozovi

Autocentar Dojčinović nalazi se na Čukarici. Kvalitetno dubinsko i spoljašnje pranje automobila, vulkanizerske usluge, poliranje farova....
Pročitaj više

5.0 | 2 ocena
Pre 23 h poslednji put pozvana firma
Pilot sport pneumatici
Pilot sport pneumatici
Ustanicka 189, 1/16d
Voždovac
Beograd Pozovi

Ukoliko tražite kvalitetne i pouzdane moto ili auto gume vodećih svetskih proizvođača, kompanija Pilot Sport je prava adresa za Vas. Kod nas možete naći najveći izbor letnjih i zimskih guma za putnička i teretna vozila. Takođe, jedini u Srb...
Pročitaj više

5.0 | 2 ocena
Auto gume Euroguma plus 2
Auto gume Euroguma plus 2
Toplice Milana 22
Voždovac
Beograd Pozovi

Bilo da su Vam potrebne gume za putnička ili teretna vozila, zimske ili letnje gume, Euroguma plus je prava adresa za Vas. Kao jedan od najvećih dilera pneumatika na domaćem tržištu nudimo gume vodećih svetskih proizvođača, po pristupačnim ...
Pročitaj više

5.0 | 1 ocena
Auto gume Marso gume
Auto gume Marso gume
Đorđa Kratovca 17
Voždovac
Beograd Pozovi

Kompanija Marso doo bavi se prodajom svih vrsta auto guma i pneumatika za putnička, teretna i poljoprivredna vozila...
Pročitaj više

5.0 | 1 ocena
Vulco Srbija
Vulco Srbija
Milutina Milankovića 23
Novi Beograd
Beograd Pozovi

Ukoliko ne možete da se odlučite koje auto gume su najbolje za Vašeg ljubimca na četiri točka, obratite nam se i mi ćemo Vam sa zadovoljstvom izaći u susret i pomoći pri odabiru najboljih pneumatika za Vaš automobil....
Pročitaj više

4.4 | 5 ocena
Pneumaster
Pneumaster
Zrenjaninski put 120/7
Beograd Pozovi

Pneumaster d.o.o je uvoznik i prodavac auto guma i opreme poznatih svetskih proizvođača: Nokian, Kumho, Bridgestone, Dunlop, Firestone, Goodyear, Kleber, Michelin, Pirelli, Sava, Tigar, Kormoran, AutoSock, WSP...
Pročitaj više

4.5 | 4 ocena

Započećemo sa dobro poznatim rečima – sve u svoje vreme! Navedena krilatica se može primeniti na mnogo toga u životu, a važi i kada je reč o gumama za vozila. Dakle, zimske gume – zimi, letnje gume – leti.

Zašto ne koristiti zimske gume preko leta?

Postoji dosta razloga zbog čega je neophodno upotrebljavati letnje gume, a najvažniji je bezbednost. Isto kao što su letnji pneumatici nesigurni kada biste sa njima vozili po snegu i ledu, tako će i zimske gume biti nebezbedne ako vozite po vrelom asfaltu. 

U čemu je razlika između letnjih i zimskih guma?

Svi znamo da je osnovna razlika između letnjih i zimskih pneumatika u dubini i vrsti šare, ali različitost postoji i u odnosu na materijal od koga su napravljene. 

U tom smislu, letnje gume su sačinjene od mešavine koja se sjajno ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu, usled čega loše koče, i to čak i na potpuno suvom kolovozu gde nema snega, ako su niske temperature. Kao granica se postavlja plus sedam stepeni Celzijusovih.

Zimske gume su napravljene od mekanije smeše, koja će zadržati dobre karakteristike, čak i onda kada temperatura ode u debeli minus. Pri tome, duboka šara im pomaže da one „kopaju“ po snegu i da „grebu“ po ledu.

Zanimljivo je da sve te prednosti koje zimske gume imaju u periodu za koji su namenjene, postaju mane, kada dođe topliji deo godine. 

Koje su prednosti letnjih guma u odnosu na zimske?

Ako biste sa zimskim gumama vozili tokom cele godine, one bi se brže trošile, a posebno pri oštrom kočenju, ubrzavanju i skretanju. Ili, jezikom vozača rečeno, takve gume će brzo postati „ćelave“, pa ćete morati da kupujete nove.

Bez letnjih guma, izlažete se opasnosti da pri većim brzinama dođe do udesa, usled neadekvatnog kočenja. Na taj način, ne samo da niste uštedeli ne kupujući letnje pneumatike, već ste sebi stvorili nepotreban i veoma veliki trošak.

Letnje gume, za razliku od zimskih, veoma dobro „drže“ asfalt. To bi značilo da zimske gume zbog specifične smeše koja značajno omekša pri visokim temperaturama, povećavaju mogućnost da dođe do saobraćajnih nesreća.

Letnje gume – iskustva

Ukoliko ne nabavite letnje pneumatike, sebi ste načinili dvostruku štetu. Vaše šare na gumama će se potrošiti, a ono što bude od njih ostalo, kada dođe zima, neće funkcionisati kako treba. To bi značilo da će vaše zimske gume da se „ispeku“ na letnjim temperaturama, jer se trajno menjaju karakteristike materijala od koga su napravljene. Pri tome se stvara i veća potrošnja goriva, jer zimski pneumatici imaju veći otpor pri kotrljanju, a kada se leti razmekšaju, ta osobina će biti izražena još više.

Kada treba koristiti letnje gume?

Kao što smo naveli u tekstu iznad, temperaturna granica je na plus 7 stepeni C, i to bi trebalo da vam služi kao odrednica da zimske gume zamenite letnjim. 

Pritisak u letnjim gumama

Važno je naglasiti da su propisno napumpane gume jedan od važnijih elemenata od kojih zavisi vaša ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Postoji pravilo da se podešavanje pritiska u gumama na preporučeni pritisak proizvođača vrši kada su gume hladne, odnosno kada je spoljna temperatura oko plus dvadeset stepeni.

Prilikom vožnje po vrelom letnjem danu, gume se zagrevaju mnogo više, zagrejan vazduh se širi, što može dovesti do pucanja gume. Upravo iz tog razloga, proizvođači guma propisuju koliki pritisak u gumama treba da bude. Pritisak tople gume može biti do dvadeset posto viši od pritiska hladne gume, i ni pod kojim uslovima ne bi trebalo pumpati tople gume na specifičan pritisak hladne gume koji je odredio proizvođač automobila.

Letnji pneumatici

Letnje gume su prikladne za sve uslove puta, predviđene su da traju nekoliko sezona, pri čemu značajno smanju utrošak goriva, dok vam u isto vreme omogućavaju komfornu vožnju. 

Vozači vole kada su gume tihe i dobro priležu, i što je najvažnije,  da omogućavaju sigurnost i bezbrižno upravljanje vozilom.

Letnje gume – cena:

Koliko ćete izdvojiti novca za letnje gume, zavisi od toga za kog proizvođača se odlučite, kao i od dimenzija i drugih karakteristika gume. U tom smislu, cena se kreće od 3600 din. sve do 51000 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta. 

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Uros Filipovic
  22.10.2018 02:37

  Ukoliko su vam potrebne kvalitetne letnje gume, onda je u svakom slucaju potrebno da ih kupite tokom zimskih meseci kako biste ih ''uhvatili'' na popustima.

  Filip Milutinovic
  11.09.2017 01:24

  Najvaznije je da letnja guma bude dovoljno laga da bi zaista mogla da vas posluzi. Ako smatrate da je ovo guma koja mora i treba da se plati posebno, sigurno cete se kvalitetno uveriti u takvo stanje.

  Jovana Milinkovic
  05.05.2017 11:10

  Koliko samo mogu da vidim, tesko da od ovih guma postoji nesto bolje.

  Mihajlo Nastasovic
  21.04.2017 01:38

  Ukoliko nesto valja u celoj prici onda su to letenje gume. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

  Lea Stankovic
  07.04.2017 01:36

  Sto se mene licno tice, po meni su ove gume zaisat nesot posebnu u sta u svakom slucaju treba da se posebno uverite. Sve drugo je onda samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

  Todor Markovic
  23.03.2017 07:26

  Po meni su ovo i vise nego dobre gume. Sve drugo je po meni samo cisto gubljenje vremena.

  Simona Vucinic
  09.03.2017 09:08

  Sto se tice ovih guma, kvlaitet je veoma vazan. Sve drugo je sto se mene licno tice veoma manje bitno i vazno.

  Janko Zivanovic
  05.03.2017 03:01

  Moje licno misljenje je takvo da je naravno sto se ovih guma tzice kvaltiet i vise nego vazan. Sve drugo je manje bitno.

  Marta Dencevic
  04.03.2017 03:36

  Sto se tiec ovih guma, naravno da je kvaltiet veoma vazan.

  Petar Jankovic
  14.02.2017 02:06

  Moje licno misljenje je da sto se tice letnjih guma, najbolje je da se odmah odlucite za kvalitet. Sve drugo je inace daleko manje bitno i vazno. Ukoliko se pak za to odlucite, sigurno je da se necete pokajati.

  Ljubinka Sreckovic
  01.02.2017 07:48

  Samo je moje licno misljenje da zbog bezbednosti u saobracaju i letenje gume bas treba da budu ozbiljnog kvaliteta i da na tome zaisat ne treba da se stedi novac.

  Ivan Stojanovic
  18.01.2017 10:20

  Sto se tice letnjih guma, i one traba da budu dovoljno kvalitetne da bi potpuno mogle da vas posluze.

  Nikolina Pantelic
  29.12.2016 08:47

  Ako mene pitate, veoma je bitno da i one budu bas onako dobrog kvaliteta.

  Marko Petrovic
  13.12.2016 07:50

  Nije dovoljno za bezbenodst da samo zimske gume budu kvalitetne. Veoma je vazno da takva situacija bude i sa letnjim gumama. U svakom slucaju moraju da imaju propisanu saru.

  Jana Stankovic
  25.11.2016 07:20

  Po pitanju letnjih guma, samo treba da posetite radnju Tadic i vise nisat po tom pitanu ne biste trebali da se drugacije odlucite.

  Biljana Brankovic
  08.11.2016 10:37

  Ukoliko trazite kvalitetne letenje gume, onda je definitivno najbolje resenje da posetite 2 M i da se bas na tom mestu licno uverite u kvalitet.

  Dusan Markovic
  16.09.2016 09:44

  Ukoliko su vam potrebne kvalitetne letnje gume, onda je u svakom slucaju potrebno da ih kupite tokom zimskih meseci kako biste ih ''uhvatili'' na popustima.