Započećemo sa dobro poznatim rečima – sve u svoje vreme! Navedena krilatica se može primeniti na mnogo toga u životu, a važi i kada je reč o gumama za vozila. Dakle, zimske gume – zimi, letnje gume – leti.

Zašto ne koristiti zimske gume preko leta?

Pročitaj više

Izaberite neku od vulkanizerskih radnji gde mozete kupiti LETNjE GUME

Beograd

Auto gume - Mutata Auto Bulevar
Bulevar kralja Aleksandra 501
Zvezdara Pozovi

Mutata Auto Bulevar se bavi prodajom guma za sve tipove vozila (putnička, teretna i građevinska). U ponudi ćete naći gume najboljih svetskih proizvođača: Michelin, Dunlop, Goodyear, Tigar, Lassa, Sava, Riken, Hankook, Pirelli, StarFire, Cordi...
Pročitaj više

Auto gume Panter
Darvinova 23a
Voždovac Pozovi

Auto centar Panter pruža Vam kompletne vulkanizerske usluge veoma kvalitetno. Radimo sa auto gumama 20. Stručnost i profesionalizam su naše glavne odlike....
Pročitaj više

Autocentar Dojčinović
Milorada Jovanovića bb
Čukarica Pozovi

Autocentar Dojčinović nalazi se na Čukarici. Kvalitetno dubinsko i spoljašnje pranje automobila, vulkanizerske usluge, poliranje farova....
Pročitaj više

Pilot sport pneumatici
Ustanicka 189, 1/16d
Voždovac Pozovi

Ukoliko tražite kvalitetne i pouzdane moto ili auto gume vodećih svetskih proizvođača, kompanija Pilot Sport je prava adresa za Vas. Kod nas možete naći najveći izbor letnjih i zimskih guma za putnička i teretna vozila. Takođe, jedini u Srb...
Pročitaj više

Auto gume Marso gume
Đorđa Kratovca 17
Voždovac

Kompanija Marso doo bavi se prodajom svih vrsta auto guma i pneumatika za putnička, teretna i poljoprivredna vozila...

Vulco Srbija
Milutina Milankovića 23
Novi Beograd

Ukoliko ne možete da se odlučite koje auto gume su najbolje za Vašeg ljubimca na četiri točka, obratite nam se i mi ćemo Vam sa zadovoljstvom izaći u susret i pomoći pri odabiru najboljih pneumatika za Vaš automobil....

Pneumaster
Zrenjaninski put 120/7

Pneumaster d.o.o je uvoznik i prodavac auto guma i opreme poznatih svetskih proizvođača: Nokian, Kumho, Bridgestone, Dunlop, Firestone, Goodyear, Kleber, Michelin, Pirelli, Sava, Tigar, Kormoran, AutoSock, WSP...

Započećemo sa dobro poznatim rečima – sve u svoje vreme! Navedena krilatica se može primeniti na mnogo toga u životu, a važi i kada je reč o gumama za vozila. Dakle, zimske gume – zimi, letnje gume – leti.

Zašto ne koristiti zimske gume preko leta?

Postoji dosta razloga zbog čega je neophodno upotrebljavati letnje gume, a najvažniji je bezbednost. Isto kao što su letnji pneumatici nesigurni kada biste sa njima vozili po snegu i ledu, tako će i zimske gume biti nebezbedne ako vozite po vrelom asfaltu.

U čemu je razlika između letnjih i zimskih guma?

Svi znamo da je osnovna razlika između letnjih i zimskih pneumatika u dubini i vrsti šare, ali različitost postoji i u odnosu na materijal od koga su napravljene. U tom smislu, letnje gume su sačinjene od mešavine koja se sjajno ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu, usled čega loše koče, i to čak i na potpuno suvom kolovozu gde nema snega, ako su niske temperature. Kao granica se postavlja plus sedam stepeni Celzijusovih.Zimske gume su napravljene od mekanije smeše, koja će zadržati dobre karakteristike, čak i onda kada temperatura ode u debeli minus. Pri tome, duboka šara im pomaže da one „kopaju“ po snegu i da „grebu“ po ledu.Zanimljivo je da sve te prednosti koje zimske gume imaju u periodu za koji su namenjene, postaju mane, kada dođe topliji deo godine.

Koje su prednosti letnjih guma u odnosu na zimske?

Ako biste sa zimskim gumama vozili tokom cele godine, one bi se brže trošile, a posebno pri oštrom kočenju, ubrzavanju i skretanju. Ili, jezikom vozača rečeno, takve gume će brzo postati „ćelave“, pa ćete morati da kupujete nove. Bez letnjih guma, izlažete se opasnosti da pri većim brzinama dođe do udesa, usled neadekvatnog kočenja. Na taj način, ne samo da niste uštedeli ne kupujući letnje pneumatike, već ste sebi stvorili nepotreban i veoma veliki trošak.Letnje gume, za razliku od zimskih, veoma dobro „drže“ asfalt. To bi značilo da zimske gume zbog specifične smeše koja značajno omekša pri visokim temperaturama, povećavaju mogućnost da dođe do saobraćajnih nesreća.

Letnje gume – iskustva

Ukoliko ne nabavite letnje pneumatike, sebi ste načinili dvostruku štetu. Vaše šare na gumama će se potrošiti, a ono što bude od njih ostalo, kada dođe zima, neće funkcionisati kako treba. To bi značilo da će vaše zimske gume da se „ispeku“ na letnjim temperaturama, jer se trajno menjaju karakteristike materijala od koga su napravljene. Pri tome se stvara i veća potrošnja goriva, jer zimski pneumatici imaju veći otpor pri kotrljanju, a kada se leti razmekšaju, ta osobina će biti izražena još više.

Kada treba koristiti letnje gume?

Kao što smo naveli u tekstu iznad, temperaturna granica je na plus 7 stepeni C, i to bi trebalo da vam služi kao odrednica da zimske gume zamenite letnjim.

Pritisak u letnjim gumama

Važno je naglasiti da su propisno napumpane gume jedan od važnijih elemenata od kojih zavisi vaša ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Postoji pravilo da se podešavanje pritiska u gumama na preporučeni pritisak proizvođača vrši kada su gume hladne, odnosno kada je spoljna temperatura oko plus dvadeset stepeni.Prilikom vožnje po vrelom letnjem danu, gume se zagrevaju mnogo više, zagrejan vazduh se širi, što može dovesti do pucanja gume. Upravo iz tog razloga, proizvođači guma propisuju koliki pritisak u gumama treba da bude. Pritisak tople gume može biti do dvadeset posto viši od pritiska hladne gume, i ni pod kojim uslovima ne bi trebalo pumpati tople gume na specifičan pritisak hladne gume koji je odredio proizvođač automobila.

Letnji pneumatici

Letnje gume su prikladne za sve uslove puta, predviđene su da traju nekoliko sezona, pri čemu značajno smanju utrošak goriva, dok vam u isto vreme omogućavaju komfornu vožnju. Vozači vole kada su gume tihe i dobro priležu, i što je najvažnije, da omogućavaju sigurnost i bezbrižno upravljanje vozilom.

Letnje gume – cena:

Koliko ćete izdvojiti novca za letnje gume, zavisi od toga za kog proizvođača se odlučite, kao i od dimenzija i drugih karakteristika gume. U tom smislu, cena se kreće od 3600 din. sve do 51000 dinara. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Uros Filipovic
    22.10.2018 02:37

    Ukoliko su vam potrebne kvalitetne letnje gume, onda je u svakom slucaju potrebno da ih kupite tokom zimskih meseci kako biste ih ''uhvatili'' na popustima.