Dodaj firmu

Često se svečane prilike ne mogu zamisliti bez njenog veličanstva – leptir mašne. Jednostavno, ona na tako savršen način upotpunjuje vaš stajling, čineći vas pravim, elegantnim i doteranim muškarcem. 

Ipak, možda najbolja osobina leptir mašne nije u tome što je perfektan modni dodatak za sve svečane prilike, već u činjenici da je možete uklopiti i sa ležernijim kombinacijama.

Kako odabrati leptir mašnu?

Kada govorimo o tim opuštenim varijantama, leptir mašna će se fino uklapati sa interesantnim, šarenim dezenima. Ako se već pripremate za neku posebnu, elegantnu priliku, sigurno nećete pogrešiti sa belom ili crnom leptir mašnom, koja izgleda vrlo efektno uz odelo, smoking ili sako, ali čak i uz običnu košulju. 

Pripadnici jačeg pola verovatno znaju da su leptir mašne sa lastišom, praktičnije od modela sa tračicama koje se vezuju, dok su drugopomenute sofisticiranije.  

Kako su nastale leptir mašne?

Leptir mašne su veoma elegantan modni detalj i svojom formom nas vraćaju u devetnaesti vek. U to vreme, muški kostim se sastojao od žaketa, prugastih pantalona i polucilindra. Odelo je bilo paspulirano sa visokim kopčanjem. Na košuljama, kragne su bile štrikane, povrnute, kao i ekstremno visoke, pa su ponekad pokrivale i čitav vrat. Muškarci su im obavezno dodavali leptir mašne. 

Leptir mašne imaju svoju dugu istoriju, koja potiče najpre od pojedinaca koji su bili hrabri da prkose normama koje je nametala određena epoha. Poseban bunt ili suptilna pobuna, moglo bi biti drugo ime za leptir mašnu. 

Poznate ličnosti kroz istoriju, koje su nosile na sebi ovaj modni detalj su između ostalih, Čarli Čaplin, zvezda komičnih nemih filmova, Manolo Blanik, koji je izjavio da gotovo uvek nosi leptir mašnu i da voli svilene modele svetlih boja, potom Fred Aster, koji ih je obožavao, preko lika iz dela čuvene Agate Kristi, Herkula Poaroa, čije su one bile glavno obeležje. 

Vinston Čerčil je nosio modele sa tačkicama, a zaštitni znak Alfreda Kinsija je bila leptir mašna u kombinaciji sa konzervativnim odelom. Spomenimo Orvila Ridinbarkera, koji je počeo leptir mašne da nosi još u srednjoj školi, i koje su mu, na neki način, pomogle da od kokica napravi jedan od najpoznatijih američkih brendova.

Leptir mašna – detalj bitan u odevanju

Postoji izreka koja kaže – sve je u detaljima. Ako ste besprekorno odeveni a nedostaju modni detalji, niste baš mnogo postigli. Kao i u svemu u životu, sitnice prave bitnu razliku. Ipak, važno je da se sa detaljima ne pretera, jer će onda vaš stajling izgledati prenatrpano. 

Takođe, bitno je i da znate kako da uklopite detalje. Oni moraju biti u harmoniji i skladu, kako bi vaša pojava delovala prijatno. Potrrebno je da vodite računa o sitnicama, ali i da se sa njima osećate ugodno, jer ćete samo na taj način biti u mogućnosti i znati da ih iznesete na pravi način. 

Leptir mašne mogu biti jednobojne, šarene, sa nitnama... Paleta je zaista široka, a svako ima neku svoju omiljenu mašnu. Ipak, šta ćete odabrati za koju priliku, zavisi od kombinacije koju tada nosite, dok su ideja, kreativnost i maštovitost ipak najbitniji.

Modni saveti pri izboru leptir mašne

Kao i sve ostalo što se tiče garderobe, i leptir mašne prate aktuelne modne trendove, koji se stalno menjaju. Mnogi će se odlučiti za mašne sa zanimljivim printovima, šarenolikih dezena, one koje imaju polka print, ili tufne. Neki muškarci će odabrati i teksas i militari modele, kao i elegantan dizajn. 

Postoji mnogo modela leptir mašni koji nam pomažu u onom najvažnijem, a to je da se ne uklapamo u masu, odnosno da se razlikujemo od drugih. Da budemo jedinstveni a samim tim i primećeni. Jer, originalnost i kreativnost su uvek na ceni. 

Leptir mašne za decu

Vaše dete će sasvim sigurno biti sasvim posebno ako se odlučite da nabavite model leptir mašni za decu. Dečaci su posebno interesantni kada obuku svečane džemperiće, bele košulje i stave crvene leptir mašne. Na svakom rođendanu, zabavi ili bilo kakvoj posebnoj prigodi, na taj način odeven i skockan dečak privlačiće najviše pažnje i izmamiti mnogo pozitivnih komentara.

Leptir mašne za žene

Do pre određenog vremena, ovo je bio modni detalj koji se vezivao uglavnom za muškarce, ali sve je više žena koje se odlučuju da upotrebom leptir mašne upotpune svoj stajling. Na taj način, ovakve mašne su postale unisex modni dodatak, jer su žene usvojile ovaj stil, koji ih izdvaja i čini posebnim u odnosu na druge. 

Leptir mašne za žene su vrlo jednostavan detalj, koji dame čini elegantnijim, pa uz pomoć njih mogu praviti različite zanimljive modne kombinacije.

Leptir mašne – iskustva

Najelegantnija kravata je leptir mašna i ona je obavezna uz smoking ili frak. Uz večernje odelo, takođe je efektna. Boemske šarene leptir mašne nose se i uz dnevne odevne kombinacije. Dobro je i da savladate veštinu vezivanja ako se odlučujete za kupovinu leptir mašne sa tračicama za vezivanje, a ne za varijantu sa lastišom.

Leptir mašne – cena:

Za leptir mašne u proseku je potrebno platiti 1300 do 1500 dinara za svilene modele. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate butike ispod našeg teksta. 

Idi na vrh strane