Kada kažemo keramika, najčešće mislimo na keramičke pločice, koje mogu predstavljati i zidne i podne obloge. Njih ćemo pronaći najčešće u dve prostorije u domaćinstvu, a to su kuhinja i kupatilo. Pored toga, pločice svoje mesto nalaze i na terasama i bakonima, a ponekad i hodnik bude obložen ovim materijalom.

 

 

Pločice su inače veoma zahvalne, jer se lako održavaju, otporne su na vodu, i doprinose sveukupnom estetskom utisku prostorije u kojoj se nalaze.

Lepkovi za keramiku

Ako ste upravo kupili pločice, biće neophodna njihova ugradnja, to jest lepljenje. Svakako da je to posao za iskusne keramičare, koji će verovatno, u vaše ime, odabrati i najbolji lepak, da bi konačni izgled vašeg doma bio savršen. 

Postoje različite vrste pločica, odnosno one koje se koriste na otvorenom prostoru, i modeli za enterijer. Napolju se postavljaju kaljene ili klinker pločice koje imaju otpornost na smrzavanje. Ako biste recimo, postavili „obične“ pločice ispred vaše kuće, one bi mogle popucati u toku zime, zbog niskih temperatura. 

Kada majstor pristupi lepljenju pločica, on mora da tu površinu dobro pripremi. To znači da će je on odmastiti, očistiti i osušiti. Da bi se pločice pravilno zalepile, površina mora da bude ravna, čista i suva. Podloga će se premazati emulzijom za impregnaciju, što će sve omogućiti bolje prijanjanje lepka za podlogu. To znači takođe, da će se tokom rada koristiti manje lepka, a keramičke pločice će biti čvršće zalepljene za pod.

Lepak je najbolje mešati profesionalnim mešačem. Gustina lepka mora biti takva da on ne klizi sa mešača. Pošto je lepak pripremljen, potrebno ga je ostaviti neko vreme da aditivi u njemu prorade. Izvesna količina lepka se potom nanosi na podlogu, a on se razvlači nazubljenom gletericom. Na taj način će biti omogućeno da se lepak ujednačeno nanese preko cele površine.

Lepak za keramiku – iskustva

U ponudi farbara pronaći ćete različite vrste lepkova za keramiku. Za neupijajuće podloge koristi se fleksibilni lepak. Glavne karakteristike lepka za keramiku su da je otporan na smrzavanje, poseduje veliku čvrstoću i dug vek trajanja. 

 

 

Veoma je ekonomičan, nezapaljiv, i odlikuje ga jednostavna ugradnja. U prodaji se nalazi u pakovanjima od dvadeset pet kilograma.

Postoje i takvi lepkovi za keramiku koji su namenjeni za lepljenje pločica izloženih velikom opterećenju, kao što je na primer prisutnost teških mašina, objekata, ili je u pitanju veliki promet i slično. Takođe, pogodni su za lepljenje pločica na pločicu, kao i za lepljenje pločica na sve podloge - beton, porobeton, cigle, mineralne i krečno-cementne podloge...

Lepak za keramiku upotrebljava se i za porozne i neporozne pločice, kao i za postavljanje pločica na podove koji imaju podno grejanje. Pri tome, vodi se računa da je emisija delića prašine prilikom otvaranja pakovanja, procesa mešanja i pripreme, svedena na minimum. Sve to majstorima olakšava rad, a korišćenje lepka za keramiku postaje veoma pojednostavljen i čist posao.

U svetu se stalno pronalaze inovativna rešenja kada su u pitanju lepkovi za keramiku, koja omogućavaju jednostavno korišćenje, kao i zadovoljstvo krajnjeg korisnika. 

Lepak za keramiku – cena:

Za lepkove za keramiku potrebno je izdvojiti od 740 din / 25 kg, sve do 5640 dinara za pakovanja od 25 kg belog, brzopovezujućeg lepka. Ipak, kao prosečna cena ovog proizvoda može se uzeti iznos od 1600 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate farbare koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Lepak za keramiku
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

19.07.2018
Milica Markovic

Najbolji lepak za keraminku nacicete u farbari Centroboja plus. Imaju veliki izbor, dobar kvalitet i sto je za sve nas jako bitno veoma povoljne cene.

08.08.2017
Todor Markovic

Lepak za keramiku ipak mora da bude dovoljno jak. Ukoliko mislite da bude kvalitetan on bi svakako trebao da moze da izdrzi razlicite napore i opterecena. To sa druge strane znaci, posebno za Beograd, da to i ne moze da bude bas previse jeftino.

10.05.2017
Ljubinka Sreckovic

Kako god da okrenete, ovaj lepak treba da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

26.04.2017
Janko Zivanovic

U svakom slucaju mora ovaj lepak da se dosta plati kako god da okrenete.

13.04.2017
Nikolina Pantelic

Pre ili kasnije je sto se tice ovog lepka kvalitet nesto sto ce da dodje do izrazaja. Sve druge stvari meni nisu bas toliko vazne kao sto se mozda i cini.

29.03.2017
Petar Jankovic

Po meni je od velike vaznosti da on bude bas onako kvalitetan.

14.03.2017
Jana Stankovic

Po pitanju ovog lepka zaista ne biste trebali da nesto puno stedite novac. Pri tome, zaista postoji mali milion razlicitih resenja po ovom pitanju.

06.02.2017
Ivan Stojanovic

Koliko mi je samo poznato, lepak za keramiku je nesot sto moze da bude veoma bitno. Sve drugo je inace manje vazno.

26.01.2017
Marko Petrovic

Ako vec izvodite ove radove, odmah treba da znate da njihovo izvodjenje nije bas nesto sto treba malo da se plati.

09.01.2017
Biljana Brankovic

Sto se tice lepka za keramaku, samo treba da potrazite bas neko dobro mesto koje se bavi sa kvalitetnenom prodajom ili da bar u svojoj ponudi imaju dosta razlicitih lepkova.

30.08.2016
Dusan Markovic

Po pitanju lepka za keramiku, veoma je vazno da on bude dovoljnog kvaliteta kako bi se na sto bolji nacin vezivao za podlogu. Zbog toga, niakko ne trebad a stedite po ovom pitanju.