LDL holesterol je – loš holesterol. Lipoproteini male gustine se nazivaju LDL, ili na engleskom – Low Density Lipoprotein, i pomoću njih holesterol se prenosi kroz krv. Ono što je znak za opasnost, jeste kada je nivo ovog lošeg holesterola u krvi povišen. Tada dolazi do toga da se on lepi za unutrašnju površinu krvnih sudova, čime se oni sužavaju a i smanjuje se njihova prirodna elastičnost. Sužavanje arterija nije nimalo naivno, i ne sme se zanemariti, jer to sve vodi ka povećanom riziku za srčani i moždani udar. Ova pojava se naziva ateroskleroza.

Potrebno je navesti da holesterol, iako na lošem glasu kod ljudi, zapravo nije sasvim loš, već je ono što je nepoželjno i opasno njegova velika količina u krvi kao i način na koji se on prenosi, što sve može da izazove štetne posledice. Ako ste zdrava osoba, kod vas se oko 70% holesterola u krvi prenosi putem LDL.

Količina lošeg LDL holesterola u krvi

Manje od 2,6 mmol/L, predstavlja smanjen rizik za pojavu srčanih oboljenja;

2,6 do 3,3 mmol/L, predstavlja skoro pa poželjan nivo lošeg LDL holesterola;

3,3 do 4,1 mmol/L, značilo bi granicu visokog nivoa lošeg LDL;

4,1 do 4.9 mmol/L, ovde je visok nivo lošeg holesterola;

Više od 4,9 mmol/L, predstavlja visok rizik za pojavu srčanih oboljenja.

Potrebno je težiti što manjim vrednostima lošeg holestrola LDL, i što većim vrednostima dobrog, HDL holesterola. 

Holesterol preventiva

Ne bi se trebalo u potpunosti odreći hrane koja sadrži holesterol, već bi trebalo voditi računa u kojoj količini se ona unosi i biti umeren u ishrani. Svaka medalja ima dve strane, pa tako i ovde, ukoliko imate smanjen holesterol u krvi, to može voditi oštećenju jetre, smanjenoj sposobnosti pamćenja i koncentracije. 

Ono što još možete učiniti za sebe jeste da dovedete „liniju“ u red, odnosno da smršate ako imate višak kilograma, budete fizički aktivni, prestanete da pušite, počnete da pijete zeleni čaj. 

Loš holesterol – ishrana

Za beli luk, u narodu se kaže da je „odžačar krvnih sudova“, a medicina kaže da ako svakoga dana pojedete od 2 do 3 čena, možete smanjiti holesterol do čak 10%. Koristite maslinovo ulje, unosite što više mahunarki kao što je pasulj, sočivo, soja. Orasi i bademi su veoma poželjni, ali obzirom da su orasi jako kalorični, nemojte preterivati, jer može dovesti do poraste telesne težine, pa će par oraha dnevno biti sasvim dovoljno. 

Avokado, jagode, limun, kivi, paprika, paradajz, i sve drugo voće i povrće koje sadrži vitamin C, jabuka, dunja  i šargarepa. Grejpfrut ima slično dejstvo kao i beli luk, jer smanjuje nivo LDL holesterola, ali pri tome i čisti zidove arterija. Ovsene mekinje i pahuljice stavite na meni za svoj doručak. Ono što bi trebalo izbegavati jesu zasićene masne kiseline životinjskog porekla, koje se nalaze u punomasnom mleku, siru, masnoćama iz mesa (juneće i svinjsko meso, kožica živine). Važno je znati da su jaja, naročito žumance, bogata holesterolom, potom kavijar, džigerica i mozak.

Merenje LDL holesterola u krvi – cena

Cene se kreću u rasponu od 135 do 360 dinara za merenje LDL holesterola, preko 500 dinara za vađenje krvi iz vene do 3400 dinara za vađenje krvi na terenu. KKS – kompletna krvna slika, prosečna cena 500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije LDL holesterol
Pitaj firme

BIOHEMIJSKA ANALIZA KRVI (Glu, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Fe, Ukup. bilirubin, AST, ALT, GGT)

Akcija -% 900 Din.
BIOHEMIJSKA ANALIZA KRVI (Glu, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Fe, Ukup. bilirubin, AST, ALT, GGT) po ceni od 900 din samo ...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Biohemijska analiza krvi - Glukoza, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvožđe, Bilirubin, AST, ALT, GGT

Akcija -% 840 Din.
Biohemijska analiza krvi - Glukoza, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvožđe, Bilirubin, AST, ALT, GGT po ceni od 840 din sam...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

14.11.2018
Zoran Milic

Ukoliko vam je potrebno da uradite analizu nivoa LDL holesterola u krvi onda je potrebno da se posavetujete sa lekarom koji je strucnjak u ovoj oblasti. U svakom slucaju je laboratorija Urolab poznato mesto koje ima bogatu tradiciju i iskustvo u toj oblasti.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

U svakom slucaju, nikada nije bio previse zahvalan za odrzavanje.

08.05.2017
Filip Milutinovic

U svakom slucaju je ovo posebna vrsta holesterola koja i nije bas tako za bacanje.

24.04.2017
Lea Stankovic

Po mnogo cemu je on i vise nego odlicno resenje. Druge stvari po meni ne bi trebale da budu bas toliko vazne.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Sto se njega tice, ne vidim sta je to u njemu sto je potpuno normalno. Po meni je holesterol holesterol i nije niakda nesto sto moze da ima pozitivne efekte i rezultate.

27.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju on i nije bas nesto sto je posebno jeftino. Sve je samo gubljenje vremena po meni.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se ovogo problema tice, prave analize krvi su jedan od pocetnih koraka u resavanju problema.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju je ovo posebna vrsta holesterola.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Moje je licno misljenje da kako god da okrenete, ovo je posebna vrsta holesterola od koje se ne treba previse plasiti.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

u svakom slucaju je ovo posebna vrsta holesterola koja zahteva iskljucivo jedan striktan rezim ishrane.

23.01.2017
Petar Jankovic

Mogu samo da kazem da je ovo posebna vrsta holesterola. Ako mislite da ga imate, obavezno je potrebno da se onda dobro unapred raspitate.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

ovo je sigurno neka nova, posebno izmisljena vrsta holesterola.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Puno poverenje mozete da imate u analize LDL holesterola u koje zaista nemate ni jedan razlog da sumnjate. Primer je laboratorija Hemikal.

29.11.2016
Jana Stankovic

Kada pricamo realno o kvalitetnom LDL holesterolu, ubedljivo je najbolje resenje da posetite laboratoriju 101 lab u koju zaista mozete da imate puno poverenje.

22.09.2016
Marko Petrovic

LDL je karakteristicna vrsta holestorola. Najbolje je da njegove detaljne analize uradite u nekoj proverenoj laboratoriji kao sto je primera rado Aqualab Plus.

22.08.2016
Dusan Markovic

Da kada pogledate Rakovicu, to je svakako jedna od najstarijih i najbolje opremljenih laboratori u Beogradu. Pri tome, jeste da morate da platite nesot malo vise ali ste zato po pitnaju svega ostalog mirni. Odnosno, sve analize ce vam jako brzo biti gotove.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ukoliko vam je potrebno da uradite analizu nivoa LDL holesterola u krvi onda je potrebno da se posavetujete sa lekarom koji je strucnjak u ovoj oblasti. U svakom slucaju je laboratorija Urolab poznato mesto koje ima bogatu tradiciju i iskustvo u toj oblasti.