Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Laparoskopska sterilizacija pasa
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Laparoskopska sterilizacija pasa

Nabavili smo ženku psa, umiljatu i maznu. Donela je veliku radost u našu porodicu. Ali, doći će i dan, kada ćemo morati da odlučimo da li ćemo ispratiti prirodne tokove, odnosno pustiti kuju da se pari, i dobije potomstvo, ili ćemo morati da je sterilišemo.

 

 

Sterilizacija pasa da ili ne?

Savremena veterina ukazuje na mnoge prednosti sterilizacije: razlog nije samo to što sprečavate neželjene štence, već odstranjivanjem jajnika, jajovoda i materice, automatski se eliminiše mogućnost pojave tumora na njima u nekim kasnijim godinama, zbog čega mnoge kuje prerano završe svoj život; zatim, sprečava se gnojna upala materice, kao i pojava lažnih trudnoća, što može voditi i raku mlečnih žlezda; smanjena je mogućnost nastanka alergija, te hormonski uslovljenog dijabetesa, epilepsije, bolesti štitne žlezde... I na kraju, zbog svega navedenog veterinarska praksa pokazuje da je životni vek sterilisanih pasa duži od nesterilisanih.

Negativna strana sterilizacije kuja jeste što se one malo ugoje, jer se više ne luče polni hormoni, ali se to lako dovodi u red adekvatnom ishranom.

Laparoskopska sterilizacija kuja

Mnogo vlasnika pasa se odlučuje za klasičan hirurški zahvat, koji je finansijski povoljniji, ali laparoskopija pruža neke prednosti, koje bi trebalo da imate u vidu, jer je vaša kuca pridruženi član vaše porodice i želite sve najbolje za nju.

Nakon laparoskopske intervencije, životinja odmah pošto se probudi iz narkoze, nastavlja sa svojim uobičajenim aktivnostima; imaće sasvim neznatne bolove i generalno, mnogo se brže oporavlja nego pri sterilizaciji koja je obavljena „otvorenom“ hirurgijom. 

Kako se izvodi laparoskopska sterilizacija pasa?

Najpre će biti izvršene preoperativne pripreme, uz dejstvo određenih sedativa, kuja potpuno opuštena ulazi u opštu anesteziju. Napravi se rez na koži, ispod pupka. Kroz taj rez se uvodi igla, a kroz nju se pušta ugljendioksid, koji ima za zadatak da razdvoji organe kako bi se oni mogli bolje videti. 

 

 

Laparoskopijom se svi organi trbušne duplje lepo mogu promatrati, materica, jajnici, jajovodi, kao i svi ostali unutrašnji organi ukoliko se zahvat ne izvodi isključivo u ginekološke svrhe. 

Laparoskop pomoću optičkih vlakana dovodi svetlost u trbušnu šupljinu.

Posle toga se uvodi laparoskop, mali instrument, na koji je priključena video-kamera. Ukoliko je to neophodno, ispod osnovnog reza, mogu se napraviti i manji rezovi i uvesti i ostali instrumenti. Kada se operacija završi, ugljendioksid se ispušta, a rezovi se ušivaju hirurškim šavovima.

Posle laparoskopije oštećenje kože i tkiva je sasvim minimalno. Sve prednosti koje smo naveli, sve češće opredeljuju vlasnike ženki pasa da se odluče za laparoskopiju, koja je i kod nas sve popularnija, za razliku od inostranstva gde se uveliko izvodi. 

Laparaskopska sterilizacija pasa – cena:

Cena varira od težine psa, pa se kreće između 150 do 200 evra.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

23.11.2018
Matija Lukic
Laparoskopska metoda sterilizacije pasa je svakako jedna od najzastupljenih metoda te vrste. Medjutim, pre sterilizacije pasa potrebno je prvo odgovoriti na pitanje zbog cega se pas u opste treba sterilizovati?
09.05.2017
Lea Stankovic
Nikada ona sa cenama nije bila bas nesto posebno jeftina kako god da okrenete.
24.04.2017
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju odmah treba da znate da ona nije ni malo jeftina.
11.04.2017
Simona Vucinic
Po meni je pre svega problem u tome sto ona nije ni malo jeftina. Sve drugo je onda jedno cisto gubljenje vremena i nista vise ne treba da brinete.
27.03.2017
Todor Markovic
Hvala bogu, nikada do sada ovako nesto nisam radio.
13.03.2017
Marta Dencevic
U svakom slucaju kako god da okrenete, ona i nije bas toliko jefitina. To je naravno uvek bio posebno veliki problem.
21.02.2017
Janko Zivanovic
Sto se mene licno tice, ovo je sterilizacija koja u svakom slucaju treba da se dosta plati. To je ipak jedno za vas od voljih resenja.
03.02.2017
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, ovo je sterilizacja koja predstavlja jedno veoma osetljivo pitanje. Ako se za njega odlucite sigurno je samo to da se necete pokajati.
24.01.2017
Petar Jankovic
Ovo je ipak posebna tehnika koju ne moze svako da uradi.
05.01.2017
Nikolina Pantelic
Ja licno nikada ovako nesto ne bih uradila svom psu.
16.12.2016
Ivan Stojanovic
Ovo je ako mene pitate, nesto sto bi i svaki veterinskarski tehnicar trebao da uradi bez nekih vecih problema. Medjutim, problem je u tome sto to nije cesto slucaj.
30.11.2016
Jana Stankovic
Po pitanju ove vrste zahtata, samo treba da posetite veterinsku ambulantu Pavlovic i vise nista po tom pitanju nemate da se brinete.
14.11.2016
Biljana Brankovic
Po pitanju laparoskopse sterilizacije pasa, ubedljivo je najbolje resenje kada biste posetili vet.ordinaciju Vet House. U nju zapravo mozete da imate putpuno poverenje.
24.10.2016
Marko Petrovic
Svima bih pre svega toplo preporucio da dobro razmisle pre nego sto se odluce da sterilisu svog psa, posto to sa sobom moze da vuce mnoge posledice. Ako se vec odlucite da ga sterilisete, onda je definitivno jedino humano i normalno resenje da to uradite laparoskopskom metodom.
23.08.2016
Dusan Markovic
Ukoliko vam je potrebna kvalitetna sterilizacija pasa, onda je u svakom slucaju najubolje resenje za vas da uradite laparoskopsku sterilizaciju. To jeste mozda nesto skuplje resnje za vas ali sigurno nije i manje znacajno.
20.07.2016
Lea Stankovic
Laparoskopska metoda sterilizacije pasa je svakako jedna od najzastupljenih metoda te vrste. Medjutim, pre sterilizacije pasa potrebno je prvo odgovoriti na pitanje zbog cega se pas u opste treba sterilizovati?