Sta je to laparoskopska sterilizacija mačaka? Svi znamo koliko mace vole da vode ljubav. Onda dobijemo mačiće, koji su neodoljivi, ali često ne znamo šta ćemo sa njima: ne možemo ih zadržati, sem eventualno jednog, a veoma ih je teško i pokloniti ili prodati ako naša maca nije rasna. 

Problem se javlja zbog toga što mace vole da “švrljaju”, baš upravo u potrazi za partnerom mačkom; ovakvu ponudu nijedan mačak neće odbiti, pa mi za vrlo kratko vreme dobijamo prinove. I tako u krug. 

Rešenje za ovakve probleme jeste sterilizacija mace, a ona se može izvesti i na drugi način od standardnog.

Šta je laparoskopska sterilizacija?

Verovatno među našim čitaocima ima dosta ljudi koji nisu čuli za ovu metodu. Ukratko ćemo je objasniti. 

Dakle, laparoskopija je direktno posmatranje trbušne duplje, jajnika, spoljašnje strane jajovoda, materice, kao i svih ostalih trbušnih organa, ukoliko se ovakav zahvat ne izvodi u ginekološke svrhe. 

Laparoskopija se izvodi zahvaljujući malom instrumentu koji se naziva laparoskop, koji pomoću optičkih vlakana dovodi svetlost u trbušnu šupljinu.

Kako se izvodi laparoskopska sterilizacija mačaka?

Najpre, u trbušnu duplju se ubacuje ugljendioksid, kako bi bilo lakše posmatranje organa, jer se oni na taj način odvoje jedni od drugih. Vaša maca će biti uspavana, znači zahvat se izvodi pod opštom anestezijom.

Napravi se rez na koži, kroz koji se uvodi igla, i ubacuje se ugljendioksid. Posle toga se uvodi laparoskop, na koji je priključena video-kamera. Ispod osnovnog reza, mogu se napraviti manji rezovi, i tim putem uvoditi i ostali potrebni instrumenti. Posle operacije, koža se zatvara hirurškim šavovima. 

Sama sterilizacija mačke podrazumeva odstranjivanje jajnika, jajovoda i materice.

Prednosti laparoskopske sterilizacije mačaka

Vaša maca će se mnogo brže oporaviti, a bolovi će biti zanemarljivi. Ovakvi zahvati povoljno utiču i na funkciju srca, pa je broj kardiovaskularnih komplikacija znatno manji u odnosu na klasičnu hirurgiju. Odmah nakon buđenja iz narkoze, mačka će se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Na početku teksta naveli smo neželjeno potomstvo vaše mace kao razlog za sterilizaciju, ali su razlozi brojni: sterilisane životinje duže žive od nesterilisanih, redukovana je pojava tumora mlečnih žlezda, sprečava se pojava gnojne upale materice, onemogućen je nastanak tumora materice i jajnika…

Jedina negativna strana sterilizacije jeste što se maca može ugojiti posle intervencije, ali se to lako redukuje odgovarajućom ishranom. Zaključićemo da je mnogo više razloga za laparoskopsku sterilizaciju mačaka.

Laparoskopska sterilizacija mačaka – cena:

Prosečna cena ove usluge je između 100 do 150 evra.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate veterinarske ordinacije ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

Uros Vukicevic
23.11.2018 01:59

Sustina i razlozi za sterilizaciju se bitno ne razlikuju od onih na koje se pozivaju oni koji odluce da sterilisu pse. Problem je sto mnogi to urade kod nekog priucenog veterinara. Zbog toga vam je potreban neki profesionalac koji sterilizaciju vrsi iskljucivo sa laparoskopskom tehnikom.

Ostavite komentar
Ocenite stranu