Lakiranje parketa povremeno je potrebno svakom parketu. Pod koji ima visok sjaj i koji blista, nešto je što svi želimo. Kada se parket po prvi put postavlja, on se potom hobluje i lakira. Međutim, to mogu biti i postupci koji se tiču redovnog održavanja, kako bi naše podloge uvek bile kao nove.

Kako se radi lakiranje parketa?

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete raditi LAKIRANjE PARKETA

Beograd

Dragan parketar - duborez
Dragan parketar - duborez

Palilula Pozovi

Duborez na drvetu, crkveni motivi na ukrasnim predmetima, stalcima za ikone, tronovima za celivajuće ikone kao i izrada ukrasnih predmeta od drveta sa crkvenim motivima....
Pročitaj više

Đepeto 011 parketarske usluge
Đepeto 011 parketarske usluge
Beogradska 59
Vračar Pozovi

Firma “Đepeto 011” nalazi se na Vračaru. Bavi se kompletnim parketarskim uslugama, pripremom košuljice, postavljanjem parketa, uljenja, lakiranjem parketa u svim objektima....
Pročitaj više

BG Parket lux
BG Parket lux

Zemun Pozovi

Izrada i montaža lux parketa ali i drugih podnih obloga na teritoriji Beograda i okoline. Profesionalna efikasna usluga koja garantuje postojanost podova....
Pročitaj više

Boban parketar
Boban parketar

Stari grad

Boban parketar vrši sve usluge postavljanja, hoblovanja i popravke parketa na teritoriji celog Beograda. Kvalitetna i proverena usluga u dogovorenom roku po najpovoljnijim uslovima....

3MT EKSKLUZIVA DOO
3MT EKSKLUZIVA DOO
Vinogradska 6a
Novi Beograd

Firma 3MT EKSKLUZIVA DOO izvodi sve vrste parketarskih radova, sa Vašim ili našim materijalom. Naša porodična kompanija poseduje više od 60 godina dugu tradiciju i iskustvo na polju parketarskih radova, kao i ostalih završnih radova u građevi...

Keramičar Gold
Keramičar Gold
Majke Jugovića 16a
Zemun

Bilo da Vam je potrebna ugradnja keramičkih pločica ili granitne keramike u Vašem kupatilu, kuhinji ili dvorištu, keramičar Gold je pravi izbor za Vas. Naš rad karakteriše velika preciznost, pedantnost, tačnost, kao i strogo poštovanje dogovo...

Parket Tivoli - prodaja parketa i parketarske usluge
Parket Tivoli - prodaja parketa i parketarske usluge
Dimitrija Tucovića 49
Zvezdara

Oplemenite Vaš stambeni ili poslovni prostor najkvalitetnijim parketom, posetite prodavnicu Parket Tivoli. U našoj ponudi nalazi se parket svih dimenzija, kao i kompletan prateći materijal za njegovo postavljanje. Takođe, vršimo usluge ugradn...

Cornus Co parket
Cornus Co parket
Vukasovićeva 29
Rakovica

Cornus Co parket karakteriše dug vek trajanja, kao i vrhunski estetski izgled koji se lako uklapa u svako okruženje. Pored prodaje parketa, nudimo Vam i usluge reparacije starog parketa, kao i postavljanje parketa, po najpovoljnijim cenama ...

Parketar Andrija
Parketar Andrija
22 oktobar 3
Zemun

Parketar Andrija vec 20 godina uspesno radi postavljanje parketa, laminata, hoblovanje parketa, poliranje parketa, lakiranje parketa, postavljanje brodskog broda, kao i beljenje hrasta...

Novi Sad

PR Parketar Đukić
PR Parketar Đukić
Djordja Rajkovića 10

Hoblovanje, lakiranje, postavljanje parketa i laminata bez nereda i prašine - parketar Đukić!...

Kragujevac

EVRO PARKET
EVRO PARKET
Divostin BB Pozovi

Prodaja, ugradnja i renoviranje svih vrsta parketa i laminata. Nazovite parketare EVRO PARKET-a....
Pročitaj više

Lakiranje parketa povremeno je potrebno svakom parketu. Pod koji ima visok sjaj i koji blista, nešto je što svi želimo. Kada se parket po prvi put postavlja, on se potom hobluje i lakira. Međutim, to mogu biti i postupci koji se tiču redovnog održavanja, kako bi naše podloge uvek bile kao nove.

Kako se radi lakiranje parketa?

Prvo što ćemo vam reći – ovo zaista nije posao u stilu „uradi sam“. Možda vam se čini da to nije teško, ali mi ćemo u tekstu koji sledi objasniti ukratko kako to pravi majstori rade, pa vi procenite koliko je (bez)opasno da se upuštate u tu avanturu.Postoje mnoga pravila koja se moraju poštovati. Lakiranje parketa se vrši na određenoj temperaturi, a idealna je od 18 do 22 stepena. Parket ne sme biti izložen suncu, a ni strujanju vazduha.Možemo birati između različitih vrsta laka, kao što su mat, sjajni i polusjajni, klasičan PU lak ili vodeni lak, što je i najbolji izbor jer je on ekološki najprihvatljiviji i omogućava prirodan izgled drveta. Pre samog lakiranja, radi se brušenje parketa, pri čemu se koriste brusni papiri različite granulacije. Logično, majstor će prvo koristiti grublje papire, a potom finije. Ako recimo, sami radite brušenje i lakiranje parketa, može se dogoditi da vam ostanu sitne čestice prašine, koje su jedva okom vidljive, ali su sasvim dovoljne da u potpunosti unište proces lakiranja.

Kako izgleda postupak lakiranja parketa?

Samo lakiranje parketa kreće premazom temeljnim lakom. Majstor će ostaviti da se osuši, od dva do tri sata, iz razloga da bi parket dobio bolju i kvalitetniju otpornost. Posle toga, nanosi se drugi lak sa valjkom, i ostavi se da se suši 24 časa. Posle sušenja, površina se mašinski polira, i temeljno usisava, a tek posle toga se nanosi završni sloj laka koji se mora sušiti od 24 do 48 sati da bi parket bio što kvalitetniji. Dakle, tek nakon dva do tri dana mogu se uneti stvari u stan, tamo gde su i bile. Za to vreme, i miris laka će postepeno slabiti.

Greške kod samostalnog lakiranja parketa

Ako ste se samostalno upustili u ovu avanturu, vrebaju vas razne komplikacije, do kojih dolazi zbog nepoznavanja materijala, neispravne upotrebe i tehnike korišćenja. Ako sami lakirate na kraju možete imati: razlikovanje nijansi boja, stvaranje oblaka, kratere, pad sjaja, kao i još mnogo drugih situacija koje će proizvesti kontra efekte.Pored toga, nužno je imati i odgovarajuće mašine, i one koje rade hoblovanje i profesionalne usisivače, a da ne spominjemo i zaštitnu opremu koju koriste stručna lica, jer sigurno ne želite da se nagutate prašine dok radite hoblovanje, niti da udišete miris laka.

Kako se održavaju lakirani parketi?

Pošto ste posao prepustili profesionalcima i dobili besprekoran parket visokog sjaja, nekoliko dana nakon lakiranja, moraćete ga oprezno koristiti. Na primer, nameštaj se mora uneti pažljivo, a na donju stranu stolova, stolica ili drugih predmeta koji se svaki dan pomiču, potrebno je staviti adekvatnu zaštitu. Kasnije ćete pravilno negovati parket, tako što izbegavati grube četke ili agresivna sredstva za čišćenje, što sve može oštetiti lak. Pošto majstor nakon nekog vremena, premaže parket vodenom emulzijom voska ili nekim drugim sredstvom, time se vašim podnim oblogama produžava vek i uvek će blistati istim sjajem.

Lakiranje parketa – cena:

Za hoblovanje i lakiranje parketa, sa materijalom, potrebno je izdvojiti od 9 evra i naviše po jednom metru kvadratnom. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Marina Dakic
  07.09.2018 01:27

  Lakiranje parketa je sastavn aktivnost koja se odnosi na bilo koju drugu aktivnost. Ukoliko se odlucite da uradite parket u kuci ili stanu, odna u svakom slucaju trebate da budete spremni da ga na kvalitetan nacin i odrzavate. To svako podrazumeva i kvalitetno lakiranje.

  Filip Milutinovic
  06.09.2017 08:43

  Svako lakiranje parketa je cesto veoma zahtevno. Najvaznije od svega je da ukoliko zelite da sa nekim majstorom pogodite posao vodite racuna o tome koje lakove u svom radu koristi. Oni morjau da budu zaista kvalitetni.

  Lea Stankovic
  21.04.2017 07:24

  U svakom slucaju nije lakiranje parketa ni malo jefitno. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

  Mihajlo Nastasovic
  07.04.2017 07:33

  Po pravilu, ako pricamo realno, lakiranje parketa je nesto sto moze bez nekih vecih problema da se uradi.

  Simona Vucinic
  22.03.2017 07:25

  Po meni, u svakom slucaju cene po pitanju lakiranja parketa nisu bas jeftine. Sve drugo je samo gubljenjenje vremena.

  Todor Markovic
  08.03.2017 06:52

  U svakom slucaju lakiranje parketa mora da se posebno platui. Drugacije to ne moze da funkcionise.

  Marta Dencevic
  02.03.2017 07:57

  Koliko mi se samo cini, sto se tice lakiranja parketa, bar je jednostavna situacija. To je ipak nesto sto moze jako puno da kosta.

  Janko Zivanovic
  13.02.2017 12:43

  ono sto je cinjenica je to da kada vec jednom prelakirate parket, onda cete morati to stalno da uradite.

  Ljubinka Sreckovic
  17.01.2017 10:59

  Sto se mene licno tice, lakiranje parketa je odlicna aktivnost ukoliko mene bas pitate za taj neki odredjeni kvalitet.

  Petar Jankovic
  17.01.2017 10:58

  Sto se tice lakiranja parketa, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve ostalo nije bas toliko vazno.

  Nikolina Pantelic
  28.12.2016 07:33

  Nije ovo nesto sto generalon svako moze da uradi. Ukoliko se odlucite za tak nesto, u tom pogledu se onda sigurno necete pokajati.

  Ivan Stojanovic
  09.12.2016 12:14

  Ako ste vec postavili parket onda treba na pravi nacin da ga i odrazvate a to u svakom slucaju ukljucuje lakiranje.

  Jana Stankovic
  24.11.2016 09:45

  Po pitanju postavljanja parketa, ubedljivo je najbolje resenje da posetite firmu Tivoli. To je firma koja se istrovremeno bavi ne samo lakiranjem parketa vec i njegovim postavljanjem i prodajom.

  Biljana Brankovic
  04.11.2016 01:09

  Koliko je meni poznato, lakiranje parketa zaista nije toliko tezak posao ali treba da vam ga uradi neki profesionalac kao sto je primera radi Andjelko.

  Marko Petrovic
  14.09.2016 08:31

  Da bi parket uvek bio nekako lep i svez, potrebno je da se redovn lakira. pri tome, lakiranje parketa j nesto sto imapk treba da prepustite nekom profesionalcu.

  Dusan Markovic
  11.08.2016 08:05

  Lakiranje parketa je sastavn aktivnost koja se odnosi na bilo koju drugu aktivnost. Ukoliko se odlucite da uradite parket u kuci ili stanu, odna u svakom slucaju trebate da budete spremni da ga na kvalitetan nacin i odrzavate. To svako podrazumeva i kvalitetno lakiranje.