Najčešće, kada dođe proleće, svi se „probudimo“ i shvatimo da naši zidovi baš i nisu ono što bismo mi želeli. Nekako su, posiveli, požuteli, izbledeli, izgubili svaku svežinu i sjaj... Kao što mi negujemo svoje lice, stavljajući kremu, tako bi trebalo i lice naše kuće, a to su – zidovi, redovno negovati. Kako drugačije nego – krečenjem. 

Krečenje

Ako krenete sami sa ovim velikim poslom sigurno ćete zažaliti trenutak kada ste to odlučili. Jer, neiskusnom majstoru može se desiti niz propusta, grešaka, i sem što na kraju i nećete biti baš najzadovoljniji, vrlo je moguće da ćete načiniti i neku štetu. Iz tog razloga, angažujte profesionalne molere, a vi uživajte u novom koloritu koji će vaši zidovi dobiti.

Krečenje polikolorom

Polikolor je disperzija za unutrašnje zidove. To je boja visoke pokrivnosti izrađena na bazi kvalitetnih punilaca i veziva, koristi se za bojenje enterijera vašeg stana ili poslovnog prostora, i otporna je na suvo brisanje.

Krečenje akrilnim bojama

Ovde se postavlja pitanje zašto kupiti neku skupu boju a ne neku jeftinu? Zaista, nije sve u uštedi novca, a u daljem tekstu objasnićemo i zašto. Kada upitate prodavca u farbari kakve su to akrilne boje on će vam reći da su – perive. Međutim, one su mnogo više od toga. Jedna akrilna – latex boja može da ima i po 15 i 20 sastojaka, a nekada i više. 

Akrilna boja ima bolje pigmente i bolju pokrivnost. Visokokvalitetne akrilne i latex boje su tankoslojne i sa jednim litrom može da se pokrije i do 14 kvadratih metara. Akrilna boja takođe, ima bolja veziva, tako da se bolje lepi za površinu i traje duže. 

Krečenje disperzijom

Ovakva boja dobro prianja na podlogu, ima odličnu pokrivnu moć, parapropustljivost, elastičnost, tvrdoću i otpornost na vlažno brisanje. Namenjena je za zaštitu i dekoraciju unutrašnjih površina od betona, produžnog maltera, gas-betona, azbest-cementa, iverice i slično. Podloga na koju se nanosi disperzija mora biti suva, tvrda, čista, bez prašine, masti i i ostalih nečistoća. 

Krečenje poludisperzijom

Poludisperzija je naziv za boju koja je u stvari, osiromašena disperzija. Drugačiji njen naziv je EKO boja za krečenje. Količina i vrsta veziva i količina pigmenta čini osnovnu razliku između disperzije i poludisperzije. Poludisperzija se može tonirati u nešto svetlijim nijansama za razliku od vodoperivih boja. Međutim, glavna prednost poludisperzije je njena cena, odnosno ekonomičnost, tako da finansijski možete povoljno proći a u isto vreme osvežiti vaš životni ili radni prostor.

Krečenje fasade

Okrečili ste svoj eneterijer, ali je spoljašnjost vaše kuće, odnosno fasada i dalje stara, i nije onakva kakvu biste želeli. Da bi kompletan posao oko uređenja životnog prostora bio završen, potrebno je okrečiti i fasadu. 

Ukoliko postoje neka oštećenja na fasadi, najpre će se ona sanirati. Koristiće se fasadna boja i pigment za tu boju, ako fasada neće biti bela. Najbolje je u prodavnici kompjuterski izmešati boje da bi fasada bila jednako iznijanisirana. Vaš majstor će najpre fasadu očistiti pa će naneti podlogu ili jako razređenu boju, a zatim još dva prelaza bojom. 

Krečenje gipsanih ploča

Gipsanim pločama možemo obložiti postojeće zidove, čime se postiže veoma delotvorno poboljšanje toplotne i zvučne izolacije. Po pravilu, ceo zid se premazuje podlogom, a zatim se ceo gletuje, pa posle šmirglanja i „dve ruke“ gletovanja, pristupa se bojenju gipsanih ploča. Gletovanje gipsanih ploča je obavezno zbog bolje raspodele boje kao i ravnomernog upijanja površine.

Krečenje zidova – iskustva

Zidovi zauzimaju najveće površine naših stanova, kuća i poslovnih prostora. Poput slikarskog platna, daju nam veliku kreativnu slobodu gde je samo mašta granica kako će vaša soba na kraju izgledati. Sve što budete uradili sa svojim zidovima, dosta će uticati na celokupno unutrašnje uređenje doma.

Krečenje zidova – cene

Krečenje poludisperzijom, od 2 do 2,5 evra po kvadratnom metru, krečenje akrilnim bojama, od 2,80 do 3, 50/m2, gletovanje i krečenje poludisperzijom, od 4,5 do 5,5 e/m2, dok za tu uslugu uz korišćenje akrilnih boja trebalo bi izdvojiti od 7 do 10 evra po kvadratnom metru. Impregniranje zidova, odnosno nanošenje podloge za krečenje, od 0,5 do 1,5 e/m2. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Krecenje zidova
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

10.05.2017
Lea Stankovic

Mislim da svakako moze ono da se uradi bez nekih vecih problema.

25.04.2017
Stojance Ristovski

Po pravilu, ono moze da se uradi bez nekih vecih problema samo ukoliko umete to da uradite.

25.04.2017
Simona Vucinic

Koliko mi se samo cini, ono nije ni malo jeftino.

28.03.2017
Milen Jovanovic

U svakom slucaju ono treba da se debelo plati. Sve drugo je mnogo losije resenje.

28.03.2017
Marta Dencevic

Po meni treba ovo da se uradi na jedan dobar nacin kako god da okrenete.

14.03.2017
Filip Milutinovic

Sto se mene licno tice, kako god da okrenete ono predstavlja poseban problem u koji nemate po meni sta da sumnjate.

22.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Naravno da je krecenje zidova i vise nego vazno. Samo je tu naravno veoma bitan kvalitet.

06.02.2017
Mihajlo Nastasovic

Ukoliko pricamo o krecenju zidova odmah je vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je po meni daleko manje vazno.

25.01.2017
Nikolina Pantelic

Sto se tice krecenja zidova, najvaznije od svega je da se odlucite za kvalitet i da sve radite sistematicno i postepeno.

06.01.2017
Todor Markovic

Moje licno misljenje je sto se tice ovih zidova da je najbolje resenje da sami naucite ovaj zanat.

19.12.2016
Jana Stankovic

Po ovom pitanju, najbolje je da se malo sami raspitete i da odmah zbate da je potrebno da se krecenje zidova uradi samo na preveren nacin.

01.12.2016
Janko Zivanovic

Ako pricamo o krecenju zidova, licno smatram da je na prvom mestu to deo opste higijene u koju je najbolje da se sami licno uverite.

16.11.2016
Biljana Brankovic

Krecenje zidova na jedan veoma kvalitetan nacin moze da vam uradi molerska radnja 22.jun. Kazem vam to iskljucivo iz licnog iskustva.

25.10.2016
Petar Jankovic

Ukoliko vam je potrebno kvalitento krecenje zidova, onda u svakom slucaju oko toga treba da se posavetujete sa nekim dobrim molerom ali i da odmah izdvojite dosta novca.

26.08.2016
Ivan Stojanovic

realno, krecenje zidova je posao koji i sami mozete da uradite iz nekog zezanja i uzivanja. Ukoliko vec nemate vremena da to samim odratite, najbolje je da pozovete molera Ivana i on ce vam decko sve zavrsiti u najkraacem mogucem roku.

22.07.2016
Marko Petrovic

Upravo od boje koja se koristi zavisi i cena. Tako primer aradi ukoliko krecite poludisperzijom, najbolje resenje za vas je da platite nekog profesionalca oko 2,5 eura po kvadratu. Sa druge strane, ukoliko planirate da koristite akrilne boje, onda je potrebno u proseku izdvojiti oko 8 eura.

24.06.2016
Dusan Markovic

Prilikom krecenja zidova treba da vodite racuna o podlozi. Razlicite boje se primenjuju u odnosu na podlogu. Zbog toga, ukoliko niste sami sigurno koja vrsta boje vam je potrebna (akrila, poludisperzija itd.) najbolje da se posavetujete sa nekim strucnijim.