Dnevna soba je na neki način, srce našeg doma. Tu provodimo najveći deo dana, primamo goste i družimo se. Pored adekvatnog nameštaja i tehnike, veoma je važno da dnevni boravak bude ukusno okrečen, kvalitetno i u lepim bojama. Sve će to doprineti kompletnom utisku, da se i vi kao domaćini i vaši gosti osećate prijatno i opušteno.

Krečenje dnevnog boravka

„Sam svoj majstor“ je uvek loša ideja, mada joj mnogi pribegavaju ali se posle pokaju. Jednostavno, vi taj posao ne možete odraditi kao profesionalni moleri jer moleri – niste. Takve avanture samostalnog krečenja kuće ili dela kuće, obično se završavaju nekvalitetno urađenim poslom, na koji posle niste ponosni, pa vam sačuvan novac tada malo vredi. Dakle,  pozovite profesionalce i rešite problem na najbolji način. 

Za krečenje dnevnog boravka možete izabrati kao materijal poludisperziju, disperziju ili akrilne boje. Razlika je u ceni, ali svakako i u kvalitetu. 

Poludisperzija je ekonomična varijanta kada želite da sa što manje ulaganja osvežite svoje zidove. Drugi naziv ove boje je EKO boja za krečenje, i ona se može tonirati u nešto svetlijim nijansama za razliku od vodoperivih boja. 

Sa druge strane, disperzija je malo skuplja varijanta i ona vam nudi odličnu pokrivnu moć, parapropustiljivost, elastičnost, tvrdoću i otpornost na vlažno brisanje. Ovakva boja dobro prianja na podlogu, a namenjena je za zaštitu i dekoraciju unutrašnjih zidova od betona, produžnog maltera, azbest-cementa, iverice i slično.

Akrilne boje bi bile najskuplje ali i najbolje rešenje. Zašto? Prednost akrilnih boja je u tome što imaju bolje pigmente i bolju pokrivnost. One su perive, tankoslojne, što bi značilo da sa jednim litrom može da se pokrije i do 14 kvadratnih metara vašeg dnevnog boravka. Akrilna boja se bolje lepi za površinu i traje duže. 

Krečenje dnevne sobe – boje

Ovo je već „slatka muka“. Međutim, neka opšte prihvaćena pravila mogu vam dati smernice kada odlučujete, jer i pri ovom odabiru su moguće greške.

Pošto je dnevna soba mesto na kojem se okupljaju ukućani i njihovi gosti, trebalo bi da bude okrečena u boje koje unapređuju društvenost a da nisu agresivne. Prava boja sobu može da transformiše u elegantan, udoban prostor. 

Jedno od pravila jeste da se boje za dnevnu sobu biraju na osnovu njenog stila uređenja. Ukoliko imate moderan nameštaj i dekoracije, svakako će vaša dnevna soba izgledati lepše sa modernim koloritom u beloj, crnoj i sivoj boji, nego sa tradicionalnom šemom boja ispunjenom bogatim nijansama. 

Osnovno pravilo za dekorisanje bojama je 60-30-10. Prema ovom pravilu 60 odsto trebalo bi da bude domantna boja, 30 odsto sekundarna boja i 10 odsto može biti akcenat boja. Veoma je važno da se ove tri boje lepo uklope. 

Ako je dnevna soba mala, svetle boje će je vizuelno otvoriti i ona će delovati većom. Sa druge strane, tamne boje „zatvaraju“ sobu. 

Možete izabrati neutralne boje da budu dominantne, i sve to uskladiti sa crnom ili sivom, koje bi u ovom slučaju bile sekundarne boje. Možda ovde nedostaju žive boje, a one se mogu dobiti sa svetlijim nijansama kao akcentom, kao što su lima zeleno, ili vatreno crveno.

Za stvaranje mirne atmosfere u dnevnoj sobi, mogu se koristiti suptilne, prigušene nijanse prirodnih boja. Svetlobraon i mekanosiva, mogu poslužiti kao dominantne boje, dok njihove nijanse mogu biti sekundarne boje i akcenat boje.

U zavisnosti od celokupnog izgleda vaše sobe, vaših afiniteta i ukusa, izaberite kombinaciju boja koja će vam pružiti osećaj opuštenosti i prijatnosti dok veselo čavrljate sa gostima u vašem dnevnom boravku.

Krečenje dnevne sobe – cena

U proseku, potrebno je izdvojiti od: cene za krečenje poludisperzijom, od 2 do 2,5 evra po kvadratnom metru, krečenje akrilnim bojama, od 2,80 do 3, 50/m2, gletovanje i krečenje poludisperzijom, od 4,5 do 5,5 e/m2, dok za tu uslugu uz korišćenje akrilnih boja trebalo bi izdvojiti od 7 do 10 evra po kvadratnom metru.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Krecenje dnevne sobe
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

02.11.2018
Milana Aleksic

Dnevna soba je srce svake kuce - stana i zbog toga uvek treba da bude uredna i cista. Jedan od nacina da se to postigne je i putem redovnog krecenja.

25.04.2017
Milen Jovanovic

Ja sam velika picajzla i zaista mi je stalo do toga da se preilikom krecenja dnevne sobe ne prepozna ni jedna tacka.

25.04.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju nije ono ni malo jeftino kako god da okrenete.

28.03.2017
Filip Milutinovic

Kako god da okrenete, krecenje dnevne sobe jeste nesot sto kosta. Sve drugo je manje vazno i bitno.

14.03.2017
Ljubinka Sreckovic

U svakom slucaju krecenje dnevne sobe zahteva jedno puno ulaganje koje je zaista nesto posebno pre ili kasnije.

06.02.2017
Mihajlo Nastasovic

Sto se tice krecenja dneven sobe, odmah je bitno da se odlucite za kvalitet. To je po meni jedino potpuno normalno.

25.01.2017
Nikolina Pantelic

U svakom slucaju je krecenje dnevne sobe nesto u sta mozete da imate puno poverenje da cete se osecati zdravije.

06.01.2017
Todor Markovic

Ovo je potrebno da uradite najmanje jednom godisnje.

19.12.2016
Jana Stankovic

Veoma je bitno da dnevna soba bar na prvo oko izgleda onako cisto i uredno.

01.12.2016
Janko Zivanovic

Po pitanju krecenja dnevne sobe, samo treba da unapred dobro razmislite i da tacno znate sta vam je potrebno i sta vam je ciniti.

16.11.2016
Biljana Brankovic

Krecenje dnevne sobe zaista nije ni malo naivno. Zato svoje poverenje treba da ukazete molerskoj radnji Moleks Stil u ciji kvalitet je najbolje da se sami uverite.

25.10.2016
Petar Jankovic

Meni je zdravlje moje porodice na prvom mestu i zbog toga praktikujem jednom godisnje da okrecim dnevnu sobu. Smatram da je to jedan normalan ritam i po tom pitanju uvek angazujem molera Dragana.

26.08.2016
Ivan Stojanovic

Dnevna soba je srce svake kuce - stana i zbog toga uvek treba da bude uredna i cista. Jedan od nacina da se to postigne je i putem redovnog krecenja.

22.07.2016
Marko Petrovic

Trebalo bi da vodite racuna oko uredjenja dvevne sobe. Pre svega, zbog toga sto je dnevna soba srce svake kuce. Ukoliko niste sami sigurni kakozelite da vam dnevna soba izgleda, mozda je najbolje da se posavetujete sa nekim profesionalcem u ovoj oblasti.

24.06.2016
Dusan Markovic

Kada smo supruga i ja, a to je bilo relativno skor, sredjivali dnevnu sobu kombinovali smo nesto zatvorenije boje sa ukrasnim kamenom. Stvar je bila u tome da se kamnim koji je lep sam posebi, uklopi u citav ambijent.