Koprokultura zapravo znači analizu uzorka stolice (fecesa). To je mikrobiološka pretraga sa ciljem identifikacije patogenih bakterija koje mogu da budu uzročnik učestalih stolica odnosno dijareje (proliva).

Prilikom analize koriste se standardne mikrobiološke tehnike kao i najsavremenija oprema i vrhunski aparati. 

Koprokultura – kada se radi?

Osetljivost čoveka prema crevnim zarazama je veoma velika. Crevne bolesti su rasprostranjene svuda po svetu, sa najvišim morbiditetom u nerazvijenim zemljama. Koprokulturom mogu da se identifikuju patogene bakterije, a pregledom stolice na crevne parazite i protozoe može da se utvrdi ili negira njihovo prisustvo. 

Dijareja

Postoje različiti uzročnici takozvanog proliva, a koje otkriva koprokultura. Navedimo sledeće:

- bakterije; virusi; gljivice; paraziti; razni neinfektivni uzroci poput metaboličkih poremećaja, neinfektivne upale creva.

Bakterije u stolici

Bakterije su najčešći izazivači bakterijskih crevnih infekcija. One nastaju unošenjem u organizam kontaminirane hrane, uglavnom životinjskog porekla, kao i zaražene vode. Crevne zarazne bolesti su bolesti kod kojih uzročnici ulaze kroz usta, razmnožavaju se u crevima i najčešće se izlučuju stolicom. Ono što je zajedničko ovoj grupi bolesti je fekalno – oralno prenošenje uzročnika. 

Do ovih crevnih bolesti dolazi najčešće leti, i mogu biti praćene obilnim prolivom, bolom u stomaku, povraćanjem i poremećajem koncentracije elektrolita. Koprokulturom, odnosno mikrobiološkom analizom stolice, utvrđuje se prisustvo ovih bakterija i ispituje se njihova osetljivost na antibiotike.

I kada simptomi vaše bolesti prestanu, bakterije se i dalje mogu izlučivati preko stolice, u toku dužeg ili kraćeg vremenskog intervala. Ovo se naziva kliconoštvo. Ovakvi pacijenti, pre nego što se ponovo vrate u kolektiv ili rade sa namirnicama, moraju imati tri uzastopne negativne koprokulture. 

Zanimljivo je da su sve crevne bakterije otporne u spoljnoj sredini, što omogućava fekalno-oralni put širenja infekcije.

Gljivice i virusi u stolici

Biće urađen i mikološki pregled, u cilju otkrivanja da li su i u kojoj meri u fecesu prisutne gljivice. Neke vrste gljivica su deo normalne mikroflore naših creva, ali zbog toga povećan broj gljivica u stolici govori o poremećaju crevne flore, koje najčešće nastaje zbog dugotrajne primene antibiotika. U stolici će obično biti izolovane bakterije iz porodice Candida, međutim mogu se naći i druge vrste.

Proliv kod dece 

Česti uzročnici akutnih proliva kod dece su rotavirusi, i to najčešće u zimskim mesecima, kao i adenovirusi koji se javljaju leti. Dijagnostika tih virusa brzo se postavlja, pa su rezultati dostupni istog dana.

Koprokultura – kako se radi?

Stolica za koprokulturu uzima se u minimalnoj količini, i stavlja se u sterilnu bočicu u kojoj se nalazi kašičica. Feces se uzima sa različitih mesta na kojima se vidi promena kao što je gnoj, sluz, krv, ređa stolica. Potrebno je da se pregledaju najmanje tri uzastopna uzorka stolice da bi se potvrdilo ili negiralo prisustvo patogenih bakterija. 

Koprokultura – rezultati

Rezultat koprokulture se dobija za tri do četiri dana. Nakon nalaza, dobijen rezultat tačno pokazuje određenu bolest koju treba lečiti. Pošto bude sprovedena odgovarajuća terapija, koprokulturu treba ponavljati sve do izlečenja.

Koprokultura – cena

Cene se kreću u rasponu od 500 do 600 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Koprokultura
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

14.11.2018
Miroslav Jagnjic

Koprokultura podrazumeva analizu fecesa, odnosno stolice. Cene po kojima se kvalitetna koprokultura moze uraditi se vec krecu od nekih 500 dinara pa na vise. U svakom slucaju, u danasnje vreme postoji dosta laboratorija na kojima mozete uratiti pouzdanu analizu fecesa.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

U svakom slucaju mora ona da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Mora ona lepo da se plati kako god da okrenete. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

24.04.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju je ona nesto sto i nije bas narocito jeftino. Sve drugo je po meni samo jedno gubljenje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po pravilu, u svakom slucaju je ovo test koji nije ni malo jeftin. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga ako mene licno pitate.

27.03.2017
Simona Vucinic

Po meni je ona u svakom slucaju nesto sto je veoma posebno.

10.03.2017
Todor Markovic

Kako god da okrenete, cene nisu ni malo jeftine.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju ona pre ili kasnije mora da se debelo plati.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Kako god da okrente, sve drugo je daleko manje vazno. Sto se toga tice, ne treba nista da posebno sumnjate.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Mogu samo slobodno da kazem da je test na koprokulturu nesto sto je veoma zanimljivo ali u isto vreme i izazovno.

23.01.2017
Petar Jankovic

Samo mogu da kazem da su ove analize i vise nego potrebne i korisne i od toga zaista nema nista bolje.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Koprokultura je u danasnje vreme rutinska analiza koja moze bez nekih vecih problema da se uradi na nekoliko mesta.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po ovom pitanju, samo treba da potrazite neko strucno i provereno mesto u ciji kvalitet zaista nemate razloga da sumnjate.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno smatram da je po pitanju koprokulture, ubedljivo je najbolje resenje da posetite ordinaciju Impuls.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju koprokulture, ono sto je posebno zanimljivo je to da moze da se uradi na dosta mesta u Beogradu ali je jedno od najoboljih laboratorija Elitlab.

22.09.2016
Marko Petrovic

Po pitanju koprokulture neko mi je rekao kako mikrobioloska laboratorija Markovic predstavlja jedno od najpouzdanijih mesta po ovom pitanju.

22.08.2016
Dusan Markovic

To zaista nije neke pravelika cena. Licno imam pozitivna iskustva sa laboratorijom Urolab. To je laboratorija u koju mozete imati puno poverenje. E sad, da li kod nje moze da se uradi koprokultura, to je vec neko drugo pitanje.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Koprokultura podrazumeva analizu fecesa, odnosno stolice. Cene po kojima se kvalitetna koprokultura moze uraditi se vec krecu od nekih 500 dinara pa na vise. U svakom slucaju, u danasnje vreme postoji dosta laboratorija na kojima mozete uratiti pouzdanu analizu fecesa.