Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Kopiranje velikih formata
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Kopiranje velikih formata

Možda imate određeni poster koga želite da fotokopirate? Posteri su jedan od primera velikih formata i njih nije moguće odraditi u kućnoj režiji. Razlog je jednostavan – za postupak fotokopiranja koriste se posebne mašine, koje daju kvalitetan otisak i podržavaju formate veće od A4.

kopiranje velikih formata

 

Kako se radi kopiranje velikih formata?

Moguće je da želite da se isfotokopira neka arhitektonska skica ili crtež. Fotokopirnice koriste mašine poslednje generacije, koje imaju visok radni kapacitet. To bi značilo da se radi i štampanje velikih serija, u veoma kratkim rokovima.

Fotokopirati se može u crno beloj tehnici ili u boji. U oba slučaja, fotokopiranje se radi iz rolne. Postoji razlika u tome kako se postupa sa crno belim crtežima i onim u punom koloru. Naime, u prvoj varijanti se crteži automatski skeniraju i fotokopiraju. Kod kolornih crteža, potrebno ih je skenirati pre štampe, tako da taj proces traje nešto duže.

Postoji razlika i u debljini papira koji se koristi pri fotokopiranju. Crno beli crteži se obično rade na osamdeset gramskom papiru, dok se kolorni crteži moraju raditi na nešto debljem papiru i to od 80 do 200 grama. Razlog je moguće probijanje boje, pa je potrebno upotrebiti papir veće gramaže.

Kopiranje velikih formata iskustva

Fotokopiranje u boji se obavlja na papiru koji je formata 500 x 700 mm, a pomenućemo da postoji i dorada, nakon što se završi štampa. To bi značilo da se pruža usluga savijanja ili sečenja.

kopiranje velikih formata cena

 

Fotokopirnice obično rade sa formatima A1 i A2, i to su najčešće spomenuti posteri ili određeni plakati. Preduzećima je ovaj reklamni materijal potreban zbog raznih promocija, akcija, konferencija i slično, dok fizička lica žele postere za svadbe, razne svečane događaje, ili jednostavno za postavljanje na zid ili na vrata.

U tom smislu je veoma važno obratiti pažnju na sklad boja, posebno kada se radi o punom koloru. Ako su boje isuviše intenzivne, plakat ili poster mogu da deluju napadno i agresivno. Zbog toga je neophodno dobiti sklad, što se postiže kroz pažljivu grafičku pripremu. Pri svemu tome, sama štampa je izuzetno bitna, odnosno kvalitet otiska koji ostavljaju mašine najnovije generacije.

Veliki formati, poster ili plakat, moraju jasno da prenose svoju poruku, da budu dovoljno upečatljivi, i stoga je bitno da se nađe savršen balans između kompozicije, grafičkog dizajna i boje.

Fotokopirnice mogu da ispoštuju sve vaše zahteve koji se tiču rokova, a to se postiže zahvaljujući savremenim mašinama i stručnom osoblju. Napomenimo još da vrsta crteža koja se nalazi u ponudi pri izradi velikih formata je Linijski kolor, Linijski crno belo i Autocad kolor.

Kopiranje velikih formata cena:

Navešćemo kao primer fotokopiranje crteža Linijski crno belo, na papiru od 80 grama, širine 500 mm i dužine 700 milimetara, gde je potrebno izdvojiti u proseku 70-80 dinara. Ukoliko se radi dorada, tj. savijanje i sečenje, cena se povećava na oko 100 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate fotokopirnice koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

05.09.2017
Marta Dencevic
Kako god da okrenete ovo kopiranje je veoma zahtevno. Sve druge stvari su samo gubljenje vremena i nista vise od toga. Sve druge stvari su samo gubljenje vremena i nista vise od toga.
04.05.2017
Petar Jankovic
Ono se u danasnje vreme moze uraditi zaista bez nekih velikih problema.
20.04.2017
Ljubinka Sreckovic
Sto se mene licno tice, veoma je bitno da se na vreme odlucite za kvalitet. Sve drugo je mnogo losije resenje.
06.04.2017
Ivan Stojanovic
Po meni, nikada ovo kopiranje nije bas bilo previse skupo. Naravno, za neku vecu kolicinu uvek mozete da dobijete popust.
21.03.2017
Nikolina Pantelic
Po mom misljenju, nije ovo nesto sto je bas tako jeftino i povoljno.
02.03.2017
Marko Petrovic
Ni ova vrsta kopiranja nije vise toliko teka kao sto je nekada bila.
13.02.2017
Jana Stankovic
Mogu samo slobodno da kazem da je za ovo potrebna bas onako ozbiljna aktivnost, odnosno veoma ozbiljan uredjaj.
17.01.2017
Biljana Brankovic
Kopiranje velikih formata je nesto na sta u svakom slucaju mozete u punoj meri se oslonite.
27.12.2016
Dusan Markovic
Ovo je u svakom slucaju moguce ali samo u stamparijama koje se bave bas velikim formatima i iamju bas takve uredjaje.