Kada su neophodne pojačane mere bezbednosti, kao i kontrola ulazaka i izlazaka, biće upotrebljena kontrola pristupa. Najčešće ćemo je susresti kod velikih korporacija, finansijskih grupa, javnih i vladinih institucija, zatim kod istraživačkih centara ali i svih ostalih grupacija.

 

Kako se vrši kontrola pristupa?

Sistemi za kontrolu pristupa služe za fizičku zaštitu objekata i njihovih delova, kao i za nadzor. Osnovna funkcija sistema je dozvola pristupa, ulaza ili prolaza i to isključivo ovlašćenim licima.

Da li ćete moći ili nećete moći da uđete u objekat zaštićen na ovaj način, zavisi od električnih brava koje se ugrađuju u okvir vrata. Naravno, osobe koje ulaze ili izlaze, moraju da se identifikuju. To se obavlja uz pomoć plastičnih kartica. 

U praksi ćemo najčešće primetiti da se koriste privesci ili beskontaktne kartice, ali su pored njih u upotrebi i bar-kod kartice, kontaktne čip kartice, kao i magnetske kartice. 

U odnosu na pomenute, postoje i složeniji sistemi, koji koriste biometrijske metode, kao što je prepoznavanje glasa, otiska prsta, biometrije lica i slično.

Kontrola pristupa – iskustva

Kontrola pristupa se najčešće koristi da bi se u objektu mogao kontrolisati prolazak zaposlenih ili drugih osoba, kroz određena vrata u određene objekte. Ako postoje neovlašćene osobe u prostoru, često je potrebno da se njihovo kretanje ograniči, ili da im se u potpunosti onemogući pristup. Takođe, moguće je i praćenje njihovog kretanja.

Često se dešava da određene kompanije koriste ovakve sisteme za evidenciju radnog vremena, a moguće je pratiti i detaljno analizirati radne navike svih zaposlenih u objektu. 

Projektovanje kontrole pristupa u određenim objektima zahteva dobru komunikaciju sa investitorom. Kontrola pristupa koja se vrši uz pomoć takozvane RFID tehnologije, koristi radio frekvencu, da bi se mogle razmenjivati informacije između host računara i uređaja.

 

 

Karakteristike kontrole pristupa su generisanje izveštaja, automatsko slanje različitih vrsta izveštaja na e-mail, evidencija radnog vremena, status o prisutnosti, kreiranje, izdavanje, kao i uređivanje putnih naloga za motorna, putnička i kombinovana vozila... 

Od vaših želja i zahteva zavisi šta ćete iskoristiti od navedenih usluga. 

Kontrola pristupa i evidencija radnog vremena

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, imaćete tačan uvid kada su vaši zaposleni došli na radno mesto, kao i kada su isto napustili. To su veoma korisne informacije za svakog poslodavca, odnosno kontrolom pristupa obezbedićete autorizovan pristup u važne prostorije unutar objekata, kao i u kompletne objekte. 

Kontrola pristupa se može integrisati sa sistemima za video nadzor, protivprovalnim i ostalim sistemima zaštite, pa će se na taj način dobiti siguran sistem koji će vam omogućiti punu kontrolu nad svim kretanjima u štićenom objektu.

Rešenja za kontrolu pristupa su zasnovana na IP tehnologiji, koja može da obezbedi veoma uspešno lokalno i daljinsko upravljanje, a u isto vreme i integraciju sa sistemima fizičko – tehničkog obezbeđenja. 

Kontrola pristupa se obično vrši u zatvorenim objektima, ali u ponudi postoje i sistemi koji pouzdano funkcionišu pri svim vremenskim uslovima. 

Na kraju, zaključićemo da uz kontrolu pristupa vi dobijate istovremeno i kontolu i prevenciju. Prevenirate razne incidente kao što su krađe, obijanja i slično, ali i kontrolišete svakodnevne aktivnosti zaposlenih, pa se na ovaj način i povećava produktivnost.

Kontrola pristupa – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za kontrolu pristupa, zavisi od vaših zahteva i potreba, tako da u najprostijoj varijanti gde se samo provlači kartica na ulaznim vratima stambene zgrade, cena je u proseku 60 evra. Za složenije sisteme, trebalo bi platiti od 300 do nekoliko hiljada evra. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Kontrola pristupa
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

30.08.2018
Katarina Perisic

Koliko je meni poznao ubedljivo najbolja kontrola pristupa je sistem kontole ulaska preko odgovarajucih kartica koje moraju da se ocitaju na odgovarajucem senzoru.

30.08.2017
Filip Milutinovic

U svakom pogledu je kontrola pristupa potrebna za velike firme. Samo u tom slucaju se po meni kompletna investivja moze u potpunosti isplatiti. Za manje objekte to vec i nije toliko veliki slucaj koliko mi se samo cini.

16.05.2017
Jovana Milinkovic

Samo treba da znate da je kontrola pristupa nesto sto bi pre ili kasnije trebalo da se debelo plati. Mada, po meni je ovo odlican vid zastite samo nije bas previse po meni jeftin.

28.04.2017
Mihajlo Nastasovic

U svakom slucaju ona treba da se dosta plati kako god da okrenete.

18.04.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju je kontrola pristupa nesto sto pre ili kasnije treba da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

05.04.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju ona treba i mora da se uradi bez nekih vecih problema. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

03.04.2017
Simona Vucinic

Nije svaka kontrola pristupa ista a samim tim nisu iste ni cene. Naravno, da dobar sistem za pristupnu kontrolu ima neku realativno jacu cenu. Nista tu po meni nema neobicno.

17.03.2017
Janko Zivanovic

Po meni je sto se ove kontrole tice, pre ili kasnije sigurno kvalitet nesto sto ce da dodje do izrazaja.

27.02.2017
Marta Dencevic

Pre svega, smatram da se mnogi ljudi dzebe opterecuju sa ovim stvarima.

09.02.2017
Petar Jankovic

U svakom pogledu je kontrola pristupa nesto sto mora debelo da se plati. Sve drugo je sto se mene tice, daleko manje vazno. Kontrola pristupa je nesto u ciji kvalitet sigurno ne treba da sumnjate.

30.01.2017
Ljubinka Sreckovic

U svakom slucaju je kontrola pristupa nesto sto cesto mora onako debelo da se plati i bez cega ne moze.

12.01.2017
Ivan Stojanovic

Kontrola pristupa nije za svakoga vec samo za one koji inace imaju nesto dublji dzep.

22.12.2016
Nikolina Pantelic

Ovo su veoma skupi sistemi i zbog toga jednostavno nisu za svaciji dzep.

06.12.2016
Marko Petrovic

idite samo u Galeniku ili Nis pa cete moci iz prve ruke da se uverite sta podrazumeva posao kontrole pristupa i koji su tu pre svega savremeni i moderni tehnicki uredjaji u pitanju.

18.11.2016
Jana Stankovic

Veliki privredni sistemi po meni ne mogu da se zamisle bez savremene kontrole pristupa. Zato treba da posetite V.I.R elektro i sigurno se onda necete pokajati.

01.11.2016
Biljana Brankovic

Rad savremenih firmi se jednostavno u danasnje vreme ne moze zamisliti bez kvalitentih i funkcionalnih sistema za pristupnu kontrolu. Zbog toga po tom pitnaju trebad a se obratite Anubis Security i tamo se licno uverite u kvalitet.

08.09.2016
Dusan Markovic

Koliko je meni poznao ubedljivo najbolja kontrola pristupa je sistem kontole ulaska preko odgovarajucih kartica koje moraju da se ocitaju na odgovarajucem senzoru.