Dodaj firmu

Riznica Duše Crkveni proizvodi

Crkveni proizvodi „Riznica duše“ nalaze se na Banovom Brdu. U svom asortimanu imaju veliki izbor ikona, kandila, svećnjaka, hilandarskih ikona, fresaka.
Pročitaj više

Požeška 79, (TC City Hall, lokal 13)
Čukarica, Beograd

Kleka rakija Podrum Vagić

Podrum „Vagić“ bavi se proizvodnjom domaćih rakija, na svom pordičnom imanju u Vrčinu. Nadaleko je postala čuvena po svojim rakijama: Dunji, Lozovači, Kajsijevači, Viljamovki
Pročitaj više

1. maja 21, Vrčin
Grocka, Beograd

Za rakiju od kleke se kaže da je to legendarna srpska kleka rakija. Hajde, za početak, da se upoznamo sa tim šta je zapravo, klekovača, od čega se pravi i slično. Klekovača je rakija od šljive koja ima dodatke lekovitih bobica kleka.

Niko ne zna tačno kada je klekovača prvi put nastala i bila napravljena, ali se može reći da je ta tradicija duga.

Klekovača

Tradicija proizvodnje rakije u Srbiji je preko pet stotina godina, a u istoriji je poznata činjenica da je kleka bila jedna od omiljenih biljaka više od hiljadu godina i da se koristila u narodnoj, alternativnoj medicini. Predstavljala je izuzetno važno farmaceutsko sredstvo, a u Hilandarskom medicinskom kodeksu iz trinaestog veka se može naći podatak da je kleka bila korišćena od strane starih Srba.

Rakija od kleka

Kada sve ispred navedeno salgedamo, dolazimo do zaključka da su Srbi bobice kleka dodavali u rakiju više stotina godina. Stari Srbi su to radili i sa drugim lekovitim travama i biljkama, praveći tako prirodne lekove.

Rakija od kleke

Smatra se da je rakija od kleke najverovatnije nastala kao pomoćno lekovito sredstvo, međutim, interesantno je da put klekovače od leka do žestokog pića nije trajao predugo. Na području Bajine Bašte, klekovača važi za najcenjeniju rakiju, a isto je i na području Tare, kao i u Zapadnoj Srbiji na obalama Drine.

Klekovača rakija

Klekovača je od 1953. godine postala brend, i jedno od najznačajnih i najpoznatijih žestokih pića u celoj Srbiji. Takođe, ovo je važilo i za teritoriju čitave bivše Jugoslavije, pa se klekovača može pohvaliti da se o njoj ispredaju razne priče, urbane i narodne legende.

Rakija od kleke proizvodnja

Kao i svaka rakija, klekovača ima svoj proces proizvodnje, gde svaki korak mora da bude urađen kako treba i prema pravilima, da bi se na kraju dobila rakija koja ima željeni i prepoznatljivi miris i ukus. Sve počinje sa branjem plodova šljive, i dodavanjem bobica kleka. Proces proizvodnje rakije uključuje pravljenje kljuka, destilaciju, fermentaciju... Sve što želimo reći jeste da je dug put od početka spravljanja ovog žestokog pića, do uživanja u njemu. Upravo zbog toga je klekovača izuzetno vrednovana i rado viđen gost na proslavama, porodičnim okupljanjima i slično.

Rakija od kleke prodaja

Ukoliko želite da nabavite dobru rakiju od kleke, tada bi trebalo da se obratite firmama koje su oglašene na ovoj stranici, a bave se njenom proizvodnjom i prodajom.

Rakija od kleke cena

Cena zavisi od više faktora. Pre svega, veoma je bitno o kom proizvođaču se radi, kao i u kojoj staklenoj flaši je pakovana rakija. To može da bude litar ili 0, 75l. U tom smislu, prosečna cena je oko 2000 dinara i može da bude nešto niža ili viša od tog iznosa.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane