Dodaj firmu

Ketering ili domaća hrana za slavu?

; Ažurirano 29.01.2024.
Ketering ili domaća hrana za slavu?

Jedan od najznačajnijih datuma i svakoj porodici bi trebalo da je slava. Tako je barem ranije bilo. Poznato je da su se naši preci sedmicama ranije pripremali za obeležavanje slave. Ali su ipak mnogo više vodili računa o samom načinu obeležavanja, te je ipak najznačajnije bilo da domaćica pripremi slavski kolač, žito i obično domaće vino. Sve to je, uz slavsku sveću naravno, osnovno obeležje slave.

Vremena su se svakako promenila, a sa njima su stigle i neke nove navike. I retko ko se danas pita da li je zaista proslava slave u kafani ili dostavljanje posluženja od strane ketering kompanije u skladu sa srpskom narodnom tradicijom ili ne, već većina savremenih domaćica i domaćina nastoje da maksimalno olakšaju sebi obeležavanje slave.

Ipak, nećemo ulaziti u to da li je to u redu ili ne, da li je to znak poštovanja sveca – zaštitnika jedne porodice ili ne. Samo ćemo sagledati sve pozitivne i negativne strane koje nudi kako ketering za slave, tako isto i domaća hrana.

Ketering za slave

Nekome će možda ova varijanta obeležavanja slave zvučati neobično, neko će je možda čak i osuditi, dok će naravno biti i onih koji smatraju da je proslavljanje slave na taj način mnogo bolje, ne samo za domaćina i domaćicu, nego i za sve goste.

Nije dobro osuđivati i donositi zaključke bez poznavanja situacije, te to nećemo ni mi raditi ovom prilikom.

Sasvim je sigurno da ketering za slave i te kako ima prednosti. Dok kada su u pitanju mane, teško da možemo izdvojiti bilo koju. Jednostavno, domaćica i domaćin slave su odmorni i raspoloženi da provedu vreme sa gostima, a finansijski aspekt je manje – više isti.

Što se tiče ponude, kompanije koje vrše ketering za slave, nude različite varijante klijentima, a primarno u zavisnosti od toga da li je u pitanju posna ili mrsna slava. Takođe je važno i gde se obeležava slava, odnosno na koji način, jer od toga zavisi i da li će se domaćini odlučiti za švedski sto ili možda za klasične specijalitete. Bilo kako bilo, za koju god varijantu da se opredele, ketering kompanija će sigurno da sve zahteve ispuni.

Domaća hrana za slave

Obično pristalice tradicionalnog načina obeležavanja krsne slave praktikuju da to učine, što bi rekao naš narod redno. Tačnije, takvi domaćini se trude da slavu obeležavaju baš onako kako su njihovi preci činili.

Iz tog razloga se opredeljuju za domaću hranu, odnosno za klasični ručak. U zavisnosti od toga da li je u pitanju mrsna ili posna slava se opredeljuju i za meni.

Upravo u pripremi slave na ovakav način uživaju sve domaćice, koje se trude da očuvaju tradiciju koliko god je to moguće.

Idi na vrh strane