Kesten pire vs žito sa šlagom? Ovde je borba prilično izjednačena, i čak neravnopravna – jer o ukusima ne vredi raspravljati, a obe poslastice su sasvim savršene!
Kada jesen zamiriše na kestenje, ne znamo za vas, ali nama je prva asocijacija najbliža poslastičarnica i kesten pire! To se tako savršeno uklapa u jesenju atmosferu, kada naiđu hladni i kišni oktobarski dani, a uz ovaj primamljivi desert, sve će izgledati živopisnije i lepše.
Kesten pire sa šlagom
Napomenućemo da kesten pire za svoju izradu traži dosta truda. Neke domaćice su izjavile „da nisu znale u šta se upuštaju“.
Sa druge strane, vi to ni ne možete napraviti tako dobro, kao profesionalni poslastičari koji imaju recepte koje neguju decenijama, a i kesten pire prave svakoga dana. Na kraju, kada se namučite sa pripremom, sva ta jesenja idila uz ovaj desert, o kojoj smo pričali, pomalo gubi svoj smisao.
Prava stvar je sa voljenom ili nekom dragom osobom, sesti za sto u ćošku, pokraj izloga i posmatrati mokre, sive ulice, prolaznike sa kišobranima, dok vi uživate u divnom kesten pireu. Ovaj scenario, priznaćete, ima mnogo više smisla.
Šlag je nešto što svemu na čemu se nalazi, da li je to torta, ili žito, na primer, daje posebnu notu. Ne samo što je šlag izuzetno dekorativan, on je jednostavno kremast, topi se u ustima, ukusan je, najkraće rečeno.
Sastojci koji se koriste za kesten pire, obećavaju zavidnu aromu: šećer, puter, mleko, šećer u prahu, čokolada, malo ruma, i naravno, kestenje i šlag. Zvuči kao odlična kombinacija, zar ne?
Rum će dati posebnu aromatičnost, i mnogi ljudi preferiraju taj šmek. Kada se izrada završi i kesten pire servira u činijice, ukrašava se šlagom i topljenom čokoladom.
Kesten pire može biti ukrašen i mrvljenim kestenom ili po jednim celim jezgrom na vrh šlaga. Ovo je poslastica u kojoj uživaju sve generacije, od male dece do ljudi u dubokoj starosti, jer nema pravila kada je lepota i raskošnost ukusa u pitanju. Svakoj jeseni i svakoj zimi, kesten pire daje svoju notu romantičnosti, naročito ako ovaj poseban desert podelite sa vama dragom osobom.
Na kraju, možemo zaključiti da je kesten pire desert za sladokusce. Savršeno jesenje i zimsko nedeljno popodne možete provesti u odabranoj poslastičarnici uživajući u ovoj poslastici. Neka vam tako protekne svaka nedelja, i neka preraste u lepu tradiciju, zašto da ne?
Kesten pire – cena:
Prosečna cena kesten pirea u poslastičarnicama kreće se oko 300 dinara.
*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne i bliže informacije, predlažemo da kontaktirate poslastičarnice ispod teksta.