Izaberite neki od klubova gde možete pogledati ponudu za KAPUERU

Best Plesni klub

Olge Jovanović 18

Plesni klub Best nalazi se na Zvezdari. Naučite da plešete latino-američke i standardne plesove, kroz tečajeve ili individualne časove.
Pročitaj više

Kapuera se drugačije naziva Kapoera, ili Capoeira, a radi se o borilačkoj veštini koja je nastala među afričkim robovima u kolonijalnom Brazilu.

Šta je Kapuera?

Reč je o opasnim borbenim tehnikama, zamaskiranim u moćan i lep akrobatski ples, koje prati Kapoera muzika, kao i pesme koje određuju tempo igre. To mogu biti bezopasne razmene tehnike ali i veoma snažni udarci.

Kapuera kao sport ?

Ako ste oduvek želeli da se bavite sportom koji povezuje muziku i ples i borilačke veštine, tada je Kapoera pravi izbor za vas.

Reč Capoeira verovatno dolazi od naziva „kokošja borba“, i taj naziv su afrički crnci u Brazilu koristili za ovu veštinu. Ta reč na portugalskom u doslovnom prevodu znači „kokošinjac“.

Pored ovog objašnjenja, postoji još jedno koje kaže da Capoeria potiče od reči kaa, što je zapravo list ili biljka, i reči puera – to je oznaka za nešto što je postojalo u prošlosti.

Kapoera zapravo čuva elemente raznih afričkih borbenih stilova ali im takođe pridružuje elemente tradicionalnih brazilskih plesova. Vrlo je teško Kapoeru nazvati borilačkom veštinom ili plesom, kao i to da li je u pitanju brazilska ili afrička tehnika, jer je Kapoera veoma kompaktna i objedinjuje raznolike elemente i tradicije sa dva kontinenta.

Kapuera ples ili igra ?

Kod izvođenja Kapuere, učesnici formiraju jedan krug, pa se zatim smenjuju u aktivnostima koje znače sviranje muzičkog instrumenta i pevanje, kao i ritualne sparing borbe koje se izvode u centru tog kruga.

Borbe predstavljaju mnoštvo kompleksnih zahvata i podsećaju na fluidne akrobatske vežbe.

Kapuera borilačka veština

Udarci znače obaranje ili udaranje laktovima, glavom, itd. Interesantno je da se Kapoera ne fokusira toliko na napad, koliko na spretnost i veštinu. To bi u praksi značilo da učesnici izvode polovične zahvate, dok se snaga napada prilagođava snazi i spretnosti koju ima protivnik.

Treniranje Kapuere

Postoji jedan pokret koji je najvažniji u Kapueri, a to je Ginga, i u doslovnom prevodu značilo bi ljuljanje, ili njihanje telom napred i nazad. To je jedno kretanje koje se postiže tako što se stopala postave u širinu ramena i zatim se jedna noga pomera unazad, a potom opet prema osnovnom položaju i pri tome se na zemlji opisuje trougao.

Ono što je osnovna svrha ovog pokreta jeste pripremanje tela za ostale zahvate.

Vežbanje Kapuere

Takođe, važno je kako je koordinisan rad ruku, da bi se održavala ravnoteža tela i da bi se sprečio pad u toku napada. U skladu sa potrebama borbe, aktiviraju se mišići torza, dok naginjanje tela na određen način, pomaže da se izbegnu udarci, i da se potom stvori prilika za napad.

Veoma je interesantno, da celokupno kretanje mora da prati ritam koji diktira muzički instrument.

Kapuera – cena:

Za mesec dana treniranja Kapuere trebalo bi izdvojiti u proseku oko 3000 dinara.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače ispod našeg teksta.

Idi na vrh strane