Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Kandidijaza
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Kandidijaza

Kandidijaza je gljivično oboljenje sluznice kože ili unutrašnjih organa čiji je najčešći uzročnik Candida albicans. Kandide mogu da ne uzrokuju nikakvo oboljenje sve dok je čovek zdrav, iako su prisutne na koži i sluznicama. Poremećaj tog odbrambenog sistema organizma obično bude izazvan izmenjenom endokrinom funkcijom, promenom u okviru normalne flore ili padom celularnog imuniteta.

Kandida simptomi

Simptomi kandide su višestruki i manifestuju se različito u zavisnosti od organa koji su zahvaćeni ovim oboljenjem. Detaljnije objašnjenje sledi u daljem tekstu.

Kandidijaza je česta u trudnoći i kod dijabetičara, a razlog tome je što šećer u urinu pospešuje rast kandide na genitalnoj sluznici. Takođe, dugotrajna terapija antibioticima takođe može poremetiti ravnotežu normalne flore sluznica, pa se kandide brzo razmnožavaju i izazivaju lokalno zapaljenje. 

Kod pada imuniteta, prisutne kandide, koje su mirovale, sada postaju invazivne. Kod ovakvih osoba, usled bolesti ili starosti, ova infekcija se može uneti u organizam putem katetera, infuzija, raznih sondi, punkcija, biopsija... Infekcija kandidom preko infuzije je naročito opasna, jer time bude zahvaćen venski krvotok čime nastaje sistemska kandidijaza.

Sistemska kandidijaza

Ovo predstavlja najteži oblik oboljenja i često se završava fatalnim ishodom. Poznati su sledeći klinički oblici: sepsa, endokarditis, meningitis (upala moždanih opni) i drugo.

Sistemsku kandidijazu možemo susresti i kod kancerogenih i drugih teških oboljenja i stanja, kod ljudi koji boluju od AIDS-a, zatim kod narkomana i slično. Ono što se ovde dešava jeste da se klinička slika kandidijaze kombinuje sa kliničkom slikom osnovnog oboljenja.

Kandidijaza kože

Ova vrsta kandidijaze česta je na prevojima kože a nastaje usled znojenja, ili usled stalne vlažnosti. Obolela koža je crvena, sa okolnim perutanjem. Ove promene neprestano svrbe i često su udružene sa bakterijskom infekcijom. 

Spomenimo kandidijazu sluznica, koja može da se nađe na sluznici svih sistema.

Gastrointestinalna kandidijaza

Ona počinje na sluznici usne duplje. Postoji bolna osetljivost u dodiru sa hranom, gutanje je otežano i sa bolom. Usne su intezivno crvene, ispucale i bolne, a na uglovima usana pojavljuju se takozvane žvale. 

Urogenitalna kandidijaza 

Ova vrsta kandidijaze je izražena kod trudnica, dijabetičara, tokom korišćenja hormonskih kontraceptivnih sredstava, kao i u toku polnih bolesti. Proces može napredovati od oštećenja bubrega do generalizovane kandidijaze.

Lečenje kandidijaze

Kandidijaza kože i sluznica se prepoznaje po kliničkoj slici. Dijagnoza sistemske kandidijaze se postavlja i na osnovu kulture kandide iz krvi, gnoja, likvora, brisa, urina i raznih bolesnikovih sonda, katetera, igala i tome slično. 

U lečenju kandidijaze svih sluznica koriste se antiseptička sredstva kao i rastvor nistatina, koji se slabo resorbuje, ali deluje na površini sluznica i u lumenu creva. Terapija se obično sprovodi antimikoticima, a uz to se primenjuje i simptomatska terapija u zavisnosti od simptoma, a kod intestinalne kandidijaze i hidrokolonoterapija. 

Lečenje kandidijaze – cena

Bris na kandidu, prosečna cena za ovu analizu je od 470 do 520 dinara. 

Lečenje kandide na koži, cena za pregled kod dermatologa se kreće u rasponu od 2000 do 3500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Milica Markovic
Ukoliko smatrate da imate problem sa kandidijazom, onda je najbolje da se posavetujete sa nekim strucnjakom. Neka prosecna cena pregleda se krece oko 2500 dinara sto je zaista prihvatljiva cena kada govorimo o zdravlju.
Marina Zivkovic
Mora u svakom slucaju da se ona lepo plati. To je naravno prvi i osnovni problem.
Milen Jovanovic
Koliko samo mogu da vidim, problem je pre svega u tome sot je ona veoma nezodna. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Jovana Milinkovic
U svakom slucaju ona nije ni malo jeftina. Sve drugo zapravo moze da bude samo gubljenje vremena ako mene licno pitate.
Filip Milutinovic
Po pravilu, za uspesno lecenje ove oblasti veoma je vazno da potrazite neko strucno lice.
Lea Stankovic
U svakom slucaju je kandida veoma uporna i zahteva veliku posvecenost u lecenju.
Mihajlo Nastasovic
Po meni ona sigurno nije nesto sto je posebno skupo. U svakom slucaju za sve postoje neka drugacija resenja.
Simona Vucinic
Ona je po meni uvek bila nesto sto treba da se debelo plati. Sve ostalo je samo gubljenje vremena.
Todor Markovic
Kako god da okrenete, ovo nije bas naivan problem. Takodje, kao i svaki drugo dermatoloski problem, on mora da debelo kosta.
Marta Dencevic
Zaista je kandida sto se mene licno tice nesto sto moze i treba da bued jako strucno i provereno zavrseno.
Janko Zivanovic
Licno smatram da je pre svega kod njeg problem tome sto treba dosta da se plati za lekove, kada vec govorimo o lecenju. Sve drugo je daleko teze resenje.
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, problem sa kandidom moze da bude poprilicno velik. AKo se odlucite da ovaj problem resite, najbolje je da posetite bas neku strucnu i proverenu dermatolosku ordinaciju.
Petar Jankovic
Koliko mi se samo cini, ovo moze da bude bas onako ozbiljan problem.
Nikolina Pantelic
Ovo je realno problem sa kojim svako pre ili kasnije treba da se suoci.
Ivan Stojanovic
Ako je suditi po mojim stavovima, veoma je vazno da se po tm pitanju opredelite za kvalitet i koji zaisatz ne terab da sumnjate. To mozete postoci samo ukoliko je vas neki prijatelj vec imao neko dobro iskutvo sa nekom dermatoloskom ordinacijom.
Jana Stankovic
Koliko sam cula, problem sa kandidijazom moze veoma uspsno da se resi ukoliko odlucite da posetite mesto koje se zove Dermanova. To je jedna veoma dobra dermatoloska ordinacija.
Biljana Brankovic
problem sa kandidom uvek moze da bude velik. Zbog toga je najbolje da posetite ordinaciju Skin Medic.
Marko Petrovic
Ta cena od 2500 dinara je u svakom slucaju cena koju je potrebno najmanje da platite kako bi sve bilo kako treba. Cene po tom pitanju mogu da budu i mnogo vece.
Dusan Markovic
Najmanji je problem po meni ukoliko izdvojite 2500 dinara i uradite jedan detaljan pregled. Nakon takvog pregleda mozete sa najvecom sigurnoscu da tvrdite da li imate problem sa kandidijazom i nakon toga ukoliko imate taj problem mozete da pristupite lecenju.
Marina Zivkovic
Ukoliko smatrate da imate problem sa kandidijazom, onda je najbolje da se posavetujete sa nekim strucnjakom. Neka prosecna cena pregleda se krece oko 2500 dinara sto je zaista prihvatljiva cena kada govorimo o zdravlju.