Testovi intolerancije na hranu poslednjih godina su veoma popularni i mnoge gojazne osobe žele da ih urade ne bi li se rešile viška kilograma. Naravno, testovi intolerancije na hranu koriste se i u čisto medicinske svrhe, kao što su tegobe kod digestivnog trakta, neurološke smetnje, dermatološke promene, psihološke smetnje, respirativne tegobe... 

Netolerancija na hranu

Ovo je u stvari, reakcija na hranu koja može da izazove neprijatne simptome i vezuje se za mnoga hronična stanja. Ohrabrujuće zvuči činjenica da nije verovatno da će netolerancija na hranu da vam ugrozi život, ali ipak, može se desiti da vam značajno izmeni kvalitet života. Prema nekim statistikama, od celokupne svetske populacije, manje od 2 posto pati od alergija, a čak 35% pati od intolerancije na hranu. 

Intolerancija na hranu – simptomi

Intolerancija na hranu može da ugrozi bilo koga, u bilo kojim godinama života. Simptomi se javljaju tek posle izvesnog vremena od uzimanja hrane, i zbog toga otkrivanje problematične hrane može da bude teško bez korišćenja novih laboratorijskih testova. Na primer, ako vam ne prija mleko, i popili ste ga danas, tegobe, poput bolova u zglobovima, možete dobiti tek posle tri dana. 

Intolerancija na hranu može da bude uzrokovana hemijskom preosetljivošću ili nedostatkom enzima, a sa druge strane, to može da bude reakcija vašeg imunog sistema, koji stvara specifična lgG antitela na određenu namirnicu. Netoleranicija na hranu može biti povezana sa raznim stanjima kao što su: gastritis, nadimanje, dijareja, zatvor; glavobolja, migrena, vrtoglavica; akne kod odraslih, ekcemi, osip, svrab kože; pomenuti napred, bolovi u zglobovima i mišićima, od neuobičajenih bolova i oticanja zglobova do reumatoidnog artritisa; razne psihološke smetnje, kao što su hronični umor, nesanica, anksioznost i depresija; zatim tegobe respiratornog sistema, kao što su astma i rinitis.

Netoleranicija na hranu – testovi

Spomenimo test netolarancije na hranu 90-90 namirnica i drugi – 44 – 44 namirnice. Ovi testovi su namenjeni ljudima koji žele da poboljšaju opšte zdravstveno stanje, ali i ukoliko imaju smetnje koje su navedene u tekstu iznad. 

Test se izvodi iz uzoraka kapilarne ili venske krvi, pri čemu se ispituje osetljivost uzorka na 90 odnosno 44 namirnice. Krv možete dati u bilo koje doba dana, bez obzira da li ste pre toga konzumirali hranu ili ne, pili neke napitke ili uzeli određene lekove. Rezultate ćete dobiti za 5 do 7 dana.

Postoji i test koji se naziva 22 – 22 namirnice. Ovaj test je najoptimalniji po pitanju cene i informacija koje pacijent dobija i može se reći da je najekonomičniji. Sve ovo je iz prostog razloga što se u testu analiziraju 22 namirnice koje najčešće koristimo u svakodnevnoj ishrani, ali koje istovremeno imaju i veći alergeni potencijal. Ono što je najvažnije što će pacijent saznati nakon urađenog testa i dobijenih rezultata, jeste da li su tegobe koje ima uopšte u vezi sa potencijalnom netolerancijom na hranu.

Na kraju, spomenimo i screening test netolerancije na hranu. Ovaj test je namenjen ljudima koji “muku muče“ sa kilogramima. To je zapravo test pravilne i izbalansirane ishrane, a koja je upravo u skladu sa opštim stanjem vašeg organizma. Ukoliko imate povišen nivo triglicerida, holesterola ili glukoze u krvi, ovaj test vam zaista može pomoći. 

Za razliku od gore navedenih testova, kod screening testa ne biste smeli da jedete 12 sati pre vađenja krvi, od pića smete samo vodu. Što se tiče terapije koju eventualno uzimate, ne morate je prekidati, jer to neće uticati na rezultate testa. Posle dva do tri dana vaši rezultati će biti gotovi, a na vama je sada da budete disciplinovani i da poslušate savete koje ćete dobiti u vezi recepata i pripreme hrane.

Test intolerancije na hranu – cena

Cene se kreću u rasponu od 2800 do 4200 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Intolerancija na hranu
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Mora u svakom slucaju da se dosta plati.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Svaka intolerancija na hranu je nesto sto mora da se plati kako god da okrenete.

24.04.2017
Lea Stankovic

Po pravilu bi trebalo da ovo budu veoma pouzdani testovi kako god da okrenete.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Ja bas nameravam da vec duze vreme uradim ovaj test ali me uvek nekako koci finansijski momenat.

27.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju ovaj test treba da se debelo plati. Sve drugo je samo mnogo losije resenje.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju je ovo posebna vrsta hrane.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju je ovo posebna vrsta tolerancije.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Svaki covek ako mene pitate treba da ima uradjen ovaj test kako bi mogao da zna tacno sta treba da jede.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

zbog cega da se mucite sa naduvenim stomakom ili gasovima, kada samo jednostavno mozete da uradite test intolerancije na hranu i da vise nista ne brinete.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko se samo meni cini, sto se ovoga tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Druge stvari vise nisu bitne.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Koliko samo mogu da vidim, ovo u danasnje vreme postaje sve populariji test.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ovo je po pravilu neka vrsta testa koja u proseku kosta oko 50 eura a koja vam tacno kaze koji to sastojci vam prijaju a koji ne.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno, ukoliko vam je potrebna neka u potpunosti pouzdana intoleracija na hranu, najbolje je da po tom pitanju se opredelite za laboratoriju Forum Lab u koju zaista mozete da imate puno poverenje.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju kvalitentog testa intolerancije na hranu, ubedljivo je najbolje resenje kada biste po tom pitanju mogli da se posavetujete sa nekim strucnim licem u koje biste mogli da imate puno poverenje.

22.09.2016
Marko Petrovic

Neka prosecna cena po kojoj se moze uraditi intolerancija na hranu iznosi minimum 50 eura. takodje, ova vrsta testiranja se moze uraditi uvek.

22.08.2016
Dusan Markovic

To je narocito korisno za one ljude koji na neki nacin planiraju da promene svoje zivotne navike po pitanju pravilne ishrane. Intolerancija na hranu je nesto u sta mozete imati puno poverenje.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ukoliko se odlucite da uradite test intoleracije na hranu, imacete priliku da se jos bolje upoznate sa svojim organizmom. Pre svega, imacete jasan uvid u pogledu toga koje namirnice mozete a koje ne da konzumirate.