Internistička ordinacija Thyreo Medicus

4.4 | 5 ocena
Ulica: Bulevar kralja Aleksandra 248-250 ulaz V / sprat 4 / stan 7
Grad: Beograd
Opština: Zvezdara
Internistička ordinacija Thyreo Medicus
Telefon: 011/
Mobilni: 064/
www.zlezda.rs

O nama


Internistička ordinacija "Thyreo medicus" nalazi se u Bulevaru Kralja Aleksandra broj 248-250, ulaz broj 5, četvrti sprat, stan broj 7, u Beogradu.

Naš stručni tim vodi Prof dr Snežana Đurica, specijalista interne medicine - endokrinolog, redovni profesor interne medicine, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (u penziji).

Prof Đurica se bavi različitim oblastima interne medicine sa posebnim osvrtom na istraživanja o poremećajima rada tireoideje, endokrinoj orbitopatiji, bolestima štitaste žlezde starijih osoba, autoimunskoj bolesti tireoideje (AIBT), normalnim i patološki promenjenim paratireoidnim žlezdama, hormonskim poremećajima uzrokovanoj osteoporozi, bolestima metabolizma, Diabetes mellitus, Hyperlipidaemiae, gojaznost.

ŠTITASTA ŽLEZDA - najveća žlezda sa unutrašnjim lučenjem tireoideja, razvija se već u 4-toj nedelji embrionog razvoja. Nalazi se na prednjoj strani vrata i pomera se prilikom gutanja. Sastavljena je od 2 režnja, koji su spojeni mostom tkiva. Tireoideju obavija vezivna opna i ulazeći u žlezdu deli je na manje celine (režnjići). Osnovna anatomo-funkcionalna jedinica je mešak (folikul). Ističe se dobrom prokrvljenošću. U normalnim uslovima kroz 1gr tkiva prođe 5 ml krvi/min, dok u nekim stanjima, prokrvljenost biva veća i do 3 puta. Upravo iz tog razloga prilikom stresa osećamo gušenje u vratu.

U štitastoj žlezdi se stvaraju hormoni - jodoproteini, uz pomoć kojih ona utiče na metabolizam gotovo svih ćelija u telu. Zdrava odrasla osoba treba svakodnevno da unese 150 mcg joda hranom i vodom za piće. Trudnicama se preporučuje da uzimaju oko 200 (mikrograma, mcg) oligoelemenata joda na dan.

Poremećaji tireoidne funkcije nisu retkost, a rastućoj incidenciji doprinosi i sve bolja dijagnostika.

Ukoliko imate neke od dole navedenih simptoma, potebno je da uradite pregled kojim će se utvrditi postojanje poremećaja štitaste žlezde:

· - lako dobijanje u telesnoj težini,

· - jeza i osećaj vrućine,

· - gubitak kose,

· - ubrzani rad srca, pojačano znojenje, uznemirenost,

· - promena energije i raspoloženja,

· - oticanje vrata, stezanje u vratu, čvorovi na vratu,

· - suv nadražajni kašalj, promuklost,

· - trnjenje u rukama i peckanje, grčevi u rukama,

· - izostanak ili neredovne menstruacije,

· - česte prehlade.


Najčešće bolesti koje se javljaju kao posledica nepravilnog rad štitaste žlezde:

HIPERTIREOZA - bolest koja se odlikuje povećanim lučenjem hormona tireoideje. Od ove bolesti najčešće pate žene. Simptomi su nervoza, gubitak u težini, opadanje kose, ubrzan rad srca, podrhtavanje, slab san, umor...

HIPOTIREOZA - bolest koja se odlikuje smanjenim lučenjem hormona tireoideje. Osoba koja pati od ove bolesti se budi sa otocima na gornjim kapcima, prstima šaka, veoma umorna i pospana. Ista veoma lako dobija na telesnoj masi, koža joj je hladna, suva, gruba, stomak nadut i pati od zatvora.

SUBKLINIČKA I MANIFESTNA HIPOTIREOZA - predstavlja najraniju fazu smanjenja funkcije štitaste žlezde. Obolela osoba pati od manjeg broja simptom, a i objektivni nalaz tj. znaci su oligosimptomatski.

ENDOKRINA ORBITOPATIJA - predstavlja genetski uslovljeno autoimunsko oboljenje. Može se ispoljiti u svim životnim dobima. Najčešće se javlja kod mladih osoba. Zapaljenske promene se javljaju u očnoj duplji. Otok pomenutih tkiva u očnoj duplji potiskuje očnu jabučicu i stiče se utisak "krupnih ociju".

AUTOIMUNSKA BOLEST TIROIDEJE - AIBT - autoimuska bolest je ona pri kojoj odbrambeni organizam našeg tela stvara antitela protiv sopstvenih organa. Iako je uloga odbrambenog odnosno imunskog sistema, da štiti organizam, ponekad isti ne radi u našu korist. U uslovima očuvanog zdravlja imunski sistem razlikuje sopstvene molekule od stranih. Usled bolesti njegova uloga se menja i nastaje neki od oblika poremećaja imunoregulacije.

STRUMA - uvećanje mase tkiva štitaste žlezde. Ovo oboljenje nije neposredno uzrokovano zapaljenjem. Može da se ispolji kao difuzna i kao nodusna struma. Može se javiti kod pojedinca ili velikog broja osoba koje žive u istoj sredini. Nodusna struma predstavlja najčešće uvećanje žlezdanog tkiva.

OSTEOPOROZA - predstavlja metaboličku bolest koja napada kosti. Nastala je usled smanjenja gustine kostiju i poremećaja strukture kostiju, sa visokim rizikom ka učestalim mikrofrakturama, prelomima kostiju. Osteoporoza može i pri vrlo maloj traumi izazvati deformitet i invaliditet.

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA (PCOS) - ovo oboljenje odlikuje se obostrano uvećanim policističnim jajnicima sa nizom kliničkih znakova, poput izostanka menstruacije, maljavosti, neplodnosti i gojaznosti. PCOS predstavlja najčešći hormonski poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu.

STERILITET - odnosno neplodnost predstavlja nemogućnost začeća, koje se utvrđuje nakon godinu dana redovnih nezaštićenih seksualnih odnosa. Od steriliteta jednako pate i žene i muškarci. U oko 40% slučajeva uzroci neplodnosti potiču od muškaraca, a u isto toliko slučajeva od žena, dok se u oko 10 % slučajeva uzrok javlja kod oba partnera.

SPONTANI GUBICI PLODA- Spontani pobačaj predstavlja spontano izbacivanje ploda pre 20. nedelje trudnoće. Svaka šesta trudnoća se završi spontanim pobačajem. Oko 90% spontanih pobačaja su rani gubici ploda (do 12. gestacijske nedelje). Približno 5% svih trudnoća se završi kao kasni gubitak ploda u periodu od 14. gestacijske nedelje do termina porođaja. Uzroci ranih gubitaka ploda su: hromozomske anomalije ploda, urođene i stečene anomalije materice, hormonski i metabolički poremećaji (neregulisana šećerna bolest majke, hipotireoza, hipertireoza, hiperprolaktinemija, ektremna gojaznost, bolesti nadbubrežne žlezde, Sy PCO), antifosfolipidni sindrom, trombofilije (TT677, FII 20210, FV Leiden, PS deficit).

GOJAZNOST - oboljenje koje se može javiti u svim životnim dobima. Do puberteta jednako je zastupljena kod oba pola, dok se u kasnijem periodu češće javlja kod žena. Statistike govore da u našoj zemlji preko 34.2% dece do 10 godina, pati od prekomerne telesne mase, što predstavlja poražavajuću činjenicu.

ŠEĆERNA BOLEST - odnosno dijabetes predstavlja hronični, neizlečiv poremećaj metabolizma pojedinca. Karakteriše ga trajno povišen nivo glukoze u krvi. Šećerna bolest je najčešće uslovljena naslednim faktorim, ali i stresom, fizičkom neaktivnošću i neadekvatnom ishranom. Dijabetes je jedno od najčešćih endokrinoloških oboljenja, koje je u stalnom porastu.

Radno vreme:
- radnim danima od 08 - 20h
- subotom od 08 - 14h

Kontakt telefoni:
011 / 241 14 39
064 / 113 62 24

Pre dolaska na pregled potrebno je prethodno pozvati i zakazati termin, kako bismo Vam posvetili našu nepodeljenu pažnju.

Možete nam se obratiti i putem email-a:
info@zlezda.rs

Do nas možete doći:
- tramvajima broj 5, 6 i 7,
- autobusima 79 ili Ada 4 do Batutove ulice.

Detaljnije informacije o nama možete pronaći na našoj Internet prezentaciji:
http://www.zlezda.rs

Internistička ordinacija "Thyreo medicus", Beograd.

Ostavite komentar
Ocenite firmu

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Darko Milovanovic
  06.06.2019 06:56

  Interna medicina je neophodna svakome od nas, posebno kada pređemo četrdesetu godinu... Javio sam se u ordinaciju Internistička ordinacija Thyreo Medicus, i oni su mi postavili pravilnu dijagnozu. Iskustvo lekara je doprinelo da se osećam opušteno i da sam u sigurnim rukama, te da će biti nađeno rešenje za svaki problem. Sve tople i najiskrenije preporuke.

  Sandra Marinkovic
  14.06.2017 08:57

  Prof Djurica se bavi razlicitim oblastima interne medicine sa posebnim osvrtom na istrazivanja o poremecajima rada tireoideje,endokrinoj orbitopatiji,bolestima stitaste zlezde starijih osoba.

  Firme u blizini

  Poliklinika Sveti Nektarije Eginski, Borska 68a, Kanarevo brdo, Rakovica, Beograd
  Internistička ordinacija Medisin, Gospodar Jevremova 59, Stari grad, Beograd
  Specijalisticka ordinacija interne medicine Mirkovic M, Španskih boraca 32a/2, Beograd, Novi Beograd, Beograd
  Internistička ordinacija Nefron, Bulevar JNA 81, Jajinci, Voždovac, Beograd
  Ordinacija Interne Medicine Nada - A, Šumadijski trg 4/2, Čukarica, Beograd
  Balkan Medic Interna Medicina, Rige od Fere 22, Stari grad, Beograd
  Nest Interna, Vojvode Vlahovića 2, Voždovac, Beograd
  Gracia Medika - Interna medicina, Koče Popovića 7, Savski venac, Beograd