Sta su industrijske boje i koja im je namena? Svi znamo da su metalne površine podložne zubu vremena, koji se ispoljava na najružniji način – koroziranjem ili rđanjem, zbog čega predmeti ili elementi izrađeni od metala nepovratno propadaju.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete kupiti INDUSTRIJSKE BOJE

Beograd

Irganox boje i lakovi
Irganox boje i lakovi
Ratka Pavlovića 8a
Grocka Pozovi

U farbari Igranox naćićete sve što je protrebno za sređivanje Vašeg doma ili poslovnog prostora. Imamo veliki izbor boja za unutrašnje zidove, fasade, metal, drvo, staklo, tonere, lepkove, boje u spreju, lakove, kao i sav potreban alat i prib...
Pročitaj više

Farbare Ocean color
Farbare Ocean color
Tošin bunar 148
Novi Beograd Pozovi

Farbare Ocean Color nude sve što Vam je potrebno za adaptaciju stambenog ili poslovnog prostora. Nalazimo se na dve lokacije na Novom Beogradu - Tošin bunar 148 i Bulevar Milutina Milankovića 28 i Tošin bunar 236. U našoj ponudi imamo veliki ...
Pročitaj više

Farbara Lane Kolor
Farbara Lane Kolor
Bulevar revolucije 41, Kaluđerica
Grocka Pozovi

Farbara Lane Kolor pruža mogućnost višestrukog izbora najkvalitetnijih materijala za sve vrste završnih radova u građevinarstvu, kao i alata. Naš asortiman koji čine proizvodi vodećih domaćih i stranih proizvođača, redovno se obogaćuje novim ...
Pročitaj više

Galapagos plastifikacija metala i boje za plastifikaciju
Galapagos plastifikacija metala i boje za plastifikaciju
Narodnih heroja 33/19
Novi Beograd

Obojite Vaš svet vrhunskim bojama za plastifikaciju metala Galapagos. U našoj ponudi nalaze se osnovne boje po RAL karti, ali i veliki izbor specijalnih efekata različitih struktura. Takođe, vršimo uslužno plastificiranje metala, poput inoksa...

Farbara Etna
Farbara Etna
Ugrinovačka 65

Obojite svet u bojama po Vašoj želji, posetite farbaru Etna u Zemunu. Sa željom da kvalitetno doprinesemo uređenju Vašeg prostora, u našoj ponudi nalaze se proizvodi vodećih proizvođača DULUX, HAMMERITE, SADOLIN, CERESIT, ZORALUX...

Hemoluks farbara
Hemoluks farbara
Pilota Mihaila Petrovića 53g

Farbara Hemoluks uspešno posluje od 1997. godine kao pouzdan partner svih majstora koji žele da nabave najkvalitetnije materijale za svoj posao ili uređenje doma. Veliki izbor boja, lakova, izolacionih materijala, dekorativnih tehnika za zido...

Nova Pazova

Supromax boje i lakovi
Supromax boje i lakovi
Kralja Petra I Karađorđevića 15 Pozovi

Supromax kompanija sa najvećim asortimanom boja i lakova nalazi se u Novoj Pazovi. Specijalizovana je za boje, lakove, farbe za zidove...
Pročitaj više

Sta su industrijske boje i koja im je namena? Svi znamo da su metalne površine podložne zubu vremena, koji se ispoljava na najružniji način – koroziranjem ili rđanjem, zbog čega predmeti ili elementi izrađeni od metala nepovratno propadaju.

Ipak, postoji lek za ovu situaciju, i to u vidu zaštitnih premaza, što je osnovni način borbe protiv korozije. Metal je kao materijal i dan danas nezamenljiv u mnogim industrijskim oblastima, kao i u građevini.

Šta su to industrijske boje?

Proizvodnja putničkih i teretnih vozila, industrijske opreme i mašina, poljoprivredne i građevinske mehanizacije, kao i građevinskih konstrukcija – glavne su oblasti primene premaza.

Postavlja se pitanje, kako bismo podelili premaze za zaštitu metala? To se može učiniti prema funkciji svakog premaza pojedinačno u sistemu zaštite od rđanja.

Dakle, spomenimo: osnovne, međuslojne i pokrivne premaze.

Osnovna boja za metal karakteriše se otpornošću na vodu, goriva, maziva, benzin, ali i veoma dobrim mehaničkim svojstvima. Koristi se tako što se direktno nanosi na prethodno fosfatirane ili metalne površine, i to četkom ili prskanjem.

Potebno je razrediti boju uljanim razređivačem, dok se završni premaz nanosi dvadeset četiri časa nakon osnovnog premaza.

Ovde možemo spomenuti još tri bitne stvari a to su: sušenje, potrošnja i nijansa boje. Nijansa se određuje prema želji kupca, potrošnja može biti oko 150-160g/m2, dok je premaz suv na dodir već po isteku dva do tri sata, a sasvim za 24 časa. Pri svemu tome bitno je istpoštovati određene uslove, kao što su vlažnost vazduha od 65 – 75% i temperatura od 20 do 25 stepeni Celzijusovih.

Industrijske boje – iskustva

Firme koje se bave ovom vrstom delatnosti, u prilici su da vam ponude profesionalne industrijske premaze, od renomiranih svetskih proizvođača. Postoje i premazi za posebnu namenu, kao i visokokvalitetni sistemi zaštite od korozije.

Spomenimo više tipova industrijskih premaza, kao što su:

- epoksidni

- poliuretanski

- alkidno-melaminski

- alkidni

- nitro-kombinacioni

- epoksi-estarski.

Vrlo je korisno znati da se svi premazi koje smo upravo nabrojali mogu upotrebiti u više kombinacija, a sve u cilju da bi se dostigla željena antikorozivna zaštita u različitim sredinama. To može biti industrijska oblast, gradska ili seoska sredina i slično.

Na ovaj način se obezbeđuje trajnost sistema premaza, a shodno tome, produžava se dugovečnost samih objekata koji se štite od korozije.

Važno je napomenuti da industrijske boje i premazi imaju brojne potvrde svog kvaliteta, koje su dobijene od akreditovanih laboratorija.

Kada budete nabavili određenu industrijsku boju, biće vam ponuđena kvalitetna i brza rešenja za pravilnu upotrebu, odnosno aplikaciju proizvoda.

Premazi imaju različite nijanse i kvalitete, što je njihova glavna prednost. Ako su vaše metalne površine nezaštićene, tada će neminovno propasti, dok upotrebom industrijskih boja i premaza, sprečavate proces oštećenja i propadanja, te produžavate trajnost određenog proizvoda ili objekta.

Napomenimo da postoje i industrijski premazi za drvo i to su tečni premazi namenjeni za dekoraciju i zaštitu drvenih površina. Dekorativni premazi su proizvodi za metalne i drvene površine, u eksterijeru i enterijeru. Mogu se koristiti i kod fasadnih i zidnih površina.

Industrijske boje – cena:

Koliko ćete platiti za industrijske boje i premaze, zavisi od težine pakovanja. Cene se kreću u rasponu od 950 din. pa sve do 19300 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Marko Petrovic
  08.08.2017 12:58

  Industrijske boje jesu dobro resenje ali nisu u svakom slucaju idealno resenje. Potrebno je da pre svega one budu te koje ce da pruze potpunu zastitu u koju koliko se meni cini nikako ne treba da sumnjate.

  Nikolina Pantelic
  26.04.2017 07:31

  U svakom slucaju one nisu ni malo jeftine.

  Jana Stankovic
  13.04.2017 09:41

  Po pravilu, sto se ovih boja tice, pre ili kasnije cete se sigurno opredeliti za kvalitet. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

  Biljana Brankovic
  29.03.2017 11:18

  Koliko mi se samo cini, ove boje su naravno po mnogo cemu i vise nego dobro resenje.

  Dusan Markovic
  14.03.2017 09:47

  Iskren da budem nikada do sada nisam koristio industijske boje.