Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije HPV tipizacija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

HPV tipizacija

HPV je, u stvari skraćenica za humani Papiloma virus. Ovaj virus je osnovni uzrok za nastanak raka grlića materice. Virus se prenosi seksualnim putem sa jednog na drugog partnera najčešće prilikom vaginalnog i analnog seksa, ali i tokom oralnog seksa, kao i dodirivanjem genitalija. 

HPV virus

Postoji mnogo tipova HPV virusa, koji najčešće izazivaju polne bradavice pa sve do ozbiljnih komplikacija kao što su maligne bolesti. Kao što smo spomenuli, kod žena se može javiti rak grlića materice, dok su  vaginalni i analni kancer, rak penisa i rak vulve dosta ređi. 

HPV tipizacija je određivanje tipova virusa, i to je analiza koja uz Papa test, postaje osnov za rano otkrivanje raka grlića materice. Interesantno je da u nekim zemljama postoji pravilo zvano „1,2,3“. To bi značilo: 1.  Uradite Papa test. 2. Uradite HPV tipizaciju i 3 godine ste mirni ako su ove analize dobre. 

HPV tipizacija – kako se izvodi?

To je zapravo analiza biološkog materijala, kao što je sekret, bris ili biopsijski materijal, i tom analizom se utvrđuje prisustvo i tip humanog Papiloma virusa HPV-a. Zanimljivo je ali ne toliko ohrabrujuće, da postoji preko 130 poznatih tipova ovog virusa. Tehika tipizacije je u razvoju, i dešava se jedna nelogičnost, a to je da starije i manje precizne metode, kao što je serološka (dokazivanje antitela na HPV) pružaju mogućnost tipizacije na veći broj virusa po nižoj ceni, dok novije i preciznije metode, kao što je PCR metoda nude tipizaciju na manji broj virusa po značajnije višoj ceni. Trebalo bi znati da je PCR metoda standardna, i ukoliko već radite analizu, izaberite ovu tehniku. 

HPV – simptomi:

Većina zaraženih HPV-om neće pokazivati nikakve znakove bolesti. Veoma dobra i ohrabrujuća vest jeste da će u 90% slučajeva vaš imunološki sastav ovaj virus eliminisati iz organizma. Bez obzira na to, ipak ne postoji način da prepoznamo osobe kod kojih će se razviti rak ili će imati neke druge zdravstvene tegobe. 

Neki HPV tipovi mogu prouzrokovati polne bradavice, odnosno kondilome i kod žena i kod muškaraca. Retko, ali dešava se, mogu se primetiti i promene u grlu. Jasno je da su tipovi virusa koji izazivaju bradavice drugačiji od tipova koji izazivaju rak.

HPV iskustva

Možda se pitate da li bi trebalo da uradite HPV tipizaciju. Odgovor će biti nedvosmisleno potvrdan. Setite se pravila „1,2,3“. Jedino urađenom HPV tipizacijom možete znati koje tipove virusa nosite, iako će terapija biti ista bez obzira koji tip virusa je u pitanju. 

Postoji pitanje da li je infekcija izazvana nisko–rizičnim ili visoko–rizičnim tipovima virusa. Tipizacija HPV će pružiti brze i pouzdane odgovore na to. U slučaju infekcije visoko-rizičnim tipovima, biće vam preporučeni česti kontrolni Papa testovi. Papa test bi trebalo da bude dovoljan za ranu dijagnozu malignih promena i oštećenja obolelog epitela grlića materice.

Ukoliko na vašoj materici već postoji neka promena a dokaže se postojanje HPV virusa kancerogenog karaktera, visoko-rizični tipovi kao što su 16, 18, onda će vam biti preporučene neke od tehnika uklanjanja promene na grliču materice, kao što je krioterapija, elektro ili loop ekcizija.

Mislite na svoje zdravlje – prvo pravilo – uradite Papanikolau test; drugo pravilo – uradite HPV tipizaciju i treće pravilo – budite spokojni naredne tri godine!

HPV tipizacija – cene

Cene se kreću u rasponu od 11 000 do 19 000 dinara, u zavisnosti da li je u pitanju PCR metoda.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve bliže informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

12.11.2018
Zorica Simic
HPV tipizacija je nesto u sta su u ginekoloskoj ordinaciji Lovsic popirlicno kvalitetno i dobro obavesteni. takodje, to odlicno primenjuju u praksi.
19.05.2017
Milen Jovanovic
Sto se mene licno tice, nije ova tipizacija ni malo naivna kako god da okrenete.
08.05.2017
Jovana Milinkovic
Koliko mi se samo cini, po mnogo cemu je ona i vise nego idealno resenje.
24.04.2017
Filip Milutinovic
Koliko mi se samo cini, ova tipzacija je nesto sto bi pre ili kasnije trebalo da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
11.04.2017
Lea Stankovic
Ako nesto valja onda je to HPV tipizacija. Ona je po meni veoma vazna. Ukoliko se vec za nju odlucite, sigurno se ni pre ali ni kasnije necete i ne smete pokajati.
27.03.2017
Mihajlo Nastasovic
Sto se ove tipizacije tice, ona je sigurno nesto sto nije previse skupo.
24.03.2017
Simona Vucinic
Kako god da okrenete, ona je nesto sto treba i mora da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
10.03.2017
Todor Markovic
Kako god da okrenete, ona u svakom slucaju mora da se debelo plati.
07.03.2017
Marta Dencevic
ovo je posebna vrsta tipazcije koja vas pre ili kasnije sigurno ocekuje.
20.02.2017
Janko Zivanovic
Ovo je i vise nego tipicna tipizacija i odmah treba da znate da je veoma bitna po pitanju kvaliteta.
02.02.2017
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta tipizacije. Sve drugo je nesto sto i nije bas toliko povoljno i pozeljno.
23.01.2017
Petar Jankovic
Koliko mi se samo cini, ovo je uvek bila posebna vrsta testa u koji ako mene pitate, mozete da imate puno poverenje.
04.01.2017
Nikolina Pantelic
Zaista ni u najludjim snovima, ne mogu da pretpostavim sta hvp tipizacija podrazumeva.
15.12.2016
Ivan Stojanovic
Ako mene licno pitate, po ovom pitanju samo treba da se opredelita z akvalite ti vise nista dalje oko toga ne treba da se brinete.
29.11.2016
Jana Stankovic
Mislim da je realno ocekivati da je po pitanju HPV tipizacije, idealno resenje da posetite ginekolosku ordinaciju Genesis Medical i da se bas na tom mestu uverite u kvalitet.
10.11.2016
Biljana Brankovic
Ovo je zahvat koji definitivno moze da se uradi veoma kvalitetno i pouzdano u mestu koje se zove Intermed Plus.
21.09.2016
Marko Petrovic
HPV tipizacija je nesto u sta su u ginekoloskoj ordinaciji Lovsic popirlicno kvalitetno i dobro obavesteni. takodje, to odlicno primenjuju u praksi.
19.08.2016
Dusan Markovic
Najbolje bi bilo kada se ne biste od ovog virusa nikada razboleli. Pri tome ovo je bolest koliko je meni poznato koja zahteva da se poprilicno dugo i odgovorno leci.
18.07.2016
Marina Zivkovic
HPV virus moze da bude veoma nezgodna stvar. Ukoliko se od toga razbolite onda je najbolje da se posavetujete sa nekim profesionalcem u kojeg mozete imati puno poverenje.