Hot dog je verovatno jedan od omiljenih doručaka mnogih ljudi širom sveta. U ovom tekstu možete da saznate više o hot dogu, kako se tačno priprema, gde se smatra da je nastao i druge korisne i zanimljive informacije.

hot dog

 

Šta je hot dog?

Hod dog je u stvari jedna kuvana kobasica ili viršla, i priprema se na pari ili na žaru. Servira se u rasečenoj lepinji, ili u lisnatom testu koje je oblikovano na poseban način.

Gde se prvi put pojavio hot dog?

Zemlja u kojoj se prvi put pojavio hot dog je Nemačka, jer se zna da su kobasice zapravo nemačka tradicija. Kasnije se iz ove zemlje hot dog proširio i na druge krajeve sveta, i postao najpoznatija ulična hrana, jer se prodavala na uličnim tezgama ili štandovima.

Kako se priprema hot dog?

Kao što smo naveli, viršla ili kobasica se obare i kao takve se stave u lepinju koja se raseče ili u lisnato testo. Da bi sve bilo još pikantnije i ukusnije, dodaju se prilozi kao što su majonez, senf, kečap...

Po čemu je hot dog dobio ime?

Kako je hot dog dobio ime, zanima mnoge ljude. Jedna teorija glasi da je mesar iz Frankfurta imao psa jazavičara, koji su takve građe tela da su duguljasti i uski, pa je tako nazvao svoje kobasice. U 18. veku nemački emigranti doneli su takve kobasice u Ameriku i pa su umesto imena dačhund, nadenuli ime hot dog, jer je to zvučalo više američki.

hot dog cena

 

Postoji još jedna teorija pored pomenute, koja kaže da je dog, ili pas, u Nemačkoj sinonim za kobasice, tako da je to ime postalo sasvim uobičajeno u govoru.

Interesantna je i priča koja kaže da je jedan prodavac kobasica i druge hrane, još davne 1901. godine na bejzbol meču, vikao ljudima – hot – misleći da kupe dok je sveže i vruće, pa je tako ovaj specijalitet dobio ime.

Hot dog je toliko poznat u celom svetu, da ima i svoj praznik, i to je 23. jul. On se obeležava u Nemačkoj, Americi, Kanadi, kao i u Velikoj Britaniji. Postoji godišnjih hot dog ručak u Vašingtonu, u Kapitol Hilu, i to je veoma svečan događaj. Upriličava se tako što više od hiljadu zvaničnika taj dan imaju za ručak hot dog.

Hot dog cena

Kao što vidimo iz celog teksta, hot dog bi stvarno trebalo probati, ako već niste, i ukoliko već nije vaša omiljena brza hrana. Dobro dođe kada žurimo na posao, pakujemo deci užinu za školu, ili za jednu laganu večeru.

Cena je takođe veoma pristojna i kreće se oko 100 dinara, što naravno, zavisi od veličine obroka.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Hot dog
Pitaj firme