U jednom automobilu, osnovu sistema za hlađenje čini upravo hladnjak. Može se reći da su motori poslednjih godina veoma napredovali kada je reč o efikasnosti korišćenja goriva, ali ipak je činjenica da dobar deo energije iz goriva postaje neiskorišćena toplota.

hladnjak vode

 

Kod nekih automobila taj stepen je čak dve trećine. Tu toplotu upravo reguliše sistem za hlađenje, što znači da u svim uslovima omogućava potrebnu, optimalnu temperaturu.

Kako radi hladnjak vode?

Rashladna tečnost kruži kroz hladnjak, i to onda kada se motor zagreje. Pre toga, termostat neće pustiti rashladnu tečnost iz razloga što je motor hladan, odnosno, ne radi. Rashladna tečnost odvodi, tj. reguliše toplotu tako što prolazi kroz razne kanale u glavi i bloku motora.

Posle svega toga, ona odlazi u hladnjak, gde tu toplotu predaje okolini. Ovaj ciklus se stalno ponavlja, jer ohlađena tečnost iznova odlazi u motor.

Kada govorimo o tome od čega se sastoji hladnjak, reći ćemo da je to sistem tankih cevi, koje pružaju ogromnu dodirnu površinu između okoline i rashladne tečnosti koja se nalazi u cevima. Oko svake cevi postoje listići, koji se drugačije nazivaju saće, i obično su sačinjeni od aluminijuma ili bakra.

Takozvano saće ima funkciju da uveća dodirnu površinu između okoline i hladnjaka. Hladnjak je najčešće pozicioniran u prednjem delu automobila, odnosno odmah iza prednje maske.

Dok se auto kreće, vazduh struji i odvodi toplotu sa hladnjaka. Ipak, neophodan je i dodatni protok vazduha, što omogućava ventilator koji se nalazi iza hladnjaka. To je posebno važno kada motor četvorotočkaša radi, a auto stoji – to je recimo, situacija kada se nalazite na semaforu ili u sred gradske saobraćajne gužve.

hladnjak vode cena

 

Hladnjak vode – iskustva

U  jednom automobilu imamo više vrsta hladnjaka, kao što su interkuler, hladnjak kabine, hladnjak klime i drugi.

Sada ćemo se malo pozabaviti kvarovima koji mogu da zadese hladnjak vode. Kvar sa kojim se majstori u auto servisima najčešće susreću je fizičko, odnosno mehaničko oštećenje. To je razumljivo, jer smo već objasnili poziciju hladnjaka (nalazi se spreda), tako da pri svakom iole jačem udaru, može da dođe do nekog oštećenja.

U ovakvim situacijama se obično preporučuje zamena hladnjaka vode.

Kada se kao rashladna tečnost koristi čista voda, može da se dogodi da koroziraju hladnjak i motor. Pojava rđe vremenom uslovaljava da se stvori oštećenje koje će izazvati curenje rashladne tečnosti.

Zbog toga se savetuje da se sa antifrizom meša destilovana, a ne obična voda česmovača. Poznato je da je voda sa česme prepuna kamenca, koji veoma lako može da zapuši hladnjak. Tada se dešava sledeće – motor se pregrejava, jer voda ne može da cirkuliše zato što je zapušen hladnjak.

Ovde majstori savetuju ispiranje hladnjaka, međutim, ukoliko to ne da željene rezultate, tada vam je sledeća opcija da hladnjak zamenite.

Majstori će na pravi način oprati vaš hladnjak i od svih insekata i prljavštine koja se tu nakupila vremenom, što će omogućiti normalno hlađenje i protok vazduha.

Hladnjak vode – cena:

Cena hladnjaka vode se kreće u proseku oko 7000 dinara, što sve zavisi od modela automobila i slično.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate auto servise koji su oglašeni ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Hladnjak vode
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Besplatna kontrola antifriza!

0 Din.
Besplatna kontrola antifriza! Auto servis Goran!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

24.10.2018
Miroslav Jagnjic

Nedavno mi je na autu procureo hladnjak vode. Od svih firmi najbolju cenu dobio sam od firme swiss trade iz beograda. Sve pohvale i preporuke.