Dodaj firmu

Kada su harmonika vrata najbolje resenje? Recimo da imate ogromnu dnevnu sobu veličine prosečne garsonjere, od npr. 35 kvadrata. Činjenica je da je lepo imati velik životni prostor sa ogromnom količinom svetlosti, jer se tada čovek oseća prijatno i nesputano, ali ipak iz različitih razloga može da se pojavi potreba da se prostor podeli na dva dela.

To može da se dogodi u situaciji kada proširite porodicu rođenjem novih članova, pa od ogromne dnevne sobe, možete načiniti dve dečije. 

U tim situacijama, ljudi ne vole podizanje zidova, jer će u nekom trenutku možda ponovo poželeti da imaju nepodeljen prostor. Zato je najbolje rešenje ugraditi harmonika vrata.

Harmonika vrata – cena

Kod svake kupovine, ili kod montaže ili ugradnje, ljude najviše zanima koliko je novca potrebno da izdvoje za te akcije. 

Cena kod kupovine i ugradnje harmonika vrata zavisi od repro materijala koji se koristi kao i od sistema njihovog otvaranja i zatvaranja.

Minimalna obračunska mera je 2 metra kvadratna. 

Harmonika vrata – cene

Dakle, od veličine prostora koji treba da se pregradi, između ostalog, zavisiće i cena harmonika vrata, U tom smislu, ona se kreće od 35 do 50 evra po metru kvadratnom samih vrata. Tu uzmite u obzir širinu i visinu.

Nemojte sami računati cene napamet, već je najbolje da pozovete majstore da prostor premere pa da vam kažu tačan iznos koji je potrebno da izdvojite.

Harmonika vrata PVC

Harmonika vrata se izrađuju od tvrdog PVC materijala, odnosno od PVC lamela. Kao što smo naveli u tekstu iznad, mogu se koristiti kod pregrađivanja velikih prostorija, ali takođe svoju primenu imaju kod prostora malih dimenzija, gde bi otvaranje i zatvaranje klasičnih vrata dodatno oduzelo na prostoru. To je slučaj kod ostava, podruma, plakara, kupatila...

Kako se izrađuju harmonika vrata?

Njih možete pronaći u varijantama kao jednodelna, dvodelna, viseća sa donjim klizačima i viseća bez donjih klizača. Takođe, u ponudi su modeli sa plastificiranim Al pragom, u bojama bela, boja čokolade i siva, ili sa nefarbanim, odnosno, sirovim aluminijumskim pragom. Druga varijanta je da odaberete PVC prag.

Osnovne karakteristike harmonika vrata

Ona su idealna zamena klasičnim sobnim vratima, i sjajno rešenje ako privremeno želimo da odvojimo neki deo prostorije, ili da od jednog velikog prostora, načinimo više manjih. 

Viseća izvedba, jednostavno pomeranje i dekorativna uloga, kao i otvaranje na jednu stranu ili na obe sa spajanjem u sredini, čine harmonika vrata vašim prvim izborom ako cenite ekonomičnost i funkcionalnost. 

Izrađuju se po meri, odnosno po dimenzijama prostora i lako se montiraju, a odabir različitih boja i dezena čini da ne morate brinuti kako će se nova vrata uklopiti u vaš već postojeći enterijer. 

Pored svega navedenog, još jedna bitna prednost je da postoji mogućnost ugradnje brave i ključa, kao i jednostavna ugradnja aluminijumskog praga čiji je dizajn maksimalno prilagodljiv svim vrstama podova.

Harmonika vrata po meri

Ovo je možda i najveća prednost i najglavnija karakteristika harmonika vrata, jer je svaki prostor koji bi trebalo pregraditi drugačiji. Nije isto da li je soba tri sa tri, ili je sedam puta pet metara. 

Dakle, kada pozovete majstora da vam premeri prostor, vrata će biti izrađena prema tim dimezijama. Takođe, boje koje su dostupne su bela, boja drveta i mahagoni, ali mogu biti i lakirana sa linijama ili čvorovima, što predstavlja teksuturu drveta.

Harmonika vrata za kupatilo

Kao što smo naveli, veoma važna osobina harmonika vrata je to što štede na prostoru. Jer, mnogo je lakše vrata povući levo ili desno i ući u kupatilo, nego klasičnim vratima načiniti luk, za koji možda i nema mesta, ili se značajno gubi na prostoru, koji se može iskoristiti na drugi način.

Vaše kupatilo, koje ima neklasična vrata, svakako će dobiti na dodatnoj atraktivnosti.

Harmonika vrata od stakla

Pošto su od stakla, svima nam je jasno da se ovde radi o vratima koja se nalaze na balkonima i terasama. Harmonika vrata, u ovom slučaju, namenjena su za široke površine koje je potrebno zastakliti i potpuno otvoriti. U zavisnosti od širine, izrađuju se 3, 4, 5, 6 ili 7 krila, u više varijanti otvaranja. 

Moguće je otvoriti i kompletnu harmoniku, i krila složiti u stranu da nam ne smetaju. Zvučna i toplotna izolacija zavisi od profila od kojih se prave. Harmonika vrata od stakla su pogodna za ugostiteljske objekte, kada je potrebno velike površine po lepom vremenu otvoriti za izlazak na terasu, ali i po potrebi zatvoriti. 

Harmonika vrata za tuš kabine

I u ovom slučaju će harmonika vrata doprineti uštedi prostora. Harmonika vrata za tuš kabine se izrađuju po merama vašeg prostora ili po standardnim dimenzijama. Izvode se u nekoliko varijanti: kao tuš vrata oivičena sa tri zida, kao klasična pravougaona tuš kabina sa bočnim staklom i harmonika vratima ili kao paravan za kadu.

Tuš kabine mogu biti providne i neprovidne. Postoji više mogućnosti za montažu, tj. imaju više oblika i mogu se montirati kao “L“ na tuš kadu, dvodelna „U“ na tuš kadu, trodelna „U“ na tuš kadu, jednodelna prednji deo na kadu, dvodelna prednji deo na kadu, dvodelna „L“ na kadu, trodelna „L“ na kadu. 

Harmonika vrata – iskustva

Kao što vidimo, harmonika vrata su vrlo zahvalna za ugradnju u stambenim prostorima, ali isto tako svoju primenu nalaze i u poslovnim objektima, lokalima, kancelarijama... Postoji veliki broj boja i dezena, a vrata se mogu birati iz jednog i dva dela. Aluminijumski prag ima oborene ivice, dok boja gornjih vođica i ukrasnih lajsni je identična boji samih vrata. 

Zaključićemo na kraju da izborom harmonika vrata dobijate funkcionalno i dekorativno rešenje kada je u pitanju podela ili ušteda prostora.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta.

Idi na vrh strane