Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Grejanje za bazene
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Grejanje za bazene

„Trideset u hladu, leto je u gradu...“– kaže jedna možda već zaboravljena pesmica, međutim, kada leto prolazi, svi se mi pomalo ražalostimo. Jer, želeli bismo da toplo vreme potraje još barem dva meseca. Ipak, sezona kupanja i brčkanja u bazenu može da se produži, a da ne zavisimo direktno od vremenskih uslova.

 

 

To se postiže na taj način što se dogreva voda u bazenu, pa ćete dobiti gratis nekoliko nedelja uživanja u toploj bazenskoj vodi. 

Kako se dogreva bazen?

Korisno je znati da se grejanje vode u bazenu može ugraditi i naknadno, na već postojeći bazen. Načini grejanja su: električna energija, ili korišćenje toplotnih pumpi i električnih grejača; solarna energija, odnosno upotreba solarnih panela, vakuumskih cevi, te različitih panela od termoaktivnih materijala; gas ili plinski kotlovi.

Još jedna varijanta je priključiti grejanje bazena na etažni sistem kuće. 

Iskustvo nam govori da najveći deo toplote iz bazenske vode nestane zahvaljujući isparavanju. Zbog toga, bez obzira za koji izvor toplote da se odlučite, uvek je potrebno koristiti prekrivač za bazen.

Kako se bazen greje uz pomoć solarne energije?

Svi znamo da je solarna energija zapravo energija sunca, i samim tim je – besplatna. Ono što je besplatno, svima se sviđa, pa je tako ovaj sistem grejanja bazena interesantan ljudima. 

Sistem sa solarnim grejanjem, sastoji se od solarnih panela i kontrolera. Solarni paneli se kače na kontroler koji meri temperaturu vode u bazenu i temperaturu vazduha. Zahvaljujući kontroleru voda teče kroz solarne panele, samo onda kada je moguće dobiti dodatnu toplotu od sunca. Ugao pod kojim su paneli postavljeni uvek mora biti usklađen sa položajem sunca.

Veličina panela treba da odgovara polovini površine bazena. Ako su solarni paneli i filter na većoj udaljenosti, neophodna će biti dodatna pumpa, pa je savet da se o svemu tome razmisli kada se planira i postavlja bazenski sistem. 

Toplotna pumpa za grejanje bazena

Da bi dogrejala voda u bazenu, toplotne pumpe koriste energiju iz spoljašnjeg vazduha, a rade na struju. Zahvaljujući toplotnim pumpama, možete da se kupate duže u toku dana ili večeri, ali isto tako i koristiti bazen van sezone, odnosno u rano proleće i kasnu jesen.

 

 

Toplotne pumpe su veoma efikasne, bezbedne i pouzdane, pri čemu kvalitetna izrada garantuje da neće doći do korozije, one rade veoma tiho, a koeficijent iskorišćenja energije im je vrlo visok.

Grejanje bazena uz pomoć kotlova na gas

Ovo je veoma čest izbor grejanja bazena, pa razlikujemo direktne i indirektne tipove. U prvom slučaju, voda iz bazena direktno prolazi kroz kotao, dok kod indirektnog tipa, na običan kotao, koji može biti i kotao od centralnog grejanja, povezuje se dodatni izmenjivač toplote. Gasni kotlovi imaju neku vrstu dimnjaka, pa je neophodno da ih instaliraju profesionalci. 

Grejanje bazena uz pomoć električnog izmenjivača toplote

Oni su najpovoljniji za ugradnju, dok su troškovi rada viši. U radu su tihi i zahtevaju minimalno održavanje. Vreme koje im je potrebno da zagreju bazen je isto kao i kod opisanih toplotnih pumpi. 

Za koju god varijantu da se odlučite, to znači duže korišćenje bazena i dugo, toplo leto koje sad dobija svoju produženu verziju, na opšte zadovoljstvo. 

Grejanje za bazene – cena:

Cena toplotnih pumpi se kreće u rasponu od 2000 evra sve do čak pola miliona evra, za velike, javne bazene. Ipak, prosečna cena je oko 4-8 hiljada evra, ali sve zavisi od veličine bazena, to jest zapremine vode. 

Izmenjivače toplote, naći ćete po cenama od 400 do 1300 evra, dok za električne grejače treba izdvojiti u proseku oko 600-700 evra. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

17.07.2018
Zorica Simic

Bila sam nedavno kod drugarice koja ima bazen u dvoristu. Prosle godine firma unitehnik ugradila im je grejanje u bazen. Iako je dan bio los kupale smo se jer je voda zahvaljujuci grejanju bila topla i prijatna za kupanje. Tada sam shvatila da je grejanje sa bazene prava stvar jer omogucuje sa tempirate temperaturu vode po sopstvenoj zelji.

10.05.2017
Marta Dencevic

Ovo je kako god da okrenete, cist jedan luksuz bez kojeg se u svakom slucaju ne moze.

26.04.2017
Janko Zivanovic

U savkom slucaju je sigurno ono nesto sto mora da valja. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

13.04.2017
Ljubinka Sreckovic

Grejanje za bazane je nesto sto bi u svakom slucaju pre ili kasnije sigurno trebalo da valja.

29.03.2017
Petar Jankovic

Po meni se nekgada bez grejanja za bazene ne moze ni pre a ni kasnije.

14.03.2017
Nikolina Pantelic

Sto se mene licno tice, svako grajanje za bazene treba da ima svoju svrhu i funkciju.

23.02.2017
Ivan Stojanovic

Naravno da bi trebalo da svako grejanje za bazene ima svoj prioritet. Sve drugo slobodno moze da bude u nekom drugom planu.

06.02.2017
Jana Stankovic

Sto se mene licno tice, grejanje za bazene je nesto sto se podrazumeva zbog potrebe prema dogrevanju vode.

26.01.2017
Marko Petrovic

Po meni kada bih imao dovoljno novca, uvek bih uradio kvalitento grejanje i nikada se po tom pitanju ne bih dvoumio.

09.01.2017
Biljana Brankovic

Ipak je grejanje bazena nesto sto uvek mora posebno da se plati. Dalje, nema potrebe bilo sta da sumnjate.

30.08.2016
Dusan Markovic

Sto se tice grejanja za bazene, ukoliko planirate nocu da se kupate, onda su vam pravi grejaci u svakom slucaju potrebni. Jedino ako u rugom slucaju niste bas otporni na zimu i nije vam previse hladno.