Vratite se na mobilnu verziju sajta
Grafomotoričke vežbe Grafomotoricke vezbe - ove logopedske ordinacije rade grafomotoricke vezbe. Saznajte sve o grafomotorickim vezbama i kakva su iskustva dece i roditelja, kao i cene i akcije za grafomotoricke vezbe. www.navidiku.rs Grafomotoričke vežbeGRAFOMOTORICKE VEZBE Beograd cena - za prvake GRAFOMOTORICKE VEZBE Novi Beograd cena - za prvake GRAFOMOTORICKE VEZBE Čukarica cena - za prvake GRAFOMOTORICKE VEZBE Palilula cena - za prvake GRAFOMOTORICKE VEZBE Rakovica cena - za prvake GRAFOMOTORICKE VEZBE Stari grad cena - za prvake GRAFOMOTORICKE VEZBE Voždovac cena - za prvake GRAFOMOTORICKE VEZBE Zemun cena - za prvake GRAFOMOTORICKE VEZBE Zvezdara cena - za prvake

Grafomotoričke vežbe

Kada govorimo o grafomotoričkim sposobnostima, mislimo na razvoj koji počinje sa osamnaest meseci života bebe i traje do polaska u prvi razred. Do tog perioda mogu da se primete sve poteškoće ukoliko postoje. 
 
 
Obično, dete sa godinu i po dana počne da škraba olovkom po papiru, dok sa dvanaest meseci ono tu radnju samo oponaša, držeći olovku najčešće stegnutu u pesnici. 

Grafomotoričke vežbe – iskustva

Kada detetu date slikovnicu, a ono pri tome ima oko godinu dana, ono će najpre okretati nekoliko listova odjednom. Sa dve godine, vaša beba će naučiti da okreće pravilno, znači list po list. Pri tome će naučiti da pravilno drži olovku, ne pesnicom, već palcem, kažiprstom i srednjim prstom, te će oponašati povlačenje vertikalne linije.
Kako vaš mališan raste i sazreva, biće vam zanimljivo da posmatrate kako je sa dve i po godine naučio da povlači vertikale, horizontale, i da ume da precrta krug. Sada već zabava sa olovkom i papirom postaje omiljena. 
Grafomotorika je izuzetno važna i ne treba se samo fokusirati na držanje olovke, već sve ostalo što se radi rukama može doprineti razvoju ove sposobnosti. Na primer, hvatanje igračke, držanje i ispuštanje igračke, te prebacivanje iz ruke u ruku, zatim ređanje kocki kao i hvatanje sitnih predmeta čime se razvija pincentni hvat, držanje kašike, korišćenje viljuške, te samostalno hranjenje, kao i samostalno oblačenje i svlačenje odeće i obuće.

Kako se izvode grafomotoričke vežbe?

Postoje različiti grafički modeli, koji su drugačiji po svojoj složenosti, odnosno poređani su od najjednostavnijih do veoma komplikovanih. Podela je izvršena i po vrsti, u zavisnosti od toga koji grafički oblici se savladavaju.
Uz pomoć takvih modela deca mogu ukrašavati crteže ili ciljano vežbati samo grafomotoriku. 
Dete može imati radnu svesku ili komplet kartica, što će sve koristiti u školi, vrtiću ili kod kuće, kao pripremu za pisanje, savladavanje veštine baratanja linijama, te podsticanje kreativnosti i ukrašavanje. 
Pozitivni psihološki efekti grafomotoričkih vežbi
Dobro je znati, da se ne radi samo o razvoju grafomotoričkih veština, (koje su izuzetno važne), već postoje i druge pozitivne strane, kao što su poboljšanje fokusiranja i koncentracije, vežbanje zapažanja, relaksacija, razvoj motorike, razvoj strpljenja i smirenje. 
 
 
Postoje deca koja imaju poremećaj pažnje i koncentracije, pa će njima grafomotoričke vežbe izuzetno terapijski pomoći.

Govorne vežbe

Ponekad je veoma simpatično kada naši najmlađi govore nerazgovetno, ali ako se takav govor nastavlja, vreme je da posetite logopeda. Problem sa govorom je u direktnoj vezi sa motorikom. 
Izvode se vežbe kojima je cilj pravilan izgovor svakog glasa, artikulacija glasova u rečima i pojedinačno, što sve čini osnov za kulturu govora i pismenosti. Jedan od oblika govornih vežbi jeste posmatranje i opisivanje predmeta i pojava. Slike pružaju svestrane mogućnosti za govorne vežbe, zbog razvnovrsnosti svog sadržaja. 
Praktični razgovori, koji se vode u svakodnevnom životu su veoma važni, i trebalo bi da budu obogaćeni i kada su u pitanju sadržina i forma. Primena dramatizacije kao oblika govornih vežbi je veoma interesantna, pri čemu deca reprodukuju sadržaj i tekst, ali ne doslovno, već kako su zapamtili.
Na kraju, zaključićemo da je veoma bitno šta ćemo i kako ćemo nešto reći. Stil i forma izlaganja, trebalo bi da budu lepi po dikciji i intonaciji, po ritmu, govor mora da poseduje muzikalnost, pa će i sam sadržaj naše priče biti daleko vredniji.

Grafomotoričke vežbe – cena logopedskog tretmana:

Za tretman kod logopeda potrebno je izdvojiti u proseku od 1100 do 1600  dinara za 45 minuta, dok je tretman u grupi 500 dinara. 
Kada je reč o pregledu logopeda, prvi pregled se naplaćuje od 2000 do 2500 dinara, kao i za logopedsko testiranje i dijagnostiku. 
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne inforamacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod našeg teksta.

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:
Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Grafomotoričke vežbe
Napišite komentar:
Miroslav Jagnjic

Ponedeljak, 19.11.2018. 01:25

Grafomotoricke vezbe su nesto sto bi trebalo da na jedan normalan i uobicajen nacin vodi u kontinuiran psihofizicki razvoj kod deteta. Ukoliko smatrate da vam je za to potrebna neka strucna pomoc, onda mozete da se posavetujete sa nekim iskusnim psihologom.

Filip Milutinovic

Utorak, 09.05.2017. 07:04

Ukoliko nesto valja u celoj prici, onda su to grafomotoricke vezbe bez kojih se u svakom slucaju kako god da okrenete ne moze.

Lea Stankovic

Ponedeljak, 24.04.2017. 12:27

Ovo su veoma zahtevne vezbe. Zbog toga i jesu medju najboljim vezbama koje daju jasno vidljive rezultate.

Mihajlo Nastasovic

Utorak, 11.04.2017. 11:49

Ako nesto valja u celoj prici onda su to grafomotoricke vezbe. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga koliko mi se cini.

Simona Vucinic

Ponedeljak, 27.03.2017. 12:23

Ove vezbe su sigurno nesto sto je i vise nego tesko i posebno.

Todor Markovic

Petak, 10.03.2017. 10:49

Sigurno je samo to da su ovo i vise nego odlicne vezbe.

Marta Dencevic

Utorak, 07.03.2017. 06:55

Najbolje je da vas zaista jedan ozbiljna strucnjak u njih uputi.

Janko Zivanovic

Utorak, 21.02.2017. 07:50

Sto se mene licno tice, ovo su veoma posebne vezbe koje logoped moze raditi sa vasim detetom a njemu to na kraju sigurno da moze da pomogne.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 02.02.2017. 02:19

Mogu samo da kazem da je koliko mi se samo cini, ovu su jedne od boljih vezba koje postoje a koje neki logoped moze da vam zada.

Petar Jankovic

Ponedeljak, 23.01.2017. 01:10

Koliko mi se samo cini, ovo su ipak posebne vezbe. Ako se za njih odlucite, sigurno je samo to da se necete pokajati.

Nikolina Pantelic

Četvrtak, 05.01.2017. 01:12

Moje licno misljenje je da po pitanju ovih vezbi samo treba da se odlucite za nekog strucnjaka koji nece vec nesto puno da vas zavlaci.

Ivan Stojanovic

Četvrtak, 15.12.2016. 12:13

Vazno je samo da vam grafomotoricke vezbe pokaze neki provereni i dobar logoped.

Jana Stankovic

Utorak, 29.11.2016. 01:52

Licno, mislim da po pitanju grafomotorickih vezbi, slobodno treba da posetite ordinaciju Gena i ukoliko to budete uradili po tom pitanju se sigurno necete pokajati.

Biljana Brankovic

Ponedeljak, 14.11.2016. 07:46

Po pitanju grafomotorickih vezbi smatram da je ubedljivo najbolje da posetite logopedski centar Emilija MIlanovic i onda sam sigurna da se po tom pitanju necete pokajati.

Marko Petrovic

Petak, 23.09.2016. 08:10

Grafomotoricke vezbe su vezbe u koje mozete da imete puno poverenje. To su vezbe koje podrazumevaju jedan strucan i sistematican pristup.

Dusan Markovic

Utorak, 23.08.2016. 07:26

U danasnje vreme se uglavnom sve manje - vise moze pronaci preko inteneta tako da situacija i nije bas previse komplikovana. Ukoliko sa druge strane ipak smatrate da vam je potrebna strucna pomoc, onda je najbolje da se posavetujete sa nekim strucnim licem.

Jovana Milinkovic

Utorak, 19.07.2016. 12:38

Grafomotoricke vezbe su nesto sto bi trebalo da na jedan normalan i uobicajen nacin vodi u kontinuiran psihofizicki razvoj kod deteta. Ukoliko smatrate da vam je za to potrebna neka strucna pomoc, onda mozete da se posavetujete sa nekim iskusnim psihologom.