Ponekad smo u prilici da čujemo kako deca nepravilno izgovaraju određene glasove, ili pričaju nerazumljivo, previše brzo i slično, u pitanju je govorna mana. U ovom tekstu saznajte više o govornim manama, kako da ih prepoznate, kada je najbolje da mališana odvedete kod logopeda, kao i druge korisne informacije.

Pročitaj više

Izaberite neku od logopedskih ordinacija koje se bave lečenjem GOVORNE MANE

Beograd

“Senzorni kutak” Logopedsko-defektološki centar
Milenka Verkića 7
Zemun Pozovi

Logopedsko-defektološki centar “Senzorni kutak” nalazi se u Zemunu. Kroz različite radionice poboljšava se svaki aspekt ličnosti deteta, bilo to govorno-jezički razvoj, kognitivni, motorički ili socijalni aspekt....
Pročitaj više

ABV logopedski kabinet
Pariske Komune 23
Novi Beograd Pozovi

Logopedski kabinet ABV nudi jedinstvenu uslugu logopeda na Vašoj adresi, na području Beograda i Zemuna...
Pročitaj više

Hajdi logopedsko edukativni centar
Vidikovački venac 17 /1/ 9, Vidikovac
Rakovica Pozovi

Hajdi logopedski edukativni centar se nalazi na Vidikovcu, i bavi se prevencijom, ranom detekcijom, dijagnostikom i tretmanom govorno-jezičkih i drugih, srodnih poremećaja. Osim logopeda, po potrebi, uključujemo i stručnjake drugih profila:...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma
Milica Radojević Logoped

Novi Beograd

Dečiji Logoped Milica Radojević radi sa decom predškolskog i školskog uzrasta do 4. razreda osnovne škole u Beogradu, kroz individualne tretmane koji deci pomažu da isprave govor i lakše prođu kroz proces učenja....

AKCIJE koje možete iskoristiti za POPUST na lečenje GOVORNE MANE

Prvi pregled logopeda
1800 1000
Prvi pregled logopeda AKCIJA ističe za 9d 15h 17m 18s Pročitaj više
Pogledajte sve kupone (1)
Logomedica
Jurija Gagarina 14ž
Novi Beograd

Logomedica je osnovana 2014. godine kako bi pružila pomoć i podršku svim osobama sa govorno-jezičkim smetnjama i poremećajima komunikacije. Mi smo jedina ustanova u Srbiji koja izrađuje i sprovodi individualni program ABA terapije za decu....

Logopedski centar Emilija Milanović
Pozeska 140, 3 sprat, stan 16, Banovo brdo
Čukarica

Primenjujemo profesionalan, sveobuhvatan i individualni pristup svakom pojedincu sa problemom u govoru. Precizna i jasna dijagnostika i kvalitet tretmana je naš prioritet....

Logopedilište
Omladinskih brigada 4,( I sprat, stan 2)
Novi Beograd

Posao logopeda je veoma širok i obuhvata čitavu lepezu poremećaja, smetnji ili kašnjenja u razvoju jezičkih veština, govora, čitanja, pisanja i komunikacije uopšte…...

Novi Sad

Ljiljana Simić Logoped za odrasle i decu
Pozovi

Poremećaji govora i jezika različite prirode specijalnost su logopeda Ljiljane Simić iz Novog Sada. Radimo sa decom i sa odraslima, prilagođavajući metode i terapeutske vežbe svakom klijentu individualno....
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma

Ponekad smo u prilici da čujemo kako deca nepravilno izgovaraju određene glasove, ili pričaju nerazumljivo, previše brzo i slično, u pitanju je govorna mana. U ovom tekstu saznajte više o govornim manama, kako da ih prepoznate, kada je najbolje da mališana odvedete kod logopeda, kao i druge korisne informacije.

Kako ispraviti govorne mane?

Govorne mane je potrebno najpre prepoznati i to čine roditelji. To bi trebalo da se uradi u ranijem uzrastu a ne da se čeka sa polaskom u školu. Na primer, dete do treće godine može pravilno da izgovori do desetak suglasnika i sve samoglasnike.

Već oko pete godine, dete pravilno izgovara sve glasove, bez ikakvih oštećenja ili distorzija. Ukoliko postoje nepravilnosti, potrebno je ispraviti govorne mane tako što se dete odvede na pregled kod logopeda.

Govorna mana kod dece

Postoji više načina kako se prepoznaju govorne mane. Recimo, govor može da se usporeno razvija. U tom slučaju, mališani izgovaraju rečenice koje nisu gramatički ispravne, iako razumeju dobro govor okoline. Nedovoljno razvijen govor znači kada dete već treba da krene u školu ali je govor siromašan kada su pojmovi u pitanju, rečenice su kratke i sl.

Koje su najčešće govorne mane?

Stepeni oštećenja govora su raznoliki, pa postoji alalija (nulti nivo), zatim razvojna disfazija, što znači da dete ima gramatičke i leksičke poteškoće, a postoje i disleksija – to su teškoće u čitanju, zatim disgrafija – teškoće u pisanju, kao i mucanje – u ovom slučaju se radi o poremećaju tempa i ritma govora.

U kom uzrastu je najbolje voditi dete kod logopeda da ispravi govorne mane?

Kao što smo naveli u tekstu do sada, najbolje je odmah odvesti dete kod logopeda čim se primete nedostaci u govoru koji odstupaju u odnosu na očekivan razvoj. Greška je da se čeka da dete napuni šest ili sedam godina, i da već krene u prvi razred a da nije ispravilo svoje govorne mane.

Govorne mane iskustva

Ovde ćemo se pozabaviti raznim manama koje se javljaju. Alalija može da znači da potpuno izostaje govor, ali i da postoje teškoće u ekspresivnom govoru. Razvojna disfazija znači da mališan ne može da razume govor ili da govori ispod očekivanja za njegov uzrast. Tu razlikujemo poremećaje ekspresivnog govora i poremećaje receptivnog govora.

Dislalija bi značila da dete nije u mogućnosti da izgovori pojedine glasove iako je rečnik zadovoljavajući. Najčešće se javlja u predškolskom i ranom školskom uzrastu.

Mucanje se javlja između druge i četvrte godine života. Njime su više pogođeni dečaci nego devojčice. Detetu se može pomoći i na taj način što roditelji neće govoriti brzo, a dok govore, trebalo bi da gledaju dete u oči, pošto je govor odraz psihičkog stanja osobe. Mucanje se najbolje leči tretmanima kod logopeda.

Govorna mana – cena:

Pregled logopeda – psihologa – defektologa - 4000 dinara za prvi pregled, a za kontrolne preglede, potrebno je izdvojiti u proseku 2500 dinara.

Za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

Ostavite komentar
Ocenite tekst