Ponekad smo u prilici da čujemo kako deca nepravilno izgovaraju određene glasove, ili pričaju nerazumljivo, previše brzo i slično, u pitanju je govorna mana. U ovom tekstu saznajte više o govornim manama, kako da ih prepoznate, kada je najbolje da mališana odvedete kod logopeda, kao i druge korisne informacije.

govorna mana

 

Kako ispraviti govorne mane?

Govorne mane je potrebno najpre prepoznati i to čine roditelji. To bi trebalo da se uradi u ranijem uzrastu a ne da se čeka sa polaskom u školu. Na primer, dete do treće godine može pravilno da izgovori do desetak suglasnika i sve samoglasnike.

Već oko pete godine, dete pravilno izgovara sve glasove, bez ikakvih oštećenja ili distorzija. Ukoliko postoje nepravilnosti, potrebno je ispraviti govorne mane tako što se dete odvede na pregled kod logopeda.

Govorna mana kod dece

Postoji više načina kako se prepoznaju govorne mane. Recimo, govor može da se usporeno razvija. U tom slučaju, mališani izgovaraju rečenice koje nisu gramatički ispravne, iako razumeju dobro govor okoline. Nedovoljno razvijen govor znači kada dete već treba da krene u školu ali je govor siromašan kada su pojmovi u pitanju, rečenice su kratke i sl.

Koje su najčešće govorne mane?

Stepeni oštećenja govora su raznoliki, pa postoji alalija (nulti nivo), zatim razvojna disfazija, što znači da dete ima gramatičke i leksičke poteškoće, a postoje i disleksija – to su teškoće u čitanju, zatim disgrafija – teškoće u pisanju, kao i mucanje – u ovom slučaju se radi o poremećaju tempa i ritma govora.

govorna mana kod dece

 

U kom uzrastu je najbolje voditi dete kod logopeda da ispravi govorne mane?

Kao što smo naveli u tekstu do sada, najbolje je odmah odvesti dete kod logopeda čim se primete nedostaci u govoru koji odstupaju u odnosu na očekivan razvoj. Greška je da se čeka da dete napuni šest ili sedam godina, i da već krene u prvi razred a da nije ispravilo svoje govorne mane.

Govorne mane iskustva

Ovde ćemo se pozabaviti raznim manama koje se javljaju. Alalija može da znači da potpuno izostaje govor, ali i da postoje teškoće u ekspresivnom govoru. Razvojna disfazija znači da mališan ne može da razume govor ili da govori ispod očekivanja za njegov uzrast. Tu razlikujemo poremećaje ekspresivnog govora i poremećaje receptivnog govora.

Dislalija bi značila da dete nije u mogućnosti da izgovori pojedine glasove iako je rečnik zadovoljavajući. Najčešće se javlja u predškolskom i ranom školskom uzrastu.

Mucanje se javlja između druge i četvrte godine života. Njime su više pogođeni dečaci nego devojčice. Detetu se može pomoći i na taj način što roditelji neće govoriti brzo, a dok govore, trebalo bi da gledaju dete u oči, pošto je govor odraz psihičkog stanja osobe. Mucanje se najbolje leči tretmanima kod logopeda.

Govorna mana – cena:

Pregled logopeda – psihologa – defektologa - 4000 dinara za prvi pregled, a za kontrolne preglede, potrebno je izdvojiti u proseku 2500 dinara. 

Za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Govorna mana
Pitaj firme

Sistematski pregled za predškolsku decu - SUPER CENA!

Akcija -% 700 Din.
Sistematski pregled za predškolsku decu - SUPER CENA! - 700 din! Čarolija logopedski centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Prvi pregled logopeda

Akcija -% 900 Din.
Prvi pregled logopeda - 900 din! Logopedski centar Moj Logoped!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon