Glutamin Beograd

Adresa:
Beograd
Adresa: Svetogorska 25/5
Beograd
Adresa: Lazarevacki drum 25
Beograd
Adresa: Jurija Gagarina 231, lok.150, TC Enjub
Beograd

Glutamin Kragujevac

Adresa: Kosovska 11
Kragujevac
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Glutamin
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Glutamin

Često ćemo čuti kako se glutamin spominje u sportovima vezanim za snagu, ali i za izdržljivost. Šta je zapravo glutamin? U pitanju je neesencijalna aminokiselina, što znači da je naše telo u stanju da je proizvodi. 
 
 
Međutim, kod pomenutih sportova, nama su potrebne veće količine glutamina, pa ga unosimo kroz suplemente, odnosno dodatke ishrani.

Koji su benefiti upotrebe glutamina?

Pošto znamo šta je glutamin, hajde da se pozabavimo temom koja glasi, kakve konkretne koristi ćete imati ako ga koristite? 
Najvažnija funkcija glutamina jeste da spreči kataboličke procese u organizmu. Do njih dolazi kod profesionalnih sportista ili vatrenih rekreativaca, prilikom velikih napora pri treninzima visokog intenziteta. 
Katabolizam, zapravo je metabolički proces kod koga dolazi do razgrađivanja velikih molekula na manje jedinice energije. U prevodu na običan jezik, to bi značilo razgradnju mišića, kako bi naš organizam došao do energije koja mu je neophodna. Sve ovo može imati veoma negativne posledice, kao što je gubitak telesne mase, slabljenje imunog sistema, a kao rezultat svega toga i slabije sportske rezultate.
Dakle, upotrebom glutamina jača se imuni sistem, što je posebno važno za ljude koji se, na primer, rekreativno bave trčanjem maratona ili triatlonom. 
Kod sportista kod kojih je telo izloženo stresu usled napornih treninga, pa više nije u stanju da proizvodi odgovarajuću odbranu, glutamin će pomoći tako što doprinosi očuvanju optimalnog zdravstvenog stanja, pa će se smanjiti mogućnost za virusnim i respiratornim infekcijama.

Prednosti upotrebe glutamina

Kada je telo izloženo velikim naporima, kao što su intenzivni treninzi, u mišićima se skupljaju produkti mlečnih kiselina. Glutamin ove produkte uništava, jer povećava sposobnost organizma da se izbori sa visokim nivoima mlečne kiseline. Kod sportista i rekreativaca koji koriste glutamin, primećuje se brži oporavak i manji zamor, u odnosu na one koji ga ne koriste.
Zahvaljujući glutaminu, u jetri se stvaraju glikogenske rezerve, što je bitno za ljude koji se bave aerobnim aktivnostima koje su visokog intenziteta. 

Kako koristiti glutamin?

Da bi pokazao pozitivne željene efekte, preporučena doza glutamina se kreće od 5 do 20 grama dnevno. To sve zavisi od vaše telesne mase ali i od toga kakve fizičke aktivnosti upražnjavate. Interesantno je da su vršena istraživanja i sa višim dozama glutamina, pa se pokazalo da su koristi još veće. 
 
 
Ono što je potrebno naglasiti, da prilikom ispitivanja korisnosti glutena, nije došlo do toksikacije organizma, niti je zdravlje sportista bilo ugroženo na bilo koji način. Ipak, ove rezultate trebalo bi shvatiti kao istraživanje, koje podleže daljoj proveri, ali ono što je zasigurno utvrđeno to je da je glutamin dosta efikasniji kada se koristi na duže staze nego u kratkom roku.

Glutamin – iskustva

Dokazano je da se glutamin pokazao kao veoma delotvoran u jačanju imunog sistema, otklanjanju umora, kao i pomenutoj sposobnosti da se telo izbori sa mlečnom kiselinom. Uz pomoć glutamina, postiže se brža regeneracija, a kada trenirate visokim intenzitetom smanjena je mogućnost da izgubite telesnu masu. 
Kao što smo napomenuli, smanjuje se razgradnja mišića ili takozvani katabolički procesi, povećava se proteinska sinteza kao i anabolički efekti. 
Naše telo proizvodi glutamin, međutim, potreba za njim se povećava kada je organizam pod stresom, a to može biti i veliki fizički napor. Ovakvi treninzi iscrpljuju telo, a samim tim i telesne rezerve aminokiselina.

Glutamin – cena:

Cene se kreću u rasponu od 2600 din. sve do 5200 dinara, a u zavisnosti od toga da li je u pitanju pakovanje od 300, 500, 600 grama ili jedan kilogram.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Ivana Petrovic
Koliko je samo meni poznato, ovde je veoma vazno da znate da je bitno da ovaj preparat unesete u dovoljnoj meri.
Petar Jankulovski
Licno se slazem da je glutamin u ishrani veoma vazan. Jedino sto smatram je to da osnovni problem u tome sto on poprilicno puno kosta.
Marina Zivkovic
Nema sta, glutamin je za mnoge odlican izbor jedini je problem u tome sto on bas mora onako debelo da se plati.
Stojance Ristovski
Koliko je meni poznato, glutamin ima da se kupi u skoro svim bolje snabdevenim radnjama.
Jovana Milinkovic
Ako ste vec svoje telo izlozili nekoj pojacanoj fizickoj aktivnosti onda u svakom slucaju treba i dobro da ga podrzite sa kvalitetnim unosom glutamina.
Milen Jovanovic
Ako mene licno pitate, glutamin je veoma vazan sastojak u ishrani ali je u isto vreme potrebno da ga unosite na pravilan nacin i da se iznad svega izlozite pravilnoj fizickoj vezbi.
Lea Stankovic
Ja licno puno svoje poverenje mogu da stavim upravo na glutamin i da mi apsolutno nista nece biti ako ga budem konzumirala u prekomernim kolicinama.
Filip Milutinovic
Po pitanju glutamina, samo mogu da kazem da treba da ga unesete u svoj organizam ali je generalno veoma bitno da ne preterate sa unosom tih materija.
Mihajlo Nastasovic
Ukoliko ste izlozeni povecanim fizickim naporima, onda je glutamin ipak nesto sto vam je potrebno da unostite kao suplement u ishranu.
Simona Vucinic
Po pitanju glutamina samo treba da posetite mesto koje se zove Dietfood.
Marta Dencevic
Po pitanju glutamina, iealno bi bilo kada biste posetili radnju WVS posto u njoj imaju zaista i vise nego siroku paletu proizvoda.
Ljubinka Sreckovic
Zaista jedno od najboljih mesta, teretana, u Beogradu je Atlethic Gym. Mada, tamo necete dobiti savete po pitanju glutamina i ishrane. To cete vec morati sami da uradite.
Nikolina Pantelic
Licno sam veoma kvalitetan glutamin kupovala u radnji koja se zove Dietfood.
Jana Stankovic
Glutamin je zaista u danasnje vreme ipak nesto sto je posebno i u sta mozete da imat puno poverenje da vas nikada nece izneveriti.
Todor Markovic
Mislim da generalno nemate sad neku narocitu potrebu da kupujete u nekoj posebnoj specijhalizovanoj radnji. Mozete ja mislim glutamin da pronadjete i u prodavnicama zdrave hrane.
Janko Zivanovic
WVS je jedna od najboljih i najkvalitetnijih radnji u Beogradu u kojima mozete da kupite glutamin. Pri tome su i cene i vise nego povoljne.
Petar Jankovic
Upraznjavanje fizicke aktivnosti, bez obzira na vrstu i kvalitet podrazumeva neke elementarno poznavanje pravilne ishrane. pri tome, je to ishrana koja na prvom mestu podrazumeva da se u dovoljnoj meri unosi glutamin kako bi vasi misici mogli da funkcionisu bez problema.
Marko Petrovic
Koliko je meni poznato, glutamin je jedan od prvih stvari koje covek potrosi prilikom svake fizicke aktivnosti. To u svakom slucaju u odredjenim situacijama moze da bude problem iz zbog togaje neophodno tokom duzih treninga da se organizam adekvatno napuni glikogenom.
Dusan Markovic
Zbog toga, svi sportisti treba redovno da rade analizu krvi. Mislim da je neki minimum jednom mescno kako bi uvek imali pravu sliku o svom zdravlju. Takav odgovoran odnos prema sebi bi im izuzetno koristio za usklade svoju fizicku aktivnost sa energetskim potrebama.
Biljana Brankovic
Ukoliko ste nekada radili analize krvi, onda ste svakako primetili da se analizira i posmatranju podvrgava i glutamin. On se postepeno putem kiseonika razlaze u nasem organizmu i omogucava normano treniranje, odnosno funkcionisanje misica.
Ivan Stojanovic
Glutamin je obavezan deo ishrane profesinalnih sportista a i onih koji to nisu ali zato imaju pojacane fizicke napore. Glutamin obezbedjeju preduzeno skladistenje glikogena u misicima a svim znamo da se priliko treninga prvo glikogen trosi.