Rešili ste da okrečite svoj stan, kuću ili poslovni prostor, ali ste primetili rupice, neravnine, male izbočine na vašim zidovima? Da preko toga odmah krečite, to bi na kraju izgledalo veoma neprivlačno. Kada sunčeva svetlost pada direktno na zid, na njemu se uočavaju i najsitnije brazdice i linijice. Zid mora da bude ravan poput stakla. Znači – potrebno vam je gletovanje zidova.

Gletovanje plafona

Na ovaj deo našeg životnog ili radnog prostora retko obraćamo pažnju, ali kada ipak pogledamo, mi ili naši gosti, poslovni partneri, plafon bi takođe trebalo da ostavlja besprekoran utisak. I na plafonu se mogu stvoriti razne pukotinice i neravnine, tako da i njega pored zidova treba dobro pregletovati. Tek onda kada okrečite, dobićete ono što ste želeli.

Gletovanje

Glet masa se nikada ne ostavlja kao završni sloj pa iz tog razloga gletovanje spada u pripremne radove u moleraju. Preko ove mase ide još jedan sloj a to je boja ili tapete. Prilikom adaptacije stana nastaju razni nedostaci na zidovima i plafonu, pa je gledovanje neophodno. 

Gletovanje zida – kako se radi?

Vaš moler će prvo pripremiti sam zid, odnosno otkloniće sve nečistoće, prašinu, masnoće... Zatim se pristupa nanošenju prvog sloja glet mase, koji je nešto gušći od narednih. Ukoliko su neravnine veće, potrebno je naneti deblji sloj gleta, pa tako i glet masa mora biti gušća. 

Moler će materijal staviti na gletericu, koja se postavlja ukoso na zid, pa će tako naneti glet masu. Ćoškovi se gletuju uz pomoć špahli. Možda dok posmatrate majstora kako radi, uočićete posle prve ruke gletovanja, da su neravnine ostale i dalje, ali nemojte očajavati. Upravo zbog toga se i nanosi više slojeva glet mase dok se ne postigne efekat potpuno ravnog zida.

Gletovanje zidova

Posle nanošenja prvog sloja glet mase, moler će odratiti šmirglanje. Uz pomoć ove tehnike, majstor će odstraniti sve izbočine na zidovima i plafonu. Potom se zidovi opet premazuju podlogom, kako bi se bolje vezao drugi sloj gleta. Ovaj sloj biće ređi. Sve ono zbog čega ste očajavali posle „prve ruke“, sada se polako dovodi u red. Rupice i brazdice, linijice i neravnine – popunjavaju se. 

Posle „druge ruke“ gletovanja i sušenja zida, ponovo se pristupa šmirglanju. Ovaj postupak sada već dovodi do potpuno ravnog zida bez udubljenja i ispupčenja. 

Kada je majstor sve ovo završio, može da pristupi bojenju vaših zidova i plafona u željene boje, čime polako vaš stan dobija novi imidž.

Gletovanje – cene

Gletovanje i krečenje – poludisperzija, cene se kreću od 4,5 do 5,5 evra po metru kvadratnom, dok za istu uslugu ali uz korišćenje akrilnih boja, potrebno je izdvojiti od 7 do 10 evra po kvadratnom metru. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Gletovanje
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

01.11.2018
Miodrag Kostic

Par puta sam pokusao sam da gleteujem neke zidove koji nisu bili problematicni i mogu slobodno da kazem da to zaista nije prive tesko tako da zaista mi nije jasno sta moleri po tom pitanju toliko naplacuju.

10.05.2017
Simona Vucinic

Kako god da okrenete, gletovanje mora da se posebno plati. Nije bas previse jeftino.

25.04.2017
Milen Jovanovic

Po pravilu, moze ono u principu da se uradi bez nekih vecih problema. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

28.03.2017
Marta Dencevic

kako god da okrenete, gletovanje nije nesto sto debelo treba da se plati.

14.03.2017
Filip Milutinovic

Kako god da okrenete, ovo je nesot posebno zanimljivo i nesto sto je u svakom slucaju veoma potrebno pre ili kasnije.

22.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Moje licno misljenje je da gletovanje zaista treba da vam uradi nei provereni majstor. Ukoliko se za njega odlucite, sigurno se necete pokajati.

06.02.2017
Mihajlo Nastasovic

Mislim da u danasnje vreme vecina majstor aume da gletuje bez nekih vecih problema.

25.01.2017
Nikolina Pantelic

Nikada gletovanje nije bilo nesot posebno skupo. Ako vec treba da ga uradite, onda svoje poverenje treba da ukazete nekom ko to radi profesionalno.

06.01.2017
Todor Markovic

Gletovanje je poprilicno pipav posao, tako da u svakom slucaju treba da za to angazujete neko strucno lice koje ima dobre ruke za taj posao.

19.12.2016
Jana Stankovic

Samo je bitno da vam moler gletovanje uradi kvalitetno, kako bi zidovi bili 100% ravni.

01.12.2016
Janko Zivanovic

Po pitanju gletovanja, samo treba da posetite molera koji je strucan kako biste mogli da donesete najbolju odluku.

16.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko vam je potrebno kvalitetno gletovanje, samo se obratite moleru Puzovic i sigurna sam da se onda po tom pitanju necete pokajati. Samo treba da vidite sta sve moze sa rukama da uradi.

25.10.2016
Petar Jankovic

Gletovanje je nesto sto je poprilicno zahtevan posao tako da nije ni cudo kada majstori toliko to naplacuju. Mada bi cene ipak mogle da budu malo manje.

26.08.2016
Ivan Stojanovic

Par puta sam pokusao sam da gleteujem neke zidove koji nisu bili problematicni i mogu slobodno da kazem da to zaista nije prive tesko tako da zaista mi nije jasno sta moleri po tom pitanju toliko naplacuju.

22.07.2016
Marko Petrovic

Da, ali ne umeju svi na pravilan nacin da gletuju. Zbog toga je nekako mnogo bolje resenje da platite nekom proverenom moleru. Evo, licno sam cuo da moleraj Puzovic odlicno radi taj posao. To su momci koji su u stanju da svaki posao jako brzo i efikasno zavrse.

24.06.2016
Dusan Markovic

Licno umem veoma dobro da gletujem razlicite povrsine. E sad, ovo je jedan veoma naporan ali i dosadan posao. Zbog toga svima savetujem da pronadju jednog dobrog molera i da mu dobro plate. Necete se pokajati.