Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Glavni projekat
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Glavni projekat

Ako gradite ili adaptirate kuću, stan, poslovni prostor, lokal, svakako će vam biti potrebna građevinska dozvola. Pri tome se misli na  slučajeve izvođenja radova na sanaciji i adaptaciji objekata, ali je dozvola potrebna i za samo izvođenje radova. 

 

Glavni projekat kuće

Pošto je Glavni projekat neophodan  za dobijanje građevinske dozvole, on predstavlja detaljnu razradu Idejnog projekta i na osnovu njega se izvode radovi na vašoj kući. 

Nakon izrade, Glavni projekat kuće se predaje na tehničku kontrolu.

Glavni projekat stana

Kada govorimo o ceni Glavnog projekta stana, istaći ćemo da ista zavisi od veličine vaše nekretnine. Tehnička kontrola za cilj ima da utvrdi da li su se pri izradi projekta poštovali svi zakoni i propisi, standardi i normativi.

Glavni projekat zgrade

Pošto se Glavni projekat zgrade predaje Opštini, potrebno je biti veoma pažljiv prilikom njegove izrade. Zbog čega je to bitno? 

U praksi, često se dešava da Glavni projekat zgrade nije u skladu sa normativima i propisima, da nije po traženim standardima, i iz svih tih razloga, Glavni projekat zgrade ne može da prođe tehničku kontrolu.

Glavni projekat poslovnog prostora

Pošto smo uradili Idejni projekat, sada je na red došao Glavni projekat, ali može se desiti, ako postoje izvesni propusti, da on bude vraćen od strane tehničke kontrole. U tom slučaju, Glavni projekat poslovnog prostora biva vraćen na ponovnu razradu. 

To znači da ili ćete angažovati staru projektantsku kuću, ili novu, ali ćete biti u situaciji da ponovo plaćate za isti posao. Stoga pažljivo birajte kuće koje imaju dobre preporuke.

Glavni projekat lokala

Ukoliko želite da stari lokal rekonstruišete, sanirate ili dogradite, postupak izrade Glavnog projekta je sličan kao kada se radi o izgradnji sasvim novog objekta, naravno uz dodatne uslove, moguće modifikacije, zavisno od namene, vrste i lokacije planiranih radova i lokala.

Glavni projekat firme

Navedimo sada situaciju da gradite objekat, potpuno nov, u kome će biti sedište vaše firme. Dakle, šta je sve potrebno za izradu Glavnog projekta?

 

 

Najpre, potrebno je pribaviti opštu dokumentaciju koja podrazumeva rešenje o registraciji, rešenje o projektantu, licencu, projektni zadatak, rešenje – odobrenje za gradnju, izjavu o usaglašenosti projekata, pregled primenjenih zakona, poseban prilog iz zaštite na radu i vrednost objekta.

Dalje, pribavićete arhitektonski projekat: tehnički opis objekta, predmer i predračun svih građevinsko-zanatskih radova, pregled površine objekta, kao i potrebni grafičke priloge kao što su situacioni plan, zatim crteži koji određuju objekat u prostoru.

Na redu je projekat konstrukcija koji sadrži tehnički izveštaj, statički proračun.

Potom, projekat vodovoda i kanalizacije, što bi značilo, tehnički opis, predmer i predračun instalacija vodovoda i kanalizacije, hidraulički proračun, grafičke priloge.

I na kraju, projekat elektroinstalacija, koji takođe sadrži tehnički opis, predmer i predračun elektroinstalacija, proračune i grafičke priloge, odnosno osnove i šeme.

Glavni projekat - iskustva

Kada vam bude urađen Glavni projekat dobićete četiri primerka, za koje ste dužni da izvršite Tehničku Kontrolu projektne dokumentacije. 

U Glavnom projektu se definišu tačne dimenzije i položaj svih pojedinačnih konstruktivnih elemenata kao što su stubovi, zidovi, ploče, grede, vrata, prozori, dimnjaci, stepenište, armatura i slično. 

Izrada Glavnog projekta – cena:

Cene za ovu uslugu zavise od veličine prostora koji je u pitanju, i raspon je od 8 do 12 evra po kvadratnom metru. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

02.11.2018
Uros Filipovic

Koliko je meni poznato glavni projekat ej sastavni deo gradjevinske dozvole. Njega mora da vam uradi i potpuise gradjevinskki inzenjer. Ovo vazi za sve gradjevinske dozvole, ne vezano da li zelite da angazuje arhitektu ili ne.

10.05.2017
Jovana Milinkovic

Sto se glavnog projekta tice, pre ili kasnije cete sigurno moci da se odlucite za kvalitet. Druge stvari nisu bas toliko vazne.

25.04.2017
Milen Jovanovic

Mislim da je najvaznije od svega da on moze da se uradi bez nekih vecih problema.

12.04.2017
Lea Stankovic

Po pravilu, sto se glavnog projekta tice, pre ili kasnije sigurno treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo stvari su mnogo manje vazne i bitne.

12.04.2017
Filip Milutinovic

Glavni projekat je nesto sto treba i mora da se plati kako pre tako i kasnije. Nije tu po meni nista sto je posebno cudno.

29.03.2017
Simona Vucinic

Dobar projekat je nesto sto u svakom slucaju ozbiljno vredi.

14.03.2017
Mihajlo Nastasovic

U svakom slucaju kako god da okrenete, glavni projekat nije bas nesot posebno jefitno.

22.02.2017
Marta Dencevic

Sto se mene licno tice, svaki glavni projekat pre svega mor adobro da se plati. Sve drugo je daleko gore resenje.

06.02.2017
Todor Markovic

Koliko mi se samo cini, glavni projekat je nesto u sta mozete da imate puno poverenje da vas nikada nece izneveriti.

25.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Sto se mene licno tice, naravno da je glavni projekat jedno od boljih resenja.

09.01.2017
Janko Zivanovic

Moje licno misljenje je sto se tice ovog projekta, da treba da se strogo odlucite za kvalitet i da u tom pogledu angazujete inzenjera koji ima veliko iskustvo u ovoj oblasti.

19.12.2016
Nikolina Pantelic

Glavni projekat vam je uvek potreban za dozvolu za granju ali je zato i veoma vazno da se on kvalitetno uradi.

01.12.2016
Petar Jankovic

Kada pricamo o glavnom projektu, veoma je vazno da se po tom pitanju odlucite samo za hvalitet. Ukoliko to budete uradili, mozete da budete sigurni da se necete pokajati.

16.11.2016
Jana Stankovic

Bez glavnog projekta nema gradjevinske dozvole. zato je najbolje da ga uradite u agenciji Uma Stadion.

26.10.2016
Biljana Brankovic

Neka prosecna cena za glavni projekat u Beograud iznosi oko 4 eura po kvadratu sto po meni zaista u danasnje vreme nije nesto puno novca.

29.08.2016
Ivan Stojanovic

Obicno je to neka cena koju vam za svoj deo naplati gradjevinski inzenjer. Ta cena moze da bude i mnogo veca ukoliko angazujete nekog da vam uradi svu potrebnu i neophodnu dokumentaciju.

22.07.2016
Marko Petrovic

Veoma je bitno da vam glavni projekt bude kvaliteno i dobro uradjen. Ono sto je vazno da imate na umu da je glavni projekat nesto sto potpisuje gradjevinski inzenjer i to u proseku kosta oko 4 eura po kvadratu.

24.06.2016
Dusan Markovic

Koliko je meni poznato glavni projekat ej sastavni deo gradjevinske dozvole. Njega mora da vam uradi i potpuise gradjevinskki inzenjer. Ovo vazi za sve gradjevinske dozvole, ne vezano da li zelite da angazuje arhitektu ili ne.