Gašenje dpf filtera, da ili ne? Kada je reč o dpf filteru, postoje oprečna mišljenja, neka su ZA a neka su PROTIV. U ovom tekstu pokušaćemo da objasnimo o čemu se zapravo radi.

Pročitaj više

Izaberite neki od servisa gde možete raditi GAŠENJE DPF FILTERA

Beograd

Chip Tuning NovaSpeed
Chip Tuning NovaSpeed
I Sutjeska 48/garaže, Krnjača
Borča Pozovi

NovaSpeed se već dugi niz godina bavi chip tuningom i mehanikom motorne grupe. Firmu su osnovali Mašinski inženjer sagorevanja i Elektro inženjer industrijske robotike sa dugogodišnjim iskustvom, tako da možete biti sigurni da će Vaš auto bi...
Pročitaj više

Servis Sreckovic
Servis Sreckovic
Matavuljeva 2
Voždovac Pozovi

Servis Srećković je specijalizovana firma za oblast auto elektronika, auto računari i merna i regulaciona tehnologija. Naša specijalnost je proizvodnja digitalnih taksimetara...
Pročitaj više

Chip Tuning TT electronic
Chip Tuning TT electronic
Aleksandra Dubčeka 5nj
Zemun

Firma "Chip Tuning TT Electronic",je Zvanicni distributer renomirane firme “SM chip tuning” za Beograd i Srbiju. Osnovna delatnost naše firme jeste chip tuning i tuning automobila, vozila za komercijalne namene, plovila i motocikala....

Novi Sad

Delta Rosso chip tuning
Delta Rosso chip tuning
Račkog 196, Petrovaradin Pozovi

Delta Rosso Chip Tuning je firma iz Novog Sada specijalizovana za softversko prilagođavanje sadržaja mape u motornom računaru na svim linijama na kojima on funkcioniše. Usluge editovanja parametara motornog računara obavljamo u našem servisu ...
Pročitaj više

K Tech Chiptuning
K Tech Chiptuning
Bajči Žilinskog 9 Pozovi

Vaš auto može da radi mnogo bolje i efikasnije uz pomoć K TECH čipovanja automobila!...
Pročitaj više

Gašenje dpf filtera, da ili ne? Kada je reč o dpf filteru, postoje oprečna mišljenja, neka su ZA a neka su PROTIV. U ovom tekstu pokušaćemo da objasnimo o čemu se zapravo radi.

Šta je dpf filter?

Ili, drugačije kazano, zbog čega je dpf filter potreban vašem limenom ljubimcu? Za to postoji više razloga, a osnovna funkcija ovog dela je sprečavanje čvrstih čestica iz izduvnih gasova da dospeju u vazduh. Dovoljno je reći da ove čestice najviše zagađuju atmosferu.

O dpf filteru vlada mišljenje da ga je potrebno redovno održavati i on će se retko kvariti.

Definicija DPF filtera bi bila – Diesel Particle Filter. Nema sumnje da je on višestruko koristan, ali je njegovo otpušavanje ili zamena, veoma skupa investicija, zbog čega se vozači odlučuju na gašenje.

Primera radi, veliki broj automobila koji se uvoze u Srbiju već poseduju dpf filter, međutim, oni veoma brzo počinju da prave probleme vlasnicima, zbog prelaska na domaće uslove korišćenja.

Gašenje dpf filtera - iskustva

Dpf filter se može zapušiti, i to iz više razloga. Neki od njih su vaš stil vožnje, broj pređenih kilometara ili prljavo gorivo.

Kako prepoznati automobil koji ima zapušen dpf ili partikular filter? To je pre svega izuzetno izražen gubitak snage, a to nije bezazleno, jer može uticati na bezbednost za volanom.

U takvim situacijama vlasnici limenih ljubimaca razmišljaju šta da rade, jer su ponuđene tri opcije.

Prva je čišćenje dpf filtera.

Druga je zamena partikular filtera.

I treća je njegovo gašenje.

Veliki broj vozača se odlučuje da ugasi dpf filter iz razloga što je čišćenje ovog dela automobila rešenje koje je samo privremeno, dok zamena može da pređe cifru od hiljadu evra.

Iz svih tih razloga, sve veći broj auto servisa nudi uslugu trajnog uklanjanja dpf filtera, a to se vrši tako što se sa izduvnog sistema filter fizički otkloni, pri čemu se softver tog automobila podesi tako da ne obraća pažnju na senzore diferencijalnog pritiska na izlazu i ulazu iz filtera.

Zahvaljujući tome, vozilo neće u toku rada pasti u mod limp home, što je zapravo stanje u kome motor ima značajno umanjenu snagu.

Čišćenje dpf filtera je samo delimično, što se u praksi pokazalo kao nedovoljno efikasno. Kod modernih dizelaša, dpf filter je jedna od skupljih komponenti, i interesantno je napomenuti da do zapušenja dolazi mnogo brže kada se auto vozi po gradu, jer je poznato da gradska vožnja ne prija previše motoru.

Kada čestice čađi sagorevaju u dpf filteru, taj proces se naziva regeneracija, a upravo to nagomilavanje čađi dovodi do njegovog zapušavanja. Kada se to dogodi, na displeju se pojavljuje da je u pitanju greška, ali ćete to osetiti i sami, jer će vozilo izgubiti najpre snagu, a potom će se aktivirati limp ili safe mod.

Iz svih tih razloga se možete odlučiti za gašenje dpf filtera.

Gašenje dpf filtera – cena:

Cena gašenja dpf filtera se kreće od 50 do 250 evra, a na tačnu cifru utiče model auta, godina proizvodnje i slično.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Dusan Markovic
    15.09.2017 08:50

    Veoma je zahtevno gasenje DPF filtera. Pre svega pod broj jedan, DPF filter mora da se rucno izvadi a onda da se softverski iskljuci u racunaru motora. Samo tako cete uraditi pravi posao ali u Begradu i nema bas toliko ljudi koji bi tako nesto mogli da urade kako treba.