Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Fondan masa
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Fondan masa

Svakome od nas se sigurno dogodilo da u izlogu poslastičarnice zadivljeno posmatramo savršeno oblkovanu tortu, sa perfektno izvajanim figuricama i da se pri tome pitamo, kako je veštim poslastičarima uspelo da dobiju takve oblike?

fondan masa

 

Tajna se krije u samo dve reči – fondan masa.

Fondan masa za torte

Verovatno su najlepše torte, barem kada je reč o estetskom izgledu, one koje su izrađene od fondan mase. O kakvoj masi se zapravo radi?

U pitanju je dekorativna masa, čija je osnovna uloga da se torta ukrasi na najbolji način. Osim toga, kao što smo već naveli, od fondan mase se izrađuju najrazličitije figurice. Torte od fondana se obično naručuju za razne svečane prilike, i one svojom lepotom i dekorativnošću dodatno uveličavaju događaj kome su namenjene.

Fondan masa za dekoraciju torti

Dakle, fondan je masa za oblaganje torti i kolača i njihovo ukrašavanje. Da bi se dobila masa, potrebno je imati određene sastojke, a to su želatin, hladna voda, fruktoza, glicerin, kao i šećer u prahu.

fondan masa za dekoraciju torti

 

Postoje različiti načini kako iskusni poslastičari dobijaju fondan, a jedan od njih je da pomešaju fruktozu i vodu, pa ih zagreju, uz mešanje, do tačke ključanja. Nakon toga, oni ostavljaju ovu smesu da vri sasvim malo, oko pola minuta, nakog čega je sklanjaju sa šporeta i dodaju glicerin i želatin, a zatim sve to dobro izmešaju.

Fondan masa sa gustinom

U fondan masu se može dodati i gustin, koji učvršćuje oblik torte i figurice koje ćete na kraju dobiti. U postupku koji smo prethodno opisali, dodaje se i određena količina šećera, pa takvu masu poslastičari mešaju i postepeno ubacuju u nju ostatak šećera u prahu.

Ovako dobijenu masu majstori dobro umese, a nakon toga je ostavljaju da se ohladi, oko pola sata. Fondan masa može da se čuva na sobnoj temperaturi, u plastičnim kutijama.

Fondan masa za oblikovanje torti

Pošto smo već naveli u našem tekstu da se fondan masa najčešće koristi za svečane torte, često ćemo ih susresti na venčanjima, rođendanima, slavama i slično.

Na primer, dečije torte od fondana su posebno zanimljive, jer je moguće postići najrazličitije oblike. Mališani se svojim rođendanima raduju nedeljama unapred, željno ih iščekujući. Zbog toga obično požele da torta ima oblik nekog njihovog omiljenog crtanog junaka, kao što je Miki Maus, Štrumpfovi, Pepa Prase, Hello Kitty, Spajdermen, Nodi i slično.

Zahvaljujući fondan masi sve je to moguće postići. Decu posebno raduje i kada se na torti ispiše njihovo ime, slova Srećan rođendan i još mnogo drugih varijanti, koje su izuzetno dekorativne i usrećuju mališane.

Naravno, ako sami pokušate da pravite torte od fondana, to može biti pomalo težak zadatak, i interesantno je da mnoge domaćice čak imaju „strah“ od ove mase, pošto ne znaju kako će sve na kraju izgledati, ukoliko već nemaju iskustva sa oblikovanjem torti i kolača.

Zbog toga je dobra odluka da sve prepustite iskusnim poslastičarima, jer sa fondan masom u njihovim rukama možete da dobijete savršeno oblikovane i ukrašene poslastice.

Fondan masa – cena:

Cene po kilogramu fondan torte, kreću se od 1250 do 1700 dinara, dok se dekoracija naplaćuje od 800 dinara pa naviše.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

18.10.2018
Marina Dakic

Najbolju, najkvalitetniju u najpovoljniju fondan masu mozete kupiti u firmi ukrasi za torte erikson. Imaju zaista dobar kvalitet i dobre cene. Moja preporuka za njih.

05.09.2017
Biljana Brankovic

Svaka fondan masa je ista i svede se na isto: daje jedan lep izgled torti, mogu da se od njega prave razliciti oblici ali je poseban problem u tome sto i nije bas nekog preterano lepog ukusa a to mora da vam smeta.

01.09.2017
Dusan Markovic

Fondan masa se u danasnje vreme relativno lako pravi. Dovoljno je da pogledate samo kako ona izgleda u stvarnosti i kako se to radi na YouTube i sve ce vam biti jasno. U danasnje vreme je znanje relativno lako dostupno.

10.07.2017
Dragana Misic

Ceo zivot sam bila majstor da napravim kvalitetnu i ukusnu tortu ali mi nikada od ruke nije islo dekorisanje nesto posebno. Smatrala sam da je bespotrebno ako je torta ukusna i k valitetna , ali deca su me uvek molila da im saram torte za rodjendane i od kako sam pocela da radim sa fondanom svidelo mi se i bas sam postala kreativna.

09.07.2017
Snezana Aleksic