Dodaj firmu

Folklor Beograd

KUD Nikola Tesla GSP

KUD “Nikola Tesla” GSP Beograd je društvo sa dugom tradicijom i nosi ime jednog od naših najvećih naučnika koji je lično dao saglasnost osnivačima. Pored folklornog ansambla, u sastavu društva nalaze se narodni orkestar, sekcija španskih igara, književni klub i likovna sekcija.
Pročitaj više

Pančićeva 3
Stari grad, Beograd

Kud Zora

Ukoliko želite da naučite da igrate folklor, ali se i upoznate sa našom kulturom, običajima i tradicijom, KUD “Zora” je prava adresa za Vas. Naše društvo je do sada gostovalo na preko 30 Međunarodnih festivala po celom svetu gde smo širili lepu sliku o našoj zemlji.
Pročitaj više

Makenzijeva 20a
Vračar, Beograd

Kad bi znao i Japanac, zaigrao bi moravac! Folklor je veoma dobar način da ostanete vedri, pozitivni, a pre svega vitki i u top formi. Ako ste se umorili od traženja raznoraznih načina da dovedete liniju u red, a raspoloženje podignete na viši nivo, uhvatite se u kolo!

Moravac, čačansko ili vlaško kolo imaju takvu moć da će probuditi i najdublje emocije, preobraziće melanholiju u radost, pa ćete vrlo brzo imati osmeh na licu, a sve brige i teške misli jednostavno će nestati.

Šta je to folklor?

Naravno, svi znamo šta se pod folklorom podrazumeva, ali mi ćemo pokušati da vam na drugi način približimo ritmove naših predaka. 

Samo kod nas, postojao je običaj da bake i deke uče decu da hodaju tako što im pevaju i govore – ajde čedo, dva koraka levo, dva koraka desno. Ovako su deca usvajala prve korake igre odraslih i počinjala su da pocupkuju.

Može se slobodno reći da je igranje u kolu drevni kardio program. Zar ima ičeg lepšeg od igre i pevanja uz slušanje narodnih instrumenata, na primer frule ili harmonike, te držanja za ruke u kolu, što sve predstavlja i emocionalnu i fizičku aktivnost.

Narodne igre i njihov ritam, same po sebi bude vam želju za pokretom, da ustanete sa stolice i priključite se veselom društvu. Možemo slobodno reći da je folklor drevni kardio program vežbi srpskih seljaka.

Zašto je dobro baviti se folklorom?

Pored dobrog raspoloženja i fizičke aktivnosti, folklor ima mnogo prednosti. Recimo, igrati u kolu znači da ćete ojačati kosti i mišiće, osnažićete telo, popravićete držanje i ravnotežu, pojačaćete izdržljivost i fleksibilnost. Pri svemu tome, osetno ćete smanjiti napetost i stres, podići ćete samopouzdanje, možete sklopiti zanimljiva poznanstva, i to su samo neke od prednosti bavljenja folklorom, koje se tiču psihološkog stanovišta.

Za starije ljude, dobro je da znaju, da ako redovno igraju kolce, sprečiće pojavu bolesti poput visokog pritiska, dijabetesa, srčanih oboljenja, osteoporoze i depresije.

Folklor – iskustva

Nekada davno, igranke na livadi su bile kolektivni oblik zabave na kojima su se svi dobro osećali, a svakako su tu padale i prve simpatije i prvi poljupci. Sve je prštalo od smeha, radosti i pokreta, a u današnje vreme takva osećanja nazivamo dobrom energijom grupe.

Danas ljudi često idu u teretanu, ali će isto tako dobre efekte postići i ako opletu jedno kolce. Ovo je činjenica, jer igranje kola pokreće svaki mišić u organizmu. 

Samo se u našim krajevima kaže „ajmo u kolo da igramo kolo“. To je iz razloga što je sam oblik igre krug koji zovemo kolo, ali i ono što noge rade takođe se zove kolo. Etnolozi će nam reći da je krug simbol sunca, dok su Japanci primetili da taj krug u kome se za ruke naizmenično drže muškarci i žene, predstavlja prirodni lanac, u kome se razmenjuje energija.

U škole folklora se može upisati svako, bez obzira na godine. Stariji polaznici ističu da ovom igrom produžavaju sebi život, tako što postaju vitalniji i bolje raspoloženi, jednostavno – srećniji. 

Kada govorimo o deci, folklor se izjednačava po važnosti sa sportskim treninzima ili učenjem stranih jezika. 

Škole folklora postoje pri mnogim kulturno-umetničkim društvima, pa učinite nešto dobro za sebe i neka ova lepa srpska tradicija postane deo vašeg života.

Cena škole folkora:

Cene se kreću u rasponu od 1500 do 2000 dinara za školu folklora za početnike, u šta je uključeno osam mesečnih termina.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate kulturno-umetnička društva ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane