Dodaj firmu

Prednosti elektroterapije u fizikalnoj terapiji Novi Sad

Prednosti elektroterapije u fizikalnoj terapiji Novi Sad

 

Mašine za elektroterapiju su popularni oblici koji se koriste u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji. Elektroterapija (takođe poznata kao električna stimulacija mišića koristi električnu mašinu koja isporučuje električne impulse u telo pacijenta. Ova stimulacija se vrši u cilju zarastanja mišića i regeneracije tkiva. Elektroterapija nije samo popularan oblik fizikalne terapije, već se može koristiti i u drugim slučajevima zbog svojih značajnih prednosti.

Upotreba elektroterapije u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji:

 • Opuštanje grčeva u mišićima
 • Poboljšana lokalna cirkulacija i protok krvi
 • Očuvanje i poboljšanje opsega pokreta
 • Upravljanje i smanjenje bola (hronični, posttraumatski i posthirurški akutni)
 • Prevencija tromboze dubokih vena nakon operacije
 • Olakšavanje zarastanja rana
 • Lečenje problema sa nervima
 • Saniranje povreda ligamenata

Kako deluje elektrostimulaciona terapija?

Elektroterapijski uređaji rade na principu različitih talasa. Uređaj za električnu stimulaciju uključuje elektrode koje su pričvršćene na područje lečenja i kada se aktivira, električna energija uređaja dovodi do kontrakcije mišića. Ova kontrakcija imitira prirodno kretanje tela tokom aktivnosti i može sprečiti mišićnu atrofiju.

Najčešći talasni oblici u električnoj stimulaciji su: TENS, interferencijalni, predmodulisani, dvofazni, visokonaponski i mikrostrujni. Svaki talasni oblik ima svoje terapeutske prednosti, pa mnogi uređaji fizijatrima nude više talasnih oblika kako bi im ponudili najveću upotrebu kod različitih pacijenata.

Različiti talasni oblici koji se koriste u stimulacionoj terapiji

Različiti talasni oblici koji se koriste su dizajnirani da ciljaju određena područja tela i da pružaju prilagođene oblike prenosa energije. Ova varijanta u prenosu energije pomaže u zadovoljavanju različitih terapijskih potreba.

TENS

TENS radi na smanjenju bola blokirajući signale bola kako ne bi stigli do mozga. Stimulacija TENS-a takođe podstiče proizvodnju endorfina, što ga čini popularnim talasnim oblikom za lečenje bolova u vratu i leđima.

Ruska struja

Talasni oblik ruske struje daje srednju frekvenciju u naizmeničnim impulsima energije. Zbog toga je popularan talasni oblik za upotrebu kada postoji potreba za povećanjem mišićnesnage. Ruska struja takođe može da stimuliše olakšanje endorfina za ublažavanje bolova, povećavajući svoju svestranost i primenu.

Interferencijalna struja

Interferencijalna struja je talasni oblik koji se koristi za lečenje hroničnog, posthirurškog i posttraumatskog akutnog bola. IFC je neinvazivan sa minimalnim neželjenim efektima. Isporučuje energiju veće frekvencije, tako da lakše prelazi kožnu barijeru radi dubljeg pristupa u područja bola, ali takođe ima i poboljšanu toleranciju.

Predmodulisana struja

Premodulisana struja, koja se takođe naziva i „premod“, slična je interferencijalnoj struji. Glavna razlika je u tome što se kod premod struje jedan kanal koristi za mešanje frekvencija pre nego što struja dođe do pacijenta. To ga čini dobrim izborom kada tretirate manje delove tela poput laktova, članaka, stopala ili ruku.

Dvofazna struja

Ima dva impulsa od 2 različita intenziteta. Oni se smenjuju tokom lečenja, što ga čini vrlo svestranim. Dvofazni se može koristiti i za akutne i za hronične probleme za različite ciljeve, uključujući:

 • Jačanje i prevaspitavanje mišića
 • Poboljšanje cirkulacije krvi
 • Smanjivanje edema i otoka
 • Visok napon
 • Visokonaponska električna stimulacija je monofazni talasni oblik koji koristi polaritet (pozitivan ili negativan) da stimuliše tkivo. Ovo je popularan oblik koji pomaže u smanjenju bolova i otoka, smanjenju grčeva u mišićima i olakšavanju zarastanja rana.

Mikrostruja

Mikrostruja se takođe koristi za zarastanje rana, koristeći mikro pulsirajuću struju. Zbog svog slabog inteziteta često se koristi kod različitoh tegoba.

Firme povezane sa tekstom

Fizikalna terapija Živanović tim

Detaljan pregled, dobro uzeta anamneza, pravilna interpretacija nalaza, timski rad fizijatra i fizioterapeuta i individualno osmišljen plan lečenja - to je ono što je neophodno za upešno lečenje svih problema sa kičmom i zglobovima.
Pročitaj više

Rumenačka 35, Novi Sad
Novi Sad
Idi na vrh strane