Dodaj firmu

Masaža i fizikalna terapija

Masaža i fizikalna terapija

 

Masaža i fizikalna terapija se međusobno prepliću iako su sasvim drugačije vrste terapije. U fizikalnoj terapiji koriste se i određene vrste masaže kao dopuna kompletnom tretmanu i ozdravljenju pacijenta. Fizikalna terapija usresređena je na saniranje povreda i lečenje rana putem različitih vrsta terapija koje uključuju lasersku terapiju, magnetnu terapiju, elektroterapiju po potrebi a masaža se koristi kao pomoćno sredstvo kako bi se ubrzala cirkulacija radi boljih rezultata terapija.

Masaže u fizikalnoj terapiji mogu biti aparaturne koje koriste vibracije, vodu za postizanje pravog efekta i manulene koje se izvode stručnim rukama fizioterapeuta.

Manuelna masaža se uvek pokazala kao bolja opcija, jer ni jedan aparat ne može zameniti ljudske ruke, odnosno odećaj fizioterapeuta prilikom masiranja u interakciji sa pacijentom koji sarađuje sa fizioterapeutom i daje feedback o pokretima koji se izvode, u cilju manje bolnih pokreta, efikasnih pokreta. Na taj način fizioterapeut ima povratnu reakciju od pacijenta pa može da sumira kvalitet svog rada.

  • Manulena masaža se dalje deli na terapijsku (koja se koristi za lečenje povreda i rana)
  • Sportska (koju uglavnom praktikuju sportisti kako bi pripremili svoje mišiće za jače napore ili nakon naporne utakmice)
  • Estetsko-relaksaciona masaža (koja se koristi za lepšu kožu, razbijanje celulta, veću vitalnost i zategnutost kože).

Iz estetsko-relaksacione masaže prositeklo je mnogo povrsta masaža, relax, anticelulit masaža, tajlandska, masaža toplim kamenjem i druge.

Osnovna uloga masaže kada se koristi kao deo fizikalne terapije  jeste da poboljša rezultate drugih oblika fizikalne terapije. Masažom se pojačava cirkulacija, poboljšava krvotok, utiče na regeneraciju tkiva, smanjuje bol i napetost, ubrzava metabolizam. Sve su to dodatni faktori koji utiču an efikasnost rezulatata  azajedno sa drugim oblicima fizikalne terapije donose mnogo efikasnije i brže rezulatate i kraći period oporavka.

Idi na vrh strane