Fasade

0.0 | 0 ocena

Fasada je lice naše kuće. Spoljašnji zidovi ostvaruju najpre toplotnu zaštitu, tako što nas štite od nedovoljne ili prekomerne toplote, zatim od svih atmosferskih uticaja, od prodora vetra, prašine i zagađenog vazduha. Iz svih tih razloga, fasadi kuće potrebno je pokloniti posebnu pažnju.

Fasada za kuće

Sigurno ste mnogo puta čuli izraz da “zid diše“. Drugim rečima, to bi se nazivalo paropropusnost. Kada je omogućena difuzija vodene pare, onda „zid diše“. Na taj način onemogućeno je stvaranje buđi i plesni. 

Fasada kuće ima ulogu da nam pruži toplotni komfor. Leti da sprečava toplotu da nam uđe u kuću a zimi da zadržava toplotu unutar kuće. Svako ko ima kuću zna da toplotni komfor zavisi pre svega od debljine ugrađene izolacije. U  tom smislu koristi se takozvana kamena vuna.

Takođe, izolacija fasade nam pruža i zvučni komfor. U tom smislu, trebalo bi na vreme razmišljati, jer ako već uradimo fasadu, a nismo je valjano zvučno izolovali, kasno je za prepravke. Ako su fasadni zidovi zvučno izolovani, neće nam smetati zvuk automobila ili glasan komšiluk. Sa druge strane, u svojoj kući možete da „odvrnete“ muziku, i da to drugima ne smeta.

Fasada za kuću - iskustva

Možda ste ponekad sebi postavili pitanje, koliko dugo može trajati fasada vaše kuće? Odgovor na to pitanje je da će vaša fasada biti kao nova dok su u funkciji svi elementi kontaktne fasade, a to su izolacioni materijal, lepkovi, fasadni malter i slično. 

Boje za fasadu kuće

Možda se može reći da ako u jednoj porodici muž razmišlja o izolaciji fasade, onda supruga razmišlja o boji spoljašnjih zidova, jer su pitanja estetitke, verujemo da ćete se složiti sa nama, tema kojom se pripadnice lepšeg pola za nijansu više bave od muškaraca. 

Slobodno možemo reći da fasada vaše kuće govori o vama. Zaista nije isto da li je vaša kuća bela, žuta, plava... Razlike su ogromne. Boje za fasadu su važne jer izgled fasade kuće ukazuje na karakter ukućana i porodice. 

Potrebno je izabrati boje takvog kvaliteta koje će dugo trajati, te odolevati vremenu i mogućim oštećenjima. Ovom temom bavi se arhitektura boja što je posebna grana arhitekture, koja se bavi širokim sprektrom pitanja kao što su: koje su boje najlepše, najmodernije i najbolje, a sve imajući u vidu želje i karakter ukućana. Složićete se sa nama da ovo nije nimalo lak zadatak.

Potrebno je uklopiti fasadu sa krajem u kome se kuća nalazi, zatim uklopiti tehničke preduslove kao što su jačina sunca i uticaj raznih vremenskim prilika. 

Neutralne boje su vrlo čest izbor, ako ne želite da eksperimentišete. Zahvalne su za održavanje u smislu, kada se na fasadi nakupi prljavština, ona se neće toliko videti kao kod kuća koje imaju svetle ili zahtevne tamne nijanse boja. 

Fasadne cigle i pločice

Fasada može biti kombinacija fasadnih cigli sa površinama koje se mogu bojiti u bojama koje će se slagati sa bojom fasadnih cigli. Najčešće se koriste bela, žuta i crvena fasadna cigla. Sa njima se lepo uklapa bela boja fasade, crvena, bež, žuta...

Ukrašavanje fasade

Fasada se može oplemeniti dekorativnim kamenjem i drugim elementima poput ukrasnih pločica. Kontrast dve boje kao što su siva i crvena deluje veoma moderno i atraktivno. Ljubičasta i žuta, zelena i žuta, crvena i bela – i još mnogo kombinacija, izbor je na vama. 

Postojanost boja fasade

Koliko će dugo boje fasade trajati, najpre zavisi od njihovog kvaliteta, materijala u završnom sloju sirove fasade kao i od vremenskih prilika. Interesantna je činjenica, da što je tamniji ton boje vaše fasade, istrošenost boje biće uočljivija. 

Fasada kuće – cena

Potrebno je izdvojiti u proseku od 12 do 15 evra po kvadratnom metru, što uključuje i obijanje stare fasade.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Fasade
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

01.11.2018
Milana Aleksic

Pre par meseci smo sredjivali - renovirali fasadu na nasoj zgradi. Podelili smo trosak u odnosu na broj stanara. Za izvodjenje radova smo angazovali Ivana sa Zvezdare. Ima neki tim mastora sa kojim radi, tako da smo sa njim veoma zadovoljni.

10.05.2017
Simona Vucinic

Sto se fasada tice, samo treba da znate da nisu ni malo jeftine, kako god da okrenete.

25.04.2017
Milen Jovanovic

Po pravilu, sto se njih tice, sigurno je kvalitet nesto sto vam je pre ili kasnije zagarantovano ali samo sa dosta novca.

28.03.2017
Marta Dencevic

Sve fasade moraju dobro da se plate. Ako je vec jednom radite, treba da gledate da to bude bas onako kvalitetno.

14.03.2017
Filip Milutinovic

Koliko mi se samo cini, ove fasade su iapk nesto posebno i nesto u sta treba da imate puno poverenje da vas nikada nece izneveriti.

22.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, ove su fasade zaista nesto sto je posebno. Ukoliko se vec za njih odlucite, sigurno se pre ili kasnije necete pokajati.

06.02.2017
Mihajlo Nastasovic

Licno mislim da je jedan od najvaznjih stvari ta da fasade mogu veoma kvalitetno da se urade. To je veoma bitno i vazno.

25.01.2017
Nikolina Pantelic

Moje je misljenje je da je najbolje da pre same realizacije neki arhitekta vam nacrta fasadu.

06.01.2017
Todor Markovic

Najbolje bi bilo kada biste konsultovali po ovom pitanju arhitektu koji bi mogao da vam napravi idealno resenje.

19.12.2016
Jana Stankovic

Po pitanju fasada, samo treba da znate da je veoma bitno da se po tom pitanju posavetujete sa nekim strucnim i proverenim licem.

01.12.2016
Janko Zivanovic

generalno kada govorimo, puno je fasada u danasnje vreme. Zato unapred dobro treba da znate sta zelite kako biste doneli nanjbolju odluku.

16.11.2016
Biljana Brankovic

Zaista smatram da je po pitanju fasada, jedno od najboljih resenje za vas da posetite molera Dragana i sa njim ugovorite posao.

25.10.2016
Petar Jankovic

fasade se u danasnje vreme mogu pronaci po razlicitim cenama ali je i dalje prosto neverovatno da je sve toliko skupo za sta god da se uhvatite.

26.08.2016
Ivan Stojanovic

Nekako mi se cini da sto je vici izbor po pitanju fasada da sve manje znam sta zapravo po ovom pitanju stvarno i zelim.

22.07.2016
Dusan Markovic

Pozdrav svima. I ja sam cuo dosta pozitivnih preporuka za molera Ivana. Medjutim, cuo sam i dosta pozitivnih misljenja i preporuka za molera Dragana. To je moler koji se narocito bavi adaptacijom odredjenih zapustenih prostora u koja se dugo godina nije ulagalo.

22.06.2016
Marko Petrovic

Pre par meseci smo sredjivali - renovirali fasadu na nasoj zgradi. Podelili smo trosak u odnosu na broj stanara. Za izvodjenje radova smo angazovali Ivana sa Zvezdare. Ima neki tim mastora sa kojim radi, tako da smo sa njim veoma zadovoljni.