Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Etažno grejanje
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Etažno grejanje

Velike prostore nikada nije lako zagrejati, kao što je kuća na dva sprata, na primer. Ljudi se trude na razne načine da umanje svoje troškove za grejanje, tako što ulože novac u izolaciju objekta, ali je činjenica da je presudan faktor za koju vrstu grejanja ćete se odlučiti.

etažno grejanje

 

Neki načini zagrevanja prostora su povoljniji, drugi su skuplji, jedni su komforniji a drugačiji zahtevaju više angažovanja... U našem tekstu ćemo pokušati da objasnimo prednosti etažnog grejanja i zbog čega je dobro da ta vrsta zagrevanja prostora postane i vaša odluka.

Prednosti etažnog grejanja

Primera radi, ako imate dvosoban stan i samo jednu TA peć, ona će teško moći da postigne ujednačenu temperaturu u celom stanu. Ako sedite pored nje, biće vam izuzetno vruće, a ako se udaljite u drugu sobu, tamo će vam biti hladno.

Upravo u tome je glavna prednost etažnog grejanja – u celom stanu ili kući, temperatura je ravnomerna. A to je upravo ono što želite, zar ne? Ne biste svakako da u jednoj sobi nosite prsluk, a da u drugoj, oblačite majicu kratkih rukava...

U ovom smislu, važi pravilo – jedan uređaj – jedna prostorija. To znači da se proizvedena toplotna energija raspoređuje samo po prostoriji u kojoj se nalazi grejno telo.

Kod sistema etažnog centralnog grejanja, postoji jedan izvor toplote koji se naziva kotao, i on se vezuje na više grejnih tela radijatora. Na taj način se toplota raspoređuje u svim prostorijama, i svuda je jednako toplo i prijatno.

Etažno grejanje iskustva

Kod etažnog grejanja, sami podešavate i regulišete temperaturu u radijatorima, kao i interval grejanja. To bi praktično značilo, da možete da grejete tokom svih dvadeset četiri časa, ako želite. U situaciji kada na primer, putujete na zimovanje, nema potrebe da zagrevate stan ili kuću i tada ne plaćate grejanje, jer ne trošite energente.

etažno grejanje cena

 

To nije moguće kod sistema klasičnog centralnog grejanja, jer radijatori rade preko cele grejne sezone, bilo da ste vi tu ili niste i nema mogućnosti da podesite temperaturu koju želite, kao ni da grejete preko noći, jer se grejanje u ovom slučaju, najčešće isključuje oko 22 časa, a uključuje oko pet ujutru.

Kod etažnog grejanja, sve to nije tako, već možete da zagrevanje objekta prilagodite svojim potrebama. Osnovna prednost je da vi sami odlučujete o svemu, a to je ideja koja se mnogim ljudima veoma dopada. Na taj način utičete i na visinu svojih troškova kada je u pitanju grejanje stana ili kuće.

Za sve veće prostore, uvek je dobro izabrati etažno grejanje, dok se razni uređaji na struju kao što su radijatori, grejalice, kaloriferi, mermotermi, TA peći, preporučuju kao dodatni izvor toplote, a ne kao glavni. Razlog je obično taj što su navedena grejna tela veliki potrošači električne energije, a greju samo „lokalno“.

Kada je reč o klima uređajima, njihova velika prednost je što leti hlade a zimi greju, međutim, ipak dolazite u situaciju da vam je hladno, kada zimi temperatura padne u duboki minus i klima uređaj nije dovoljan.

Zbog svega navedenog, izbor etažnog grejanja je sjajna odluka, jedino što morate u startu uložiti novac u početne troškove ugradnje. Nakon toga, ostaje vam da uživate u toplom domu, u godinama koje dolaze.

Etažno grejanje – cena:

Kao što smo naveli, etažno grejanje košta najviše u početku, kada bi sistem trebalo ugraditi. Cena ugradnje je uslovljena veličinom vašeg objekta, a mesečni rashodi tokom grejne sezone zavise od vas samih, to jest, od temperature koju želite da postignete, da li grejete tokom svih šest meseci grejne sezone ili kraće i slično.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

10.05.2017
Ivan Stojanovic

Moje je licno misljenje takvo da kako god da okrenete, mora etazno grejanje da se debelo plati.

25.04.2017
Marko Petrovic

Ovo je po meni ubedljivo najbolja varijanta grejanja.

12.04.2017
Biljana Brankovic

Nekada je etazno grejanje bilo jako skupo. Sada to vise nije slucaj tako da tu nema sta previse da me iznenadi.

13.03.2017
Dusan Markovic

U svakom slucaju je ono nesto sto treba da se posebno plati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.