Opuštene grudi – uzroci, uticaj na samopouzdanje i najbolja rešenja

Opuštene grudi – uzroci, uticaj na samopouzdanje i najbolja rešenja

Opuštene grudi su estetski problem velikog broja ženske populacije. Iako su grudi žena u starijem dobu podložnije opuštanju, ovaj problem ne zaobilazi ni devojke. Složićemo se da je bujan dekolte uvek poželjan ženski adut, ali njegov savršeni izgled nije tako lako postići. Čak i one dame kod kojih je majka priroda već učinila svoje ne smeju zanemarivati svakodnevnu negu grudi.

Opuštene grudi nisu zdravstveni problem, ali i te kako mogu biti psihološki problem. O tome zašto do svega ovoga dolazi i koja su najbolja rešenja da se ovaj problem reši detaljnije u nastavku teksta.

Šta uzrokuje opuštene grudi

Kako bivamo stariji, naš organizam podleže raznim promena, a na koži su procesi starenja definitivno najuočljiviji. Sa godinama koža gubi nekadašnji sjaj i mladolikost, a grudi počinju da gravitiraju nadole. To direktno utiče na smanjenje procenta kolagena, gubljenje elastina, dehidriranost, što grudi čini znatno opuštenijima.

Ptoza dojki, kako se stručno naziva ova pojava, primetna je i kod devojaka i mlađih žena. Zašto se njima to dešava, ako već nije u pitanju proces starenja?

Odgovor leži u tome da promena strukture kože ne mora nužno biti posledica starenja, pa tako postoje i drugi uzroci opuštenih grudi. Najčešće je reč o sledećem:

 • Telesna masa - punije devojke imaju veće grudi, čija ih težina/masa vuče na dole; u procesu mršavljenja dolazi i do topljenja masti u grudima, ali već raširena koža ne može se skupiti, pa čak i kad smršaju, grudi ostaju opuštene).
 • Hormonske promene - hormoni utiču na punoću i elastičnost grudi pa će svaki disbalans hormona jednako uticati na promenu kilaže, ali i na oblik grudi).
 • Dojenje - trudnoća već sama po sebi utiče na najveće promene u ženinom organizmu, a određene se odnose upravo na grudi. Usled nadolaženja mleka, one se uvećavaju i postaju čvršće, a dojenjem – pogotovo višegodišnjim uzastopnim dojenjem, one postaju opuštene).
 • Nenošenje grudnjaka tokom rasta grudi, ali i kasnije;
 • Menopauza

Koja su najbolja rešenja za opuštene grudi?

U vezi sa načinima pomoću kojih se problem opuštenih grudi rešava, u obzir treba uzeti njihovu efikasnost i trajnost. Ako se odlučite za ona „prirodnija” rešenja – kreme, prirodna ulja, vežbe i grudnjaci za opuštene grudi, budite svesni da rezultati neće biti vidljivi odmah. Potrebno je dosta vremena (bar nekoliko meseci) da primetite prve značajnije promene, a opet je vrlo diskutabilno koliko će rezultati trajati.

Daleko efikasnija i zaista dugotrajnija rešenja jesu podizanje i zatezanje grudi ili podizadnje i uvećanje grudi implantima. I važno je naglasiti da ove savremene metode nisu samo popularan trend, već su zaista učinkovita rešenja. Ako se pitate da li ste kandidat za ove vrste rešenja, najbolje i najdetaljnije objašnjenje možete dobiti od stručnih lica koja obavljaju ove estetske zahvate. Takođe, od koristi uvek mogu biti i iskustva dama koje su rešile ovaj problem.

Uticaj na samopouzdanje

Opuštene grudi ne dovode do zdravstvenih problema, ali mogu uticati na psihičko stanje žena. Najpre dolazi do gubitka njihovog samopouzdanja, jer im grudi ne izgledaju zategnuto i čvrsto niti mogu bez grudnjaka i niza caka postići savršen dekolte. Takođe, dame sa opuštenim grudima se čak ustručavaju da nose tesne i otvorene bluze, a pogotvo kupaći koji nema korpe. Da bi svoj problem sakrile, neretko kupuju grudnjake ili bluze za broj veće, što problem ne rešava, nego ga još više ističe. Najzad, ako ne brinu zbog ličnih želja, svaka dama teži da u oku partnera bude najženstvenija i kao takva poželjna. Pored svih drugih aduta, i grudi značajno doprinose tome.

Kako sprečiti opuštanje grudi?

Odgovorno ponašanje prema sopstvenom zdravlju i nega tela su najbolji načini da sprečite opuštanje grudi. To znači da treba smanjiti rizik od svih faktora koji inače dovode do ove pojave i da su godine rane mladosti ključne za to. Sa procesom starenja stvari se ne mogu tako lako ispraviti.

Evo o čemu treba voditi računa:

 • Održavanje optimalne telesne težine - svako naglo debljanje ili mršavljenje utiče na oblik i zategnutost grudi.
 • Redovna provera hormona;
 • Zdrava ishrana i konzumiranje namirnica koje utiču na kvalitet kože.
 • Redovna fizička aktivnost;
 • Redovno nošenje grudnjaka;
 • Izbegavati spavanje na stomaku i grudima.

Firme povezane sa tekstom

Plastična estetska hirurgija Dr Milan Jovanović

Vojvode Stepe 323
Beograd

Plastična estetska hirurgija Dr Milan Jovanović pruža vam kompletnu uslugu iz oblasti antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije
Pročitaj više