Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ekshumacija pokojnika
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Ekshumacija pokojnika

Prema nekim statističkim podacima, najmanje 1000 pokojnika godišnje na grobljima širom Srbije promeni svoje mesto počinka. Možda se mnogi od vas koji čitate naš tekst, pitate iz kojih razloga se vrši ekshumacija pokojnika? 

 

 

Razlozi za to su sasvim jednostavni, na primer, porodice žele da svoje bližnje sahrane u inostranstvu ili u zavičaju, ili se događa da žele premeštanje posmrtnih ostataka sa jednog grobnog mesta u kvalitetniju grobnicu.

Postoji još razloga, a jedan od njih bi bio da srodnici preminulih traže ekshumaciju urni preminulih iz kaseta i njihovo pokopavanje u grobove drugih rođaka.

Kada se vrši ekshumacija pokojnika?

Tokom cele kalendarske godine, nije moguće iskopavanje posmrtnih ostataka, već samo u hladnijem delu, od oktobra do aprila. Ipak, izuzeci od ovog pravila postoje, a to je kada se ekshumacija vrši po nalogu suda ili tužilaštva, posebnih državnih komisija, ili u slučajevima kada postoji sumnja na nasilnu smrt.

Postoje razlike u broju ekshumacija u gradovima i na seoskim, mesnim grobljima. U gradovima je ovaj broj veći. Prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka, posebno se vodi računa o dostojanstvu preminule osobe, kao i pijetetu članova porodice.

Troškovi ekshumacije

Sve troškove oko iskopa i ponovnog ukopa preminulog snosi osoba koja je zahtev za ekshumaciju podnela. Ovu uslugu će obaviti osoblje preduzeća koje brine o mestima za sahranjivanje. 

 

 

Interesantan je podatak, da je za iskopavanje neophodno i posebno odobrenje sanitarne inspekcije. 

Kako se vrši ekshumacija?

Prilikom obavljanja ekshumacije, lica koja je vrše, u skladu sa propisima, obavezani su na oblačenje specijalnih rukavica, radnog odela, maski, kao i obuće. 

Sa druge strane, sanitarni propisi nalažu i obaveznu dezinfekciju ekshumiranog grobnog mesta posebnim hemijskim sredstvima.

Ekshumacija pokojnika – iskustva

Prilikom zakazivanja ekshumacije potrebno je i dostaviti podatke o drugom mestu počivanja kao i saglasnost nosioca prava korišćenja za to grobno mesto.

Lice koje podnosi zahtev za ekshumaciju, dužno je da pribavi opštinsko rešenje o izmeštanju posmrtnih ostataka sa groblja počivanja kao i saglasnost Gradske sanitarne inspekcije. 

Može se dogoditi da se ekshumirani posmrtni ostaci prenose van gradskih grobalja, i u tom slučaju, potrebno je priložiti potvrdu o posedovanju grobnog mesta za sahranu. Ovakvu potvrdu će izdati nadležna ustanova u mestu u koje se vrši prenos posmrtnih ostataka.

Ekshumacija pokojnika – cena usluge:

Cena ekshumacije pokojnika je u proseku 19000 dinara.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate preduzeća ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

07.09.2018
Zorica Simic

Ekshumacija je veoma slozen i zahtevan posao. Pre svega, mora u potpunosti da bude kvalitetno pravno resen. Posle toga, potrebno je sve organizovati kako bi proteklo bez problema. Troskovi su u proseku oko 20000 dinara.

06.09.2017
Jovana Milinkovic

Ona jeste veoma zahtevna. Pre svega, uvek se moze neko ispred drzave naci da vam napravi odredjeni problem. Drugo, za sve je potrebno vreme pa i za tako neku aktivnost. To je nazalost veoma veliki problem.

18.05.2017
Filip Milutinovic

U svakom slucaju nije ni malo naivna kako god da okrenete.

05.05.2017
Lea Stankovic

Kako god da okrenete, veoma je vazno da znate da nije ovo bas toliko jednostavno i da ne moze svako da to uradi na jedan kvalitetan nacin.

21.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Kako god da okrenete, ovo je nesto sto je veoma slozeno.

07.04.2017
Simona Vucinic

Sto se ove aktivnosti tice, pre ili kasnije sigurno trebate da se odlucite za neki provereni kvalitet.

22.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju ona treba da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

08.03.2017
Marta Dencevic

Moje je licno misljenje takvo da kako god da okrenete, ovo je nesto sto mora posebno da se plati. To vam sigurno sleduje pre ili kasnije.

02.03.2017
Janko Zivanovic

U svakom slucaju je ovo nesto sto treba da se posebno plati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

14.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, ovo je veoma znacajna aktivnost. Ako se vec za nju odlucite, sigurno je samo to da se necete pokajati.

17.01.2017
Petar Jankovic

Moje je licno misljenje je da pokojnike treba ostaviti tamo gde inace pocivaju.

28.12.2016
Nikolina Pantelic

Ipak je ovo nesto sto moze da bude bas komplikovano i sto treba da prepustite profesionalcu.

12.12.2016
Ivan Stojanovic

Licno ako mene pitate, najbolje je da se oko toga posavetujete sa nekim strucnim licem. Mada, ako bih mogao, ja bih svakako ovu proceduru izbegao.

24.11.2016
Jana Stankovic

Zapravo jedne od najboljih cena po pitanju ekskhumacije pokojnika, mozete da proandjete u radnji Dejanovic Furer i to po veoma povoljnim cenama.

04.11.2016
Biljana Brankovic

Ekshumacija pokojnika, nije nesto sto je ni malo jedostavno, posebno posmatrano sa papiroloske strane. Zato vam je po tom pitanju potreban iskljucivo profesionalac.

14.09.2016
Marko Petrovic

Ukolio se odlucite da uradite ekshumaciju pokojnika onda u svakom slucaju treba da budete spremni da se za pocetak borite sa zahtevnom zakonskom regulativom.

11.08.2016
Dusan Markovic

Koliko je meni poznato ekshumacija pokojnika ima jednu veoma slozenu proceduru. Ta procedura je slozena sa jedne strane zbog slozene papirologije a sa druge strane zbog svoje emotivne strane.

11.07.2016
Stojance Ristovski

Ekshumacija je veoma slozen i zahtevan posao. Pre svega, mora u potpunosti da bude kvalitetno pravno resen. Posle toga, potrebno je sve organizovati kako bi proteklo bez problema. Troskovi su u proseku oko 20000 dinara.