Sladak doručak koji cine džem, pekmez, marmelada, svako voli, naročito u hladnim, zimskim mesecima. Osim što nam obezbeđuje dovoljno kalorija i energije za predstojeći dan, obrok sa džemom, pekmezom ili marmeladom je i veoma ukusan i zdrav.
U suštini, sve se pravi od voća, tj. njegovom preradom, ali je razlika u vrsti i količini voća, gustini, dodacima kao što je šećer, i u delovima voćki koje se koriste.
Džem se pravi od voća, i to njegovim ukuvavanjem. To voće može da bude smrznuto, sveže, poluprerađeno. Dodaje se šećer, kiseline i pektini. Ono što je bitno, to je da u džemu moraju da postoje komadi plodova ili celi plodovi, a sve zbog toga da bi bilo moguće prepoznati od koje vrste voća je taj džem napravljen.
Postoje razni načini i recepti po kojima se spravlja čuveni džem od šljiva, čijem ukusu malo ko može da odoli. Tradicionalni recepti znače da se u džem neće dodavati konzervansi, a takođe ima i vrlo malo šećera.
Kada se na takav način pripremi džem i pasterizuje, moguće je čuvati ga godinu pa i više dana.
Domaćice vole da prave džem od kajsije, jer je njega veoma lako spraviti, iz razloga što nemate potrebu da čistite ljuske, već samo dobro operete voće i stavite da se kuva. Džem od kajsije se često kasnije koristi da se doda u kolače, i poznato je da su kiflice najukusnije kada se doda ova vrsta džema.
Jagode vole i mladi i stari, a još jedan od načina da uživate u ovim slatkim, crvenim plodovima, jeste da probate džem od jagoda. On ne mora da sadrži šećer i ne mora da se kuva, a takođe je bez dodataka konzervansa i aditiva. Kao takav, idealan je za najmlađe i veoma zdrav.
Ovaj džem ima specifičan, slatko-kiselkast ukus i idealan je za zimske mesece, uz puter i mleko, i za takav doručak postoji naziv – dečija radost!
U džem od dunja se ponekad stavi i neka jabuka, i tako se dobija slatko savršenstvo koje može da se namaže na hleb, da se koristi za pripremu kolača, a domaćice vole da džem od dunja stave i u pite.
Kod džema od višanja, najviše je posla oko pripreme voća, a sve ostalo je veoma lako. Međutim, to je slučaj samo kada spremate džem od svežih višanja, a ako se kupe zamrznute, iz njih su već odstranjene koštice.
Bundeva se obično priprema u kombinaciji sa jabukom. Seku se na kockice i stavljaju u šerpu za kuvanje, a taj proces traje dok voće ne omekša.
Postoji mnogo načina za pripremu džema od maline, a pored ovog voća dodaje se šećer, kao i malo vitamina C što sprečava oksidaciju.
Kao što vidimo, svaka domaćica može da napravi džem i sama, ali to iziskuje puno vremena i zahteva određeno umeće i iskustvo, tako da je daleko lakše, a i isplativije da se kupe gotovi džemovi, koji se prave prema tradicionalnim, starinskim receptima.
Koliko ćete platiti za teglu džema, zavisi pre svega od gramaže, a u proseku treba izdvojiti oko 300 dinara za teglu od 300 - 400 grama.
Pravljenje pekmeza spada u tradiciju našeg podneblja, jer mirisni i zreli plodovi prosto mame da se pretvore u slatke, neodoljive premaze. Proces pripreme je takav da se voće očisti i da mu se odstrane oni delovi koji nisu dobri. Voće mora da bude sveže i zdravo. Koštice se vade, i voće se posipa šećerom, prema receptu. Pekmez se kuva na laganoj vatri, uz stalno mešanje. Ovaj posao se završi za otprilike tri sata.
Ova vrsta pekmeza se najbolje slaže uz palačinke, a takođe predstavlja i sjajan doručak zajedno sa puterom...
Priprema pekmeza je vrlo slična kao što je i priprema džema, a kajsije je veoma lako spremiti. Potrebno je da pratite recept, odnosno, da znate koliko se stavlja šećera na određenu količinu voća. Na primer, na 1 kg voća obično se stavlja 300 grama šećera.
Priprema jagoda za pekmez je relativno jednostavna, pošto je potrebno samo da se plodovi dobro operu, da se odstrane peteljke i delovi koji nisu dobri.
Da bi se dobio ovaj slatki namaz, potrebno je da se na šest kilograma šipka, stavi četiri kilograma šećera. Šipak se očisti, dobro opere, pa se skuva da bi omekšao, a onda se samelje. Mora se procediti od koščica i zatim se kuva.
Ništa tako lepo ne miriše kao dunja, a onda zamislite pekmez od dunja na svom stolu... Može da se koristi za palačinke, razne kolače, a mnogo ljudi voli da uzme pekmez od dunja samo kašikom, jednostavno, da se zasladi...
Pekmez od višanja je sjajan ako volite nešto malo manje slatke varijante. Mnogim ljudima su višnje omiljeno voće, pa tako pekmez služi za savršen zimski doručak, a koristi se i za kolače, u vidu glazure ili fila, a neke domaćice koriste pekmez od višanja i za fini sos.
Bundeva sadrži malo kalorija, a bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, a takođe je i snažan antioksidans. Pekmez od bundeve ne mora da sadrži dodati šećer.
Za pekmez od maline možemo slobodno reći da je to prefinjen slatki namaz, kojim se oduševljavaju svi, kako deca, tako i oni najstariji. Ovo je posebno omiljena poslastica u hladnim zimskim danima, kada nam je potrebno da se prisetimo leta i toplog vremena.
Pekmez je, kao što vidimo, rado viđen gost na svakoj trpezi, ali da bi se napravio prema receptu, to oduzima dosta vremena, traži rad i trud. Zbog toga je mnogo lakša varijanta da kupite pekmeze od raznog voća koji su pripremljeni tako što se prate stare, isprobane recepture.
Cene pekmeza su od 250-300 dinara u proseku za tegle od 300-400 grama.
U odnosu na džem i pekmez, marmelada je najgušća. Ona se priprema na taj način što se uzme sveže voće, opere se i odstrane mu se koštice. Zatim se to voće pasira ili se samelje i nakon toga se kuva.
Za marmeladu od šljiva se može slobodno kazati da je to neprevaziđena klasika! Najbolje je koristiti šljive koje su dobro sazrele.
Za pripremu se koriste plodovi kajsije, šećer i vanilin šećer. Razmere su takve da na 10 kg kajsija ide oko 5-6 kg šećera.
Mnogima omiljena, marmelada od jagoda se može napraviti na razne načine. Može se dodati bela čokolada, kao i par kašika ruma.
Marmelada od šipka ne sme da se previše kuva, a potrebno je da se obrati pažnja da će marmelada kao ohlađena, biti dosta gušća nego kada je topla. Inače, dok je topla, ona se pakuje u tegle.
Kada ste bili gosti nekog hotela, verovatno vam je kao doručak bila ponuđena marmelada od dunja. Uz to se doda parče toplog hleba, koji sjajno miriše, i savršen obrok je pred vama.
Ovo je marmelada koja ima slatko-kiselkast ukus, i mnogim ljudima je omiljena, baš zbog toga što nije isuviše slatka. Idealna za doručak, užinu, večeru...
Marmelada od bundeve se priprema u toku jeseni, jer je tada i sezona ovog voća. Obično se pravi tako što se kombinuje sa drugim voćem, što daje posebnu aromu.
Marmelada od maline se pravi jedan dan, a sutradan se odlaže u frižider ili špajz, nakon što se dobro prohladi. Neko u marmeladi voli bobice, i tada treba propasirane maline odmah kuvati sa šećerom, bez ceđenja.
Jasno je da marmeladu može da napravi svaka domaćica, ali za to je potrebno dosta vremena, truda, a svakako i znanja i veštine. Zbog toga je naš savet da kupite gotovu marmeladu, po svom ukusu, i da sebi uštedite sve napred navedeno, a da vam ostane samo da uživate u aromama slatkog voća.
Cene marmelade se u proseku kreću oko 400 dinara za jednu teglu, naravno, na cenu utiče i gramaža.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na ovoj stranici.