Skoro svaka materijalna stvar podleže zubu vremena i gubi na svojoj vrednosti, tako da posle niza godina bude sasvim neuopotrebljiva i beznačajna. Ali, ne i dukati! Dukati zaista nikada ne gube svoju vrednost, i ako ih sada poklonite svojoj deci, a oni dalje potomcima, dukat će jednoga dana u dalekoj budućnosti vredeti možda i više nego današnjeg sada.

Zlatni dukati

Pročitaj više

Izaberite neku od zlatarskih radnji gde mozete kupiti DUKATE

Beograd

Zlatara Dukić
Zlatara Dukić
Pere Velimirovića 8
Rakovica Pozovi

Sa željom da ulepšamo najsrećnije trenutke u Vašem životu, zlatara Dukić bavi se izradom i prodajom nakita od zlata i srebra. U našoj majstorskoj radionici, veštim rukama zlatara sa dugogodišnjim iskustvom, nastaju najlepši komadi nakita po...
Pročitaj više

Zlatar Ivana
Zlatar Ivana
Petra Zrinjskog 1
Zemun Pozovi

Zlatar Ivana nalazi se na teritoriji opštine Zemun u ulici Petra Zrinjskog 1. Izrada i prodaja nakita, otkup zlata i popravka nakita od zlata i srebra, po najpovoljnijim cenama u gradu....
Pročitaj više

Zlatara Kulundžić
Zlatara Kulundžić
Patrijarha Joanikija 28a, Vidikovac ( Kod Maxi-ija i Lilly-ja )
Rakovica Pozovi

Zlatara Kulundžić nalazi se na adresi Patrijarha Joanikija 28a, Vidikovac ( Kod Maxi-ija i Lilly-ja )....
Pročitaj više

Zlatara DOK
Zlatara DOK
Bulevar Despota Stefana 47, Vojislava Ilića141j, Terazije 12
Stari grad

Zlatara DOK se bavi otkupom i prodajom zlatnog i srebrnog nakita. Najveći izbor po najpovoljnijim cenama- zlatara DOK....

Zlatara David
Zlatara David
Knez Mihajlova 29, Beograd
Stari grad

Zlatara „David“ se nalazi u ulici Kneza Mihaila broj 29, na teritoriji opštine Stari grad, u Beogradu....

Zlatara Fiera
Zlatara Fiera
Bulevar kralja Aleksandra 54
Vračar

Mi nudimo najfiniji italijanski srebrni i zlatni nakit. Kod nas možete zameniti, popraviti, prodati i založiti vaš nakit....

Casovnicarsko zlatarska radnja Alisa
Casovnicarsko zlatarska radnja Alisa
Ruzveltova 37, Beograd
Palilula

Bavimo se servisom, popravkom i prodajom svih vrsta časovnika: ručnih (analognih i kvarcnih), zidnih, stonih i kaminskih. Vršimo zamenu kaiša i narukvica, poliranje i zamenu stakla na časovnicima....

Zlatara Topalovic
Zlatara Topalovic
Bulevar Kralja Aleksandra 192, Beograd
Zvezdara

...

Zlatar - Kujundžija
Zlatar - Kujundžija
Balkanska 2
Stari grad

...

Novi Sad

Zlatara JANKOVIĆ
Zlatara JANKOVIĆ
Bulevar Jovana Dučića 1, Laze Kostića 3 Pozovi

Priuštite sebi luksuz koji zaslužujete, posetite zlataru Janković u Novom Sadu. Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i stručnosti u mogućnosti smo da Vam ponudimo najlepši zlatni i srebrni nakit za sve prilike. Posebno izdvajamo unikatni na...
Pročitaj više

Sremska Mitrovica

Zlatara Radukić
Zlatara Radukić
Solarski trg 1

Ukoliko tražite poklon za godišnjicu braka, rođendan Vama drage osobe ili neku drugu važnu priliku mi Vam stojimo na raspolaganju našim uslugama i proizvodima. Kompletan izbor zlatnog nakita dostupan Vam je po veoma pristupačnim cenama....

Skoro svaka materijalna stvar podleže zubu vremena i gubi na svojoj vrednosti, tako da posle niza godina bude sasvim neuopotrebljiva i beznačajna. Ali, ne i dukati! Dukati zaista nikada ne gube svoju vrednost, i ako ih sada poklonite svojoj deci, a oni dalje potomcima, dukat će jednoga dana u dalekoj budućnosti vredeti možda i više nego današnjeg sada.

Zlatni dukati

Gledano u svetlu opisanog primera sa početka našeg teksta o dukatima, njihova kupovina je zapravo jedna vrlo pametna i mudra investicija u budućnost. Uobičajeno je da se detetu prilikom rođenja ili krštenja pokloni dukat, i to je verovatno najvrednije i najlepše što možete dati, a da ima i materijalnu i emotivnu vrednost.Nije redak slučaj da čujemo da se neko pohvali kako ima dukate koje je nasledio od svoje bake, deke, i oni su i danas jednako lepi, jednako vredni, kao i pre pedeset i više godina.Zanimljivo je da se ovde pozabavimo, samo na kratko, istorijom dukata. Dukat je zlatnik, koji je bio u upotrebi u brojnim zemljama Evrope do Prvog svetskog rata. Najrasprostranjeniji dukat je imao težinu od 3.4909 grama, i bio je čistoće 986/1000 (0,986) zlata, a to je bio austrijski zlatni dukat sa likom cara Franje Josipa. Možda vas zanima i kako je izgledao prvi dukat na svetu, kao i šta je na njemu pisalo. Danas se smatra da je prvi dukat bio iskovan po nalogu Rogera II Sicilijanskog, godine 1140, sa likom Hrista. Na njemu je pisalo: „Sit tibi, Christe, datus quem tu regis iste ducatus“. To u prevodu znači: „O, Hriste, neka ovo vojvodstvo, kojim ti vladaš, bude posvećeno tebi“.Vek i po nakon toga, počela je ekspanzija dukata i njihove popularnosti, odnosno od onog momenta kada je mletački dužd Giovanni Dandolo naredio da se iskuje njegov dukat.Taj dukat je izgledao tako što je sa prednje strane bio dužd koji kleči pred Svetim Markom, a sa zadnje strane je bio lik Isusa Hrista. Dalje, tokom srednjeg veka, dukati su korišćeni kao sredstvo za plaćanje, odnosno kao univerzalna trgovačka moneta.

Dukati – iskustva

U šesnaestom veku, dukat je bio sredstvo plaćanja u celoj Evropi, i to ukazom cara Ferdinanda I. Kasnije su se pojavile neke nejasnoće oko toga koliko zlatni dukati vrede, jer su mnoge zemlje počele da izdaju srebrne dukate. Za kraj ove priče o istoriji, reći ćemo da je i u Srbiji postojalo kovanje dukata, pa su poznati dukati kralja Milana i kneza Lazara. Ako nekome želite da poklonite vredan poklon, koji će se prenositi sa kolena na koleno, sasvim smo sigurni da je najbolje rešenje da odaberete dukat. Vekovima, dukati su idealan dar za krštenje, kumstvo, rođenje, poklon mladencima za srećno stupanje u brak i druge svečane prilike.Dukati se izrađuju od zlata finoće 9000 odnosno 22K. I dalje imaju veoma veliku vrednost, i rade se u različitim gramažama. Ako ste se odlučili da kupite dukat za neku posebnu prigodu, a niste sigurni kakav primerak da odaberete, sa kakvim motivima, dovoljno je da prošetate do omiljene zlatare, pa će vas ljubazno osoblje posavetovati pri izboru.Tako možete odabrati motive sa Hristovim rođenjem, likom Svete Petke, Svetim Nikolom, Svetim Jovanom, Bogorodicom ili Belim Anđelom... Nabrojani motivi se najčešće kupuju, ali su u ponudi i mnogi drugi. Poklonite nekome vredan dar, koji će se čuvati decenijama, ne gubeći materijalnu i emotivnu vrednost.

Dukati – cena:

Cena dukata zavisi od njihove težine, pa se tako kreće od 21000 din. sve do 73000 dinara.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate zlatare oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Filip Milutinovic
  01.09.2017 08:11

  Moje je misljenje takvo da u globalu gledano dukati jesu jedan lep detalj koji je u duhu nase tradicije ali nikako ne treba sa njima da preterujete. U globalu su po meni cene za njih ipak nesto posebno i potpuno drugacije.

  Jovana Milinkovic
  17.05.2017 10:34

  Po meni, kako god da okrenete, dukati i nisu bas nesto previse povoljni kao sto bi mozda mogli da budu. Nista tu posebno mene ne moze da zacudi.

  Mihajlo Nastasovic
  03.05.2017 02:18

  U svakom slucaju su dukati precenjena kategorija.

  Lea Stankovic
  19.04.2017 02:17

  U svakom su slucaju oni nesto sto valja kako pre tako i kasnije.

  Todor Markovic
  05.04.2017 02:38

  Oni su u svakom slucaju odraz jedne tradicije i umesnoti, nista drugo po meni u tom slucaju onda nije toliko bitno.

  Simona Vucinic
  03.04.2017 02:03

  Ukoliko vam neko pokloni dukate, onda treba odmah da znate da je taj neko pravi bogatas.

  Janko Zivanovic
  20.03.2017 09:45

  Sto se dukata tice, ovo su zaista jedni i vise nego jasni dragulje.

  Marta Dencevic
  10.02.2017 08:13

  Koliko mi se samo cini, uvek su dukati imali vrednost. To u svakom slucaju nikako ne treba da vas cudi.

  Petar Jankovic
  16.01.2017 08:36

  Licnno mislim da je najvaznija stvar koja se tice dukta da se orpedelite za kvalitet. Oko ostalog ne treba da se brinete.

  Ljubinka Sreckovic
  26.12.2016 11:42

  Po pitanju dukata, samo treba da znate da je veoma bitno da se posavetujete sa nekim strucnim licem.

  Ivan Stojanovic
  08.12.2016 09:46

  Zaista za dete koje se rodilo, zaista nema lepseg poklona od dukata.

  Jana Stankovic
  22.11.2016 12:44

  Kada pricamo o dukatima, po meni je najbolje da prvo posetite zlataru Topalovic u ciji kvalitet je najbolje da se sami uverite.

  Biljana Brankovic
  02.11.2016 02:31

  Dukat je zaista jedan predivan pokon i zbog toga svako dete na rodjenju treba da ga dobije. Treba ipak biti darezljiv.

  Marko Petrovic
  12.09.2016 11:00

  Kada se dete tek rodi ovo je sigurno jedan od najlepsih poklona koji neko moze da mu pokloni.

  Dusan Markovic
  08.08.2016 12:17

  Dukat je nekada zaista bio lep obicaj, sada se situacija na neki nacin preokrenula. U svakom slucaju, ukoliko nekome odlucite da poklonite dukat, sigurno se necete pokajati.

  Nikolina Pantelic
  07.07.2016 02:20

  Iako je nas narod poprilicno zaboravio na tradiciju. Dukati su ipak i dalje bar u ordejenoj meri ostali deo nasledja. Cene po kojima se jedan zlatni dukat moze pronaci su razlicite i krecu se od 200 pa do 400-500 eura.