Dukati

0.0 | 0 ocena
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Dukati
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Dukati

Skoro svaka materijalna stvar podleže zubu vremena i gubi na svojoj vrednosti, tako da posle niza godina bude sasvim neuopotrebljiva i beznačajna. Ali, ne i dukati! Dukati zaista nikada ne gube svoju vrednost, i ako ih sada poklonite svojoj deci, a oni dalje potomcima, dukat će jednoga dana u dalekoj budućnosti vredeti možda i više nego današnjeg sada.

 

Zlatni dukati

Gledano u svetlu opisanog primera sa početka našeg teksta o dukatima, njihova kupovina je zapravo jedna vrlo pametna i mudra investicija u budućnost. Uobičajeno je da se detetu prilikom rođenja ili krštenja pokloni dukat, i to je verovatno najvrednije i najlepše što možete dati, a da ima i materijalnu i emotivnu vrednost.

Nije redak slučaj da čujemo da se neko pohvali kako ima dukate koje je nasledio od svoje bake, deke, i oni su i danas jednako lepi, jednako vredni, kao i pre pedeset i više godina.

Zanimljivo je da se ovde pozabavimo, samo na kratko, istorijom dukata. Dukat je zlatnik, koji je bio u upotrebi u brojnim zemljama Evrope do Prvog svetskog rata. Najrasprostranjeniji dukat je imao težinu od 3.4909 grama, i bio je čistoće 986/1000 (0,986) zlata, a to je bio austrijski zlatni dukat sa likom cara Franje Josipa. 

Možda vas zanima i kako je izgledao prvi dukat na svetu, kao i šta je na njemu pisalo. Danas se smatra da je prvi dukat bio iskovan po nalogu Rogera II Sicilijanskog, godine 1140, sa likom Hrista. Na njemu je pisalo: „Sit tibi, Christe, datus quem tu regis iste ducatus“. To u prevodu znači: „O, Hriste, neka ovo vojvodstvo, kojim ti vladaš, bude posvećeno tebi“.

Vek i po nakon toga, počela je ekspanzija dukata i njihove popularnosti, odnosno od onog momenta kada je mletački dužd Giovanni Dandolo naredio da se iskuje njegov dukat.

Taj dukat je izgledao tako što je sa prednje strane bio dužd koji kleči pred Svetim Markom, a sa zadnje strane je bio lik Isusa Hrista. Dalje, tokom srednjeg veka, dukati su korišćeni kao sredstvo za plaćanje, odnosno kao univerzalna trgovačka moneta. 

Dukati – iskustva

U šesnaestom veku, dukat je bio sredstvo plaćanja u celoj Evropi, i to ukazom cara Ferdinanda I. Kasnije su se pojavile neke nejasnoće oko toga koliko zlatni dukati vrede, jer su mnoge zemlje počele da izdaju srebrne dukate. Za kraj ove priče o istoriji, reći ćemo da je i u Srbiji postojalo kovanje dukata, pa su poznati dukati kralja Milana i kneza Lazara.

 

 

Ako nekome želite da poklonite vredan poklon, koji će se prenositi sa kolena na koleno, sasvim smo sigurni da je najbolje rešenje da odaberete dukat. Vekovima, dukati su idealan dar za krštenje, kumstvo, rođenje, poklon mladencima za srećno stupanje u brak i druge svečane prilike.

Dukati se izrađuju od zlata finoće 9000 odnosno 22K. I dalje imaju veoma veliku vrednost, i rade se u različitim gramažama. Ako ste se odlučili da kupite dukat za neku posebnu prigodu, a niste sigurni kakav primerak da odaberete, sa kakvim motivima, dovoljno je da prošetate do omiljene zlatare, pa će vas ljubazno osoblje posavetovati pri izboru.

Tako možete odabrati motive sa Hristovim rođenjem, likom Svete Petke, Svetim Nikolom, Svetim Jovanom, Bogorodicom ili Belim Anđelom... Nabrojani motivi se najčešće kupuju, ali su u ponudi i mnogi drugi. 

Poklonite nekome vredan dar, koji će se čuvati decenijama, ne gubeći materijalnu i emotivnu vrednost.

Dukati – cena:

Cena dukata zavisi od njihove težine, pa se tako kreće od 21000 din. sve do 73000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate zlatare oglašene ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

01.09.2017
Filip Milutinovic

Moje je misljenje takvo da u globalu gledano dukati jesu jedan lep detalj koji je u duhu nase tradicije ali nikako ne treba sa njima da preterujete. U globalu su po meni cene za njih ipak nesto posebno i potpuno drugacije.

17.05.2017
Jovana Milinkovic

Po meni, kako god da okrenete, dukati i nisu bas nesto previse povoljni kao sto bi mozda mogli da budu. Nista tu posebno mene ne moze da zacudi.

03.05.2017
Mihajlo Nastasovic

U svakom slucaju su dukati precenjena kategorija.

19.04.2017
Lea Stankovic

U svakom su slucaju oni nesto sto valja kako pre tako i kasnije.

05.04.2017
Todor Markovic

Oni su u svakom slucaju odraz jedne tradicije i umesnoti, nista drugo po meni u tom slucaju onda nije toliko bitno.

03.04.2017
Simona Vucinic

Ukoliko vam neko pokloni dukate, onda treba odmah da znate da je taj neko pravi bogatas.

20.03.2017
Janko Zivanovic

Sto se dukata tice, ovo su zaista jedni i vise nego jasni dragulje.

10.02.2017
Marta Dencevic

Koliko mi se samo cini, uvek su dukati imali vrednost. To u svakom slucaju nikako ne treba da vas cudi.

16.01.2017
Petar Jankovic

Licnno mislim da je najvaznija stvar koja se tice dukta da se orpedelite za kvalitet. Oko ostalog ne treba da se brinete.

26.12.2016
Ljubinka Sreckovic

Po pitanju dukata, samo treba da znate da je veoma bitno da se posavetujete sa nekim strucnim licem.

08.12.2016
Ivan Stojanovic

Zaista za dete koje se rodilo, zaista nema lepseg poklona od dukata.

22.11.2016
Jana Stankovic

Kada pricamo o dukatima, po meni je najbolje da prvo posetite zlataru Topalovic u ciji kvalitet je najbolje da se sami uverite.

02.11.2016
Biljana Brankovic

Dukat je zaista jedan predivan pokon i zbog toga svako dete na rodjenju treba da ga dobije. Treba ipak biti darezljiv.

12.09.2016
Marko Petrovic

Kada se dete tek rodi ovo je sigurno jedan od najlepsih poklona koji neko moze da mu pokloni.

08.08.2016
Dusan Markovic

Dukat je nekada zaista bio lep obicaj, sada se situacija na neki nacin preokrenula. U svakom slucaju, ukoliko nekome odlucite da poklonite dukat, sigurno se necete pokajati.

07.07.2016
Nikolina Pantelic

Iako je nas narod poprilicno zaboravio na tradiciju. Dukati su ipak i dalje bar u ordejenoj meri ostali deo nasledja. Cene po kojima se jedan zlatni dukat moze pronaci su razlicite i krecu se od 200 pa do 400-500 eura.