Ako volite pse koji su inteligentni, pouzdani, neustrašivi, poslušni, odani, energični, budni – tada odaberite rasu doberman. Ovo je priča o prelepoj rasi pasa koja se obično koristi kao policijski ili pas čuvar, a prati ga glas da je veoma odan vlasniku i porodici kojoj pripada.

Pročitaj više

Ako volite pse koji su inteligentni, pouzdani, neustrašivi, poslušni, odani, energični, budni – tada odaberite rasu doberman. Ovo je priča o prelepoj rasi pasa koja se obično koristi kao policijski ili pas čuvar, a prati ga glas da je veoma odan vlasniku i porodici kojoj pripada.

Doberman ili doberman pinčer?

Dobermana ćemo pronaći u literaturi pod drugim nazivom – dobarman pinčer, i ovo je pas čiji je životni vek od deset do trinaest godina, dok je zemlja iz koje vodi poreklo – Nemačka.

Karakteristike dobermana

Kad je reč o bojama, doberman se pojavljuje u crnoj, beloj, crvenoj, srnećoj, plavoj, takozvanim black&rust i red&rust, blue&rust, fawn&rust.

Visina i težina se razlikuju kod mužjaka i ženki i kreću se od – visina 66 do 72 mužjak i 61 do 68 cm ženka; težina, od 34 do 45 mužjak, i 27 do 41 kilogram ženka.

Životni vek

Kao što smo napisali u tekstu iznad, doberman u proseku živi od deset do trinaest godina, pod optimalnim uslovima nege.

Da li seći uši i rep ili ne?

Kada se seku uši ili repovi kod pasa, to se naziva – kupiranje. Dakle, ovo je termin koji označava da se seče deo repa ili ušne školjke, i radi se o estetskim zahvatima, koji su još uvek popularni.

Mnogi ljudi smatraju da je kupiranje nepotrebna grubost koja se nanosi ljubimcu, i da može da ima razne posledice koje su negativne. Kupiranje potiče još iz doba Rimljana i radilo se kod lovačkih pasa, pri čemu je objašnjenje glasilo da se time kod borbi sa drugim psima umanjuje rizik od mogućih povreda.

Pored ovog mišljenja, vladalo je i drugo a to je da se psi sa ušima koje su kupirane smatraju opasnijim kada čuvaju imovinu.

Da li je zabranjeno seći rep i uši?

U poslednjih sto godina, dobermanima se kupiraju uši najčešće iz kozmetičkih razloga, pa je to vremenom prihvaćeno kao odlika i standard ove rase i rasa kao što su stafordski terijer, nemačka doga, mali, srednji i veliki šnaucer, bokser...

Taj zahvat se izvodi u totalnoj anesteziji, i to najčešće dok je štene još malo, kako bi rana brže zarasla. Međutim, zaključićemo da ne postoje nikakva medicinska opravdanja da bi se radile korekcije ovakvog tipa i da je nepotrebno, a kao i svaka operacija, i ova nosi sa sobom potencijalne rizike po zdravlje.

Dakle, kupiranje (sečenje) ušiju i repa je zabranjen postupak, iako se ponekad sprovodi i dalje, jer je dugo bio popularan.

Doberman iskustva

Doberman je veoma popularan pas, i nalazi se među najčešćim kućnim ljubimcima. Da bi se poboljšale karakteristike ove rase, potreban je pažljiv odgoj, pa će dobermani postati sjajni psi za porodično okruženje i druženje. Vrlo su energični i živahni, međutim, ponekad ih prati i pogrešno tumačena reputacija agresivnih pasa ukoliko se sa njima nije postupalo sasvim ispravno.

Osnovne karakteristike dobermana pinčera su crna boja sa braon paležom. Iako je nekada bio korišćen uglavnom u vojsci i policiji, zahvaljujući svojoj inteligenciji, postaje omiljeni kućni ljubimac. Ovo je pas koga ćete veoma lako naučiti da vas poštuje i sluša, pri čemu će pokazivati izuzetnu tolerantnost ka drugim ljudima i drugim psima.

Kada govorimo o iskustvima vlasnika dobermana, svi će se složiti u jednom – to su psi koji su čeličnog karaktera, izuzetno inteligentni i nepotkupljivi.

Doberman bolesti

U prethodnom delu teksta smo saznali koliko iznosi prosečan životni vek dobermana, a generalno, ovo je rasa koja važi za zdravu i otpornu. Ipak, svaku pasminu prate određene bolesti koje su karakteristične, pa je to kod dobermana – displazija kukova, srčane mane, naduvavanje, kao i takozvani Wobblerov sindrom što znači da je u pitanju vratna spondiloza.

Doberman – cena

Cena dobermana se kreće u rasponu od 150 do 900 evra što zavisi od porekla.

Doberman – prodaja

Da biste tačno znali šta kupujete, najbolja preporuka jeste da svog dobermana nabavite u renomiranim odgajivačnicama.

Tom prilikom dobijate rodovnik, što znači da ćete znati ko su preci vašeg šteneta, da li su osvajali nagrade na takmičenjima kao i slične korisne informacije.

Doberman odgajivačnice

U našoj zemlji postoje registrovane odgajivačnice dobermana, koje imaju veoma kvalitetne selekcije pasa, čak i mladih šampiona, koji već imaju značajne titule.

Cilj postojanja odgajivačnica dobermana je u tome da se doprinese unapređivanju i stvaranju ove izuzetne pasmine. Na web prezentacijama odgajivačnica možete pronaći sve potrebne informacije o selekcijama dobermana, kao i vesti vezane za aktuelna događanja.

Doberman štenci

Štence dobermana pronaći ćete u odgajivačnicama i tada se radi o psima koji poseduju sve potrebne papire, koji su primili neophodne vakcine protiv zaraznih bolesti i očišćeni su od spoljnih i crevnih parazita.

Štenci dobermana na prodaju

Obično se radi o psima koji su spremni za preuzimanje a možete da se dogovorite i oko dostave na vašu adresu. Starosti su od šest nedelja do tri ili više meseci, mada se idealno vreme za preuzimanje pasa smatra od šeste do devete nedelje života.

Mužjak dobermana za parenje

Ukoliko imate ženku dobermana, potrebno je da pronađete adekvatnog mužjaka, koji bi trebalo da bude odrastao i zreo, što bi značilo da treba da ima više od godinu dana starosti. Vaša ženka mora da bude u pravom terminu za parenje, odnosno u teranju.

Kada je reč o ženkama, savetuje se da se sačeka da prvo teranje prođe, i da se sa parenjem krene od drugog. Ovde se moraju pratiti dani teranja i ženka je najplodnija desetog i jedanaestog dana, a ovaj period traje svega tri dana.

Plodnost dobermana spremnog za parenje može da se proveri kroz test na progesteron.

Doberman na poklon

Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da sebi priuštite kupovinu dobermana u odgajivačnicama, ovog prelepog psa je moguće dobiti i na poklon, putem raznih oglasa. Tada najčešće nećete dobiti takozvane papire, ali je ipak najvažnije da je to pasmina koju volite i koju ste želeli, kao i to da je pas zdrav i da ćete dugi niz godina biti najbolji i nerazdvojni prijatelji!

Ostavite komentar
Ocenite tekst