Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Dispraksija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Prvi pregled logopeda

Akcija -50% 900 Din.
Prvi pregled logopeda - 900 din! Logopedski centar Moj Logoped!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Dispraksija

Dispraksija je prisutna od rođenja i neurološki je uslovljena. To je zapravo, teškoća ili nezrelost u organizovanju pokreta, što dovodi do ispada na planu jezika, percepcije i mišljenja. 

 

Kako nastaje dispraksija?

Ovaj poremećaj nastaje zbog neravnomernog razvoja delova kore velikog mozga koji su odgovorni za motoriku što otežava pravilan prenos informacija prilikom sprovođenja namerno planiranih pokreta. 

Kako to izgleda? Deca sa dispraksijom jednostavno ne mogu naterati svoje telo na pokret željenom brzinom, međutim, pokreti se ipak ostvaruju ali nesigurno i usporeno. 

Tipovi dispraksije

Postoje tri osnovna tipa ovog poremećaja:

- oralna

- verbalna

- motorička dispraksija.

Koliko je učestala dispraksija?

Na osnovu sprovedenih istraživanja, podaci govore da u ukupnoj svetskoj populaciji postoji 4% dece sa dispraksijom, a od toga 70% su dečaci.

Dijagnoza dispraksije ili kako je prepoznati?

Svako dete koje pati od ovog poremećaja je pogođeno na drugačiji način i ima različit stepen izraženosti teškoća. Najčešće su roditelji ti koji primete da dete ima nekakav problem, odnosno da kasni sa prelaskom iz jedne razvojne faze u drugu. 

Na primer, dete počinje nešto kasnije u odnosu na drugu decu da samostalno sedi, stoji ili hoda. Neka dispraksična deca imaju problema i sa puzanjem, jer ono zahteva ravnotežu i koordinaciju pokreta. 

Rani znakovi upozorenja mogu biti slab refleks sisanja, iako dete deluje živahno i zdravo, neka deca ne usklađuju pokrete pri žvakanju, otežano se samostalno oblače, sa teškoćama se penju ili silaze sa stepenica, sudaraju se sa predmetima, otežano pišu ili crtaju.

Terapija dispraksije

Dispraksiju ne prati i ne leči samo jedan lekar; ona je predmet interesovanja psihologa, fizioterapeuta, logopeda, učitelja... Ipak, lek za dispraksiju ne postoji. Ohrabruje činjenica da se sa dispraksijom može živeti, ali je to potrebno naučiti. 

 

 

Postoji mnogo odraslih ljudi koji pate od ovog poremećaja i koji su naučili kako da kompenzuju svoje nedostatke i da rešavaju probleme sa kojima se suočavaju. 

Odgovarajući terapeutski postupci se kombinuju, podstiču se veštine i sposobnosti koje detetu nedostaju,  što sve omogućava detetu stvaranje novih obrazaca pri ostvarivanju određenih akcija.

Dispraksija - iskustva

Ovaj neurološki poremećaj može biti prisutan samostalno ili može pratiti neke druge poremećaje, što otežava samu dijagnozu dispraksije. Roditeljima dispraksične dece biće potrebna podrška vrtića i škola u kojima će defektolog i psiholog sačiniti individualni plan rada sa detetom. 

Dispraksija – dijagnoza – cena:

Pregled logopeda – psihologa – defektologa je 4000 dinara za prvi pregled, a za kontrolne preglede, potrebno je izdvojiti u proseku 2500 dinara. 

Kada je reč o tretmanu logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od sat vremena, trebalo bi platiti u proseku 4000 dinara.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

19.11.2018
Jovana Lukic

Po pitanju disprakcije mozda je jedno od najboljih resenje da posetite logopedski centar cabarkapa i bas se tamo licno uverite u kvalitet.

09.05.2017
Todor Markovic

Sto se dispraksije tice, svaki logoped ima neku svoju posebnu tarifu koja kako god da okrenete, nije ni malo jeftina.

24.04.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju treba da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Janko Zivanovic

Koliko mi se samo cini, sto se dispraksije tice, sigurno je samo to da pre ili kasnije treba da se odlucite za kvalitet. Druge stvari onda po meni i nisu bas toliko vazne.

27.03.2017
Ljubinka Sreckovic

Nije ona po meni bas toliko strasna kao sto se mozda na prvi pogled cini.

10.03.2017
Petar Jankovic

U svakom slucaju kako god da okrenete, ona treba da se debelo plati pre ili kasnije.

07.03.2017
Nikolina Pantelic

U svakom slucaju, kako god da okrenete, ona treba da se debelo plati.

21.02.2017
Ivan Stojanovic

Sto se mene licno tice, u svakom slucaju, ovde treba da se odlucite za kvalitet i vise nista dalje po tom pitanju ne treba da vas brine.

02.02.2017
Jana Stankovic

Moje je licno misljenje da ovde bas treba da se odlucite za nekog kvalitetnog logopeda.

05.01.2017
Marko Petrovic

Moje licno misljenje je da po ovom pitanju samo treba da se opredelite za kvalitet i da vise nista dalje oko toga ne brinete.

15.12.2016
Dusan Markovic

Sto se mene licno tice, samo treba da potrazite neko dobro i provereno mesto. Tu pre svega mislim na nekog dobrog logopeda.

14.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju disprakcije mozda je jedno od najboljih resenje da posetite logopedski centar cabarkapa i bas se tamo licno uverite u kvalitet.