Dispnea je osećaj nedostatka vazduha. To može ukazati na različite bolesti i stanja. Prevedeno sa latinskog, reč dispnea bi značila - „glad za vazduhom“. Običan čovek će dispneu opisati kao da su mu “tesna pluća“, da se guši, kao da postoji „rampa“ prilikom udaha, te nelagodnost u plućima...

Dispnea i bolesti pluća

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade DISPNEA LECENjE

Beograd

Balkan Medic Interna Medicina
Rige od Fere 22
Stari grad Pozovi

Na uglu ulica Rige od Fere i Strahinjića Bana nalazi se savremeno opremljeni Balkan Medic dijagnostički centar. Nudimo usluge interne medicine po najpovoljnijim cenama....
Pročitaj više

Internistička ordinacija Nefron
Bulevar JNA 81, Jajinci
Voždovac Pozovi

Internistička ordinacija Nefron nalazi se na opštini Voždovac u Beogradu i pruža usluge iz sledećih oblasti: interna medicina, kardiologija, gastroenterologija, endokrinologija, ultrazvuk, ekg, kolor dopler...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na DISPNEA LECENjE

Dijagnostika hrkanja i sleep apneje u kućnim uslovima
25000 22500
Dijagnostika hrkanja i sleep apneje u kućnim uslovima AKCIJA ističe za 8h 10m 9s Pročitaj više
Dijagnostika hrkanja i sleep apneje
20000 18000
Dijagnostika hrkanja i sleep apneje AKCIJA ističe za 8h 10m 9s Pročitaj više
Pulmološki paket alergija
7500 2999
Pulmološki paket alergija AKCIJA ističe za 8h 9m 34s Pročitaj više
Pogledajte sve kupone (5)

Novi Sad

UROMEDICA NS poliklinika internistički pregledi
Gundulićeva 8 Pozovi

Poliklinika Uromedica Novi sad obezbedila vam je kompletne medicinske usluge iz oblasti interne medicine. Naš tim čine i specijalisti kardiologije, gastroenterologije, endokrinologije i nefrologije, uz obezbeđenu saradnju sa kolegama drugih i...
Pročitaj više

Dispnea je osećaj nedostatka vazduha. To može ukazati na različite bolesti i stanja. Prevedeno sa latinskog, reč dispnea bi značila - „glad za vazduhom“. Običan čovek će dispneu opisati kao da su mu “tesna pluća“, da se guši, kao da postoji „rampa“ prilikom udaha, te nelagodnost u plućima...

Dispnea i bolesti pluća

Različite bolesti se vezuju za dispneu, a to mogu biti, kada je u pitanju respiratorni sistem: bronhijalna astma, hronični bronhitis, upala pluća, pucanje plućne maramice, voda u plućnoj maramici. Kada govorimo o kardiovaskularnom sistemu: ubrzani rad srca, popuštanje srca, poremećaji srčanog ritma, upala srčanog mišića i srčane kese, koronarna bolest. Kao oboljenja vezana za dispneu, pomenimo još i neurovegetativnu distoniju („nervozu“), oboljenja štitne žlezde, anemiju.Imajte na umu da se dispnea može takođe javiti i u PMS-u, menopauzi, reakciji na stres i slično.

Dispnea – dijagnoza

Ukoliko se nedostatak vazduha pojavi kod vas, i ponavlja se, neophodno je da se što pre javite svom lekaru. Potrebno je uraditi osnovne laboratorijske analize, EKG i snimak pluća. U zavisnosti od rezultata ovih nalaza, pacijent će se uputiti odgovarajućem lekaru specijalisti. Važno je naći pravi razlog za osećaj dispnee, jer lečenje zavisi od tipa oboljenja koje izaziva osećaj nedostatka vazduha. Na primer, u slučaju napada dispnee, astmatičar će koristiti pumpicu, a osoba sa poremećajima srčanog ritma, odgovarajuću terapiju.

Dispnea – preventiva

Potrebno je da imate zdrave životne navike i da eliminišete štetne, kao što su pušenje, na primer. Vrlo su dobri i antistres programi, kao što je meditacija ili joga. Vežbe disanja su važne kod dispneje koja je izazvana plućnim bolestima.

Dispnea – iskustva

Ljudi se obično pitaju, kako da pomognu sebi ako ne mogu da udahu? Ono što je najvažnije, jeste ne prepustiti se panici i strahu. Jer, nedostatak vazduha sam po sebi izaziva strah, a strah, sa druge strane, izaziva pojačano lupanje srca i sve postaje još gore. Zato je važno biti smiren, koliko god je to moguće. Ukoliko znate uzrok vaše dispnee, potrebno je da uzmete odgovarajuću terapiju. Ukoliko vam se osećaj nedostatka vazduha javlja po prvi put i ukoliko je intenzivan, trebalo bi da se što pre javite lekaru ili hitnoj pomoći. Ako je razlog dispnee nervoza ili hormonalni status, pomoći će vežbe za opuštanje, čajevi ili blagi sedativi koje vam je propisao lekar. Na kraju, zaključićemo da ako vam se dogodi ovakva situacija, da imate osećaj nedostatka vazduha, to znači da vam vaše telo šalje neke znake upozorenja, pa posetite svog lekara.

Dispnea – lečenje – cena

Pregled kod pulmologa, saveti i konsulatacije, cene se kreću od 3500 do 4000 dinara.Vežbe disanja, u proseku potrebno je izdvojiti oko 4000 dinara.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Milica Markovic
  13.11.2018 01:08

  Važno je naći pravi razlog za osećaj dispnee, jer lečenje zavisi od tipa oboljenja koje izaziva osećaj nedostatka vazduha. Na primer, u slučaju napada dispnee, astmatičar će koristiti pumpicu, a osoba sa poremećajima srčanog ritma, odgovarajuću terapiju. Moja preporuka za ovaj problem je milenijum medic.

  Petar Jankulovski
  27.03.2017 12:02

  U svakom slucaju je ona nesto sto je jednostavno i sto malo kosta.

  Stojance Ristovski
  27.03.2017 10:20

  Sto se njih tice, sigurno je ona nesto sto je veoma znacajno.

  Ivana Petrovic
  10.03.2017 09:23

  Sto se ove ove bolesti tice, naravno da na vreme treba da se odlucite za kvalitet.

  Milen Jovanovic
  07.03.2017 06:48

  Kako god da okrenete, dispnea je nesto sto debelo mora da se plati.

  Jovana Milinkovic
  07.03.2017 05:36

  U svakom slucaju je ona nesto sto treba da se debelo plati.

  Filip Milutinovic
  21.02.2017 07:40

  Pre svega, svima mogu slobodno da kazem da je dispnea zaista nesto posebno i zaista nesto bez cega se ne moze.

  Lea Stankovic
  20.02.2017 09:20

  U svakom slucaju, kako god da okrene ona nije za potcenjivanje. To je jedna veoma bitna stvar.

  Mihajlo Nastasovic
  02.02.2017 10:14

  Koliko mi se samo cini, samo treba da se adekvatno posvetit resavanju ovog problema.

  Simona Vucinic
  02.02.2017 02:09

  Moje licno misljenje je da je dispnea veoma zahtevan bolest koja u svakom slucaju zahteva posebnu brigu i tretman.

  Marta Dencevic
  23.01.2017 10:16

  Koliko mi se samo cini, ovde je veoma vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

  Todor Markovic
  05.01.2017 12:59

  Po ovom pitanju samo treba da potrazite neko strucno i provereno lice u koje ako mene pitate, mozete da imate puno poverenje.

  Ljubinka Sreckovic
  04.01.2017 01:28

  Po ovom pitanju samo treba da se odlucite za kvalitet ako to budete uradili sigurno se necete pokajati.

  Janko Zivanovic
  15.12.2016 10:12

  Ako mene licno pitate, po ovom pitanju samo treba da se posavetujete sa nekim strucnim licem u ciji kvalitet ne treba da sumnjate.

  Nikolina Pantelic
  29.11.2016 11:42

  Moje misljenje da po pitanju dispnee, samo treba da posetite ordinaciju za internu medicinu OMT i vise nista po tom pitanju nemate da brinete.

  Jana Stankovic
  14.11.2016 07:24

  Po pitanju problema sa dispneom ubedljivo je najbolje da posetite lekarsku ordinaciju Kolon Natura i da se bas tamo licno uverite u kvalitet.

  Biljana Brankovic
  10.11.2016 12:25

  Ovo je problem koji na jedan veoma brz i kvalitetan ancin mogu da rese u ordinaciji Nefron i u tom mozete da imaze puno poverenje.

  Petar Jankovic
  23.09.2016 07:51

  Ukoliko sumanjate da imate problem sa dispneom, onda je u tom slucaju ubedljivo najbolje da posetite ordinaciju interne medicine NADA A i da se tamo licno uverite u kvalitet.

  Ivan Stojanovic
  22.09.2016 09:19

  Dispnea mi nije bas narocito jasna, posebno zbog toga sto do sada zaista nisam imala problema sa ovom bolescu.

  Marko Petrovic
  23.08.2016 06:57

  Zbog toga kada birate lekara treba da birate nekog kvalitetnog dijagnosticara u kojeg mozete imati puno poverenje i koji je u stanju da na kvalitetan nacin tumaci odredjene rezultate.

  Dusan Markovic
  19.08.2016 10:02

  Cesto se onda pocne sumnjati (pogresno) da pacijent ima neku drugu bolest, kao sto je primera radi angina pektoris.

  Marina Zivkovic
  18.07.2016 02:10

  Dispenea je stanju u kojem pacijent moze osecati da mu je tesko da dodje do vazduha ili osecaj da generalno nema vazduha. Zbog toga je najbolje pravac kod pneumologa kako biste uradili neki kvalitetan pregled.